kto bierze solian?
Moderator: moderatorzy
kto bierze solian?
Cześć
Od niedawna przesiadłem się z zolafrenu na solian i w związku z tym chciałbym się zapytać tych osób które biorą go o opinie.
Jak się czujecie, czy pomaga wam, jakie macie rozpoznanie choroby itp.
Pozdrawiam!!!
Od niedawna przesiadłem się z zolafrenu na solian i w związku z tym chciałbym się zapytać tych osób które biorą go o opinie.
Jak się czujecie, czy pomaga wam, jakie macie rozpoznanie choroby itp.
Pozdrawiam!!!
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Brałem solian w 2002 roku.Jęsli chodzi o psychike to było bardzo dobrze ale było jedno ale...fizycznie czułem się gorzej niż fatalnie.Miałem uczucie jakby mięśnie w ręcach i nogach chciały pracować.Wiem że to dziwne.Wyobrażcie sobie że musiałem poruszać ręcami i nogami aby w jakiś sposób rozlużnić się.W szpitalu na czeskiej(w Łodzi)próbowano mi pomóc podając akineton itd. ale nic z tego nie ustąpiło.W ko ńcu zmienili mi amisulpiryd czyli solian na zwykły sulpiryd i ustąpiło.Poczułem ulge.
Już jakiś czas biore solian i moge powiedziec parę słów o nim.
Przedewszystkim nie ma się takiego apetytu jak przy olanzapinie.
Senność oczywiście jest :-(
I jedna najgorsza rzecz: nosi mnie, nie moge się skoncentrować na jakiejs czynności np oglądanie tv, żeby byc spojkojnym i móc się czyms zainteresowac musiałbym byc w ciągłym ruchu.
A do tego wszystkiego codziennie regularnie budzę się w nocy.
(to wszytko przy dawce 200mg)
Pozdrawiam
Przedewszystkim nie ma się takiego apetytu jak przy olanzapinie.
Senność oczywiście jest :-(
I jedna najgorsza rzecz: nosi mnie, nie moge się skoncentrować na jakiejs czynności np oglądanie tv, żeby byc spojkojnym i móc się czyms zainteresowac musiałbym byc w ciągłym ruchu.
A do tego wszystkiego codziennie regularnie budzę się w nocy.
(to wszytko przy dawce 200mg)
Pozdrawiam
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Maser witamy w klubie!!!Miałem identyczne objawy.Noszenie itd.Ja osobiście nie znalazłem sposobu na to(ani moi lekarze).W końcu się poddałem i wziąłem zwykły sulpiryd.Ale tobie życze jak najlepiej.Spróbuj ćwiczyć.Ja musze przyznać że ćwiczenia dają bardzo wiele.Ja zacząłem właśnie ćwiczyć i przeszło mi wiele rzeczy.Pożniej to opisze.Spróbój.Ja dziennie jeżdze 10 minut na rowerku rehabilitacyjnym.Wiem że to może mało.Ale liczy się ruch.Po prostu wytwarza się wtedy limfa która po wysilku fizycznym rozprowadza się po układzie limfatycznym i stymuluje działanie narządów w ciele.
Pozdrawiam i życze jak najlepiej.
Pozdrawiam i życze jak najlepiej.
O ile mi wiadomo solian nie jest na P.( 100PLN za mies. 100mg uhu!)..Maser pisze:Dodam jeszcze że mieszanka solianu z velafaxem jest dobra ponieważ velafax usówa to przymulenie jakie towarzyszy neuroleptykom.
Sulpiryd ,amisulprud,tiapryd sa z jednej grupy .Sulpiryd w moim przypadku szybko znosi lęk,usypia za dnia to fakt ale wolę od olzapiny która euforyzuje.Spróbuję solianu jakwróci na liste refundacyjna.
Solian nie był nigdy na P.Teoretycznie ma byc lepszy od Sulpirydu.W małych dawkach(50 mg) ma wplywac na objawy negatywne,w większych
(>100mg) na pozytywne.Jest szansa(?). w kwietniu konsultant krajowy wystosowal list do min, zdrowia w tej sprawie.Faktycznie jest jedyn7y lek
II generacji który działa tylko na receptory D ( nie euforyzuje) i nie ma odpowiednika tak jak risperidon czy olanzapina.
(>100mg) na pozytywne.Jest szansa(?). w kwietniu konsultant krajowy wystosowal list do min, zdrowia w tej sprawie.Faktycznie jest jedyn7y lek
II generacji który działa tylko na receptory D ( nie euforyzuje) i nie ma odpowiednika tak jak risperidon czy olanzapina.