Fobie społeczne - oksytocyna

Moderator: moderatorzy

Orzeł

Fobie społeczne - oksytocyna

Post autor: Orzeł »

Oksytocyna zwana jest też hormonem zaufania, myślę że mogłaby pomóc wielu ludziom w odbudowywaniu więzi społecznych w walce z fobiami, pomaga też na autyzm.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,1058 ... emnic.html
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Re: Fobie społeczne - oksytocyna

Post autor: Słonecznik1 »

obiło mi się o uszy że oksytocyna jest także hormonem podejmowania decyzji .Nie jest to jej główna funkcja może ale kolejna.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

W podwyższonych ilościach wytwarza się podczas bliższych czy dłuższych relacji, związków z innymi osobami. Głównie płci przeciwnej. Jego podwyższony poziom wynika np. z trwałego, stabilnego pełnego zaufania związku, który przeszedł już przykładowo wiele ciężkich prób i przetrwał. ;)

Ciekawa jest też wazopresyna. Więcej tutaj:

http://www.psychiatriapolska.pl/uploads ... 6_2012.pdf

Wydaje mi się, że oksytocyna w żaden bezpośredni sposób nie może być "lekiem" na fobie społeczną. Na tę pomagają serotonina i dopamina (ta druga nawet lepiej, ale koniecznie dobrze ułożona w zwojach mózgowych). ;) Choć wydaje mi się też, że jeśli chodzi o związki damsko - męskie, to osoby porywcze, niestabilne, nieufne czy o niskiej lub chwiejnej samoocenie, mogą nigdy nie odczuć błogosławionych stanów wynikających z działania oksytocyny. Może, nie wiem, też jakoś potrafią to "przeczuć czy przewidzieć". ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Ze spraw naukowych to najlepsza lekcja jaką pamiętam to w Międzylesiu w szpitalu. Analizator chodu . 10 kroków z 30 stron wykresu o rozłożeniu ciężaru . Z 2 godziny klepała babka a ja się podpierałem i na siłę oczy do góry.
Uzależnieni nie zawsze ale dość często maja podobno problemy z oreksyną. Normalne funkcjonowanie bez skoku nastroju odbierają jako dół . Dlatego mówi się że narkomania to choroba. Ale nigdy tego nie słyszałem z ust fachowca. Ale to spam w sumie.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Oreksyna, czyli hipokretyna? To niezłe. Pierwsze słyszę. :lol:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Muszę już iść , czytałem o tym artykuł .
Awatar użytkownika
Zabłąkany
zaufany użytkownik
Status: Aktualnie się opierdalam
Gadu-Gadu: 42765946
Kontakt:

Post autor: Zabłąkany »

oksytocyna w postaci feromonów dla facetów to koszt 307zł...
Cel: Nic nie robiąc - osiągasz mnie. Idąc przed siebie - osiągasz mnie. Sukces zależy od tego, czy stoisz czy idziesz. Zatem jaki jest Twój cel?
Orzeł

Post autor: Orzeł »

146,95 zł + 19% VAT
ODPOWIEDZ

Wróć do „metody alternatywne”