Odstawianie olanzapiny - Zolafrenu Swiftu
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: Usunięte
Odstawianie olanzapiny - Zolafrenu Swiftu
Jak należy odstawiać ten lek? Jak szybko można zmniejszać dawki w przypadku nie występowania żadnych objawów schizofrenii od 2 lat, a są jedynie skutki uboczne leku? Przypuszczam, że dawki trzeba zmniejszać stopniowo.
Może wypowie się ktoś kto odstawiał? Na jaki lek zamienił, albo jak długo żyje bez leków?
W aptece dostępne są chyba tylko 5, 10, 15, 20, mg. A może tylko 10 i 5? tak więc spore "skoki" w dawkach. Czy w takim razie można sobie samemu przekrajać tabletkę? np na pół.
Oczywiscie wiadomo, że powinno się to skonsultować z psychiatrą. Jak z nim porozmawiam, napiszę tutaj co o tym mówił.
Może wypowie się ktoś kto odstawiał? Na jaki lek zamienił, albo jak długo żyje bez leków?
W aptece dostępne są chyba tylko 5, 10, 15, 20, mg. A może tylko 10 i 5? tak więc spore "skoki" w dawkach. Czy w takim razie można sobie samemu przekrajać tabletkę? np na pół.
Oczywiscie wiadomo, że powinno się to skonsultować z psychiatrą. Jak z nim porozmawiam, napiszę tutaj co o tym mówił.
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
-
- zaufany użytkownik
Re: Odstawianie olanzapiny - Zolafrenu Swiftu
hej,ja juz biore leki dwa lata i 3 miesiace po 1 psychozie ,tez nie mam zadnych objawow choroby tylko odczuwam skutki uboczne lekow.Niestety moj lekarz nie chce mi odstawic lekow.ja sama zmniejszylam dawke ryspolitu z 3,5mg do 2,5 mg i lepiej sie czuje.Ta dawke biore juz dwa lata prawie.Tez caly czas sie zastanawiam nad odstawieniem lekow , ale bardzo sie boje .
-
- zaufany użytkownik
Napisz, jakie obecnie masz dawki?
Syn, brał rano 5 mg, a wieczorem 15 mg.
Lekarka zlikwidowała tą poranną dawkę, a zostawiła 15 mg wieczorem. Nie ma poprawy, nadal jest bardzo senny. 27.05. idzie do niej, mówiła, że znowu zmniejszy, ale miną już dwa miesiące - czyli odstawia bardzo powoli.
Lekarka zlikwidowała tą poranną dawkę, a zostawiła 15 mg wieczorem. Nie ma poprawy, nadal jest bardzo senny. 27.05. idzie do niej, mówiła, że znowu zmniejszy, ale miną już dwa miesiące - czyli odstawia bardzo powoli.
-
- zaufany użytkownik
Ja aktualnie biorę 7,5 mg. Kilka miesiecy po wyjsciu powiedziala mi psychiatra, ze zmniejszymy z 15 do 10mg. Nie widzialem jej i zmniejszylem po hmm chyba ponad roku na 10mg. 7,5mg biore od poczatku maja. Czuje sie coraz lepiej
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
-
- zaufany użytkownik
Ja już kilka razy odstawiałem ale niestety nie udało się.Biorę już olanze 10lat.
Po kilku dniach zaczęła mnie boleć głowa potem były problemy ze snem.
Trudno coś doradzić.
Wiem o że są ludzie którym się sztuka odstawienia udała.
Próbować można stopniowo ale nigdy nie wiadomo czy się uda.
Po kilku dniach zaczęła mnie boleć głowa potem były problemy ze snem.
Trudno coś doradzić.
Wiem o że są ludzie którym się sztuka odstawienia udała.
Próbować można stopniowo ale nigdy nie wiadomo czy się uda.
-
- zaufany użytkownik
Brałam przez miesiąc 5mg olanzapiny, a potem przez pół roku 10mg. Jak przytyłam to natychmiast ją odstawiłam. Nie było różnicy. Ale może dlatego, że brałam ją krótko.
EDIT. nie było różnicy przy odstawieniu, bo podczas brania skończyły mi się ''koszmary urojeniowe'' pozostałość po psychozie.
EDIT. nie było różnicy przy odstawieniu, bo podczas brania skończyły mi się ''koszmary urojeniowe'' pozostałość po psychozie.
Ostatnio zmieniony sob cze 28, 2014 6:02 pm przez lawenda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
Zobaczymy, co teraz lekarz powie. Jak będę wiedziała, to napiszę w tym poście, na ile zmniejszyła (może się komuś przyda).
-
- moderator
Odstawiałem olanzapinę dwa razy. Za pierwszym razem od razu po paru latach brania (zalecenie lekarza... ale to było jakiś czas temu, kiedyś tak się praktykowało), skutki były opłakane, nudności, bóle głowy, problemy ze snem i jedzeniem. Za drugim razem schodziłem stopniowo i obeszło się bez większych problemów. Jeśli dobrze pamiętam schodziłem 2,5mg/tydzień, krojąc tabletki.
-
- zaufany użytkownik
Ja miałam raz odstawioną przez lekarza. 3 lata brałam 5 mg i kazała mi brać miesiąc 2,5 mg i potem 2 miesiące 1,25. Niestety dosyć szybko dostałam wtedy nawrotu, poza tym straszna bezsenność i wymioty, czyli objawy odstawienne mimo takiego odstawiania. To było w 2011, potem mi się udało być wiele miesięcy na 2,5 mg. Teraz niestety biorę więcej. Wydaje mi się, że odstawianie zależy od tego ile czasu bierzesz. Ja teraz jak zmniejszam dawkę to zmniejszam o 1,25 mg na tydzień, bo mój organizm jest tak przyzwyczajony, że przy szybszym zmniejszaniu mam bardzo duże problemy ze snem. Tylko ja ją biorę ciurkiem już 10,5 roku. Miałam mieć zamienioną w dużej części na Abilify, ale się nie udało.
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
-
- zaufany użytkownik
27.05. dawkę zmniejszyła do 10mg. wieczorem - poprawy nie widzę, ale gorzej nie jest, więc trzeba czekać i mieć nadzieje na poprawę.Arma pisze:Napisz, jakie obecnie masz dawki?
-
- zaufany użytkownik
Ja odczuwalem poprawe stopniowo, po minium 1 miesiacu od zmniejszenia, moze nawet dluzej, 2-3 miesiace. ale ponad 3 to raczej nie
-
- bywalec
Witam,
Ja odstawiałem bardzo radykalnie,bez konsultacji z lekarzem-odbiło się to oczywiście w późniejszym czasie nawrotem choroby..
Nie polecam robić tego samemu.
Pozdr.Zaklinacz
Ja odstawiałem bardzo radykalnie,bez konsultacji z lekarzem-odbiło się to oczywiście w późniejszym czasie nawrotem choroby..
Nie polecam robić tego samemu.
Pozdr.Zaklinacz
-
- zaufany użytkownik
Ja radykalnie minimalizowałam dawkę, z 10 mg na 5 mg potem na 2,5mg i na 1,25mg...
Ponieważ czułam się dobrze cały czas postanowiłam całkowicie odstawić
lek. Na początku czułam objawy lekkiej mdłości, potem te objawy zanikły. Od czerwca nie biorę żadnego leku neuroleptycznego i czuję się bardzo dobrze.Waga mi bardzo delikatnie spada.
Nie wiem czy uda mi się wyjść z tej choroby, ale jestem ryzykantką.
Muszę. To lekarstwo bardzo źle działało na mój organizm.Każdego dnia czułam się coraz słabsza, dlatego też ryzykuję... POZDRAWIAM Was kochani
Ponieważ czułam się dobrze cały czas postanowiłam całkowicie odstawić
lek. Na początku czułam objawy lekkiej mdłości, potem te objawy zanikły. Od czerwca nie biorę żadnego leku neuroleptycznego i czuję się bardzo dobrze.Waga mi bardzo delikatnie spada.
Nie wiem czy uda mi się wyjść z tej choroby, ale jestem ryzykantką.
Muszę. To lekarstwo bardzo źle działało na mój organizm.Każdego dnia czułam się coraz słabsza, dlatego też ryzykuję... POZDRAWIAM Was kochani

-
- bywalec
Kurcze,uważaj na siebie..Musisz bardzo "monitorować" swoje samopoczucie,stan psychofizyczny.Ja wiem po nawrocie,że nie podjąłbym takiego ryzyka..
pozdr.zaklinacz
pozdr.zaklinacz
-
- zaufany użytkownik
A ja rozumiem Wini na lekach ciezko byc calkowicie soba,uwazam ze warto odstawiac zwlaszcza jak sie jest po 1 epizodzie .Ja jestem po 1 psychozie i leki biore juz 2 lata i 9 miesiecy , niedawno sama sobie jeszcze zmniejszylam dawke z 2,5 mg rispoleptu na 2 mg i lepiej sie poczulam ,dlatego rozumiem osoby ktore odstawiaja leki.Pozdrawiam
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: Pracownik
Próbuje odstawic Zolafren po 10 latach brania. Najpierw brałam 10mg, potem 5mg. Psychiatra nic mi nie powiedziala o zmniejszeniu dawek do 2,5mg i 1,25mg. Mam problemy z bezsennościa i boli mnie głowa. Na bezsenność przepisala Hydroxyzyne, ale przeczytałam ze ten lek uzależnia wiec boje sie go brać. Brałam melatonine na spanie ale nie pomaga.
-
- Status: Pracownik
Ostatnio zrobilam morfologie, proba watrobowa GGTP wyszla mi duzo ponad norme, norma jest do 32 a ja mam 55, nie wiem czy to skutek długiego brania Zolafrenu?
-
Olanzapina się długo odstawia przynajmniej 3 miesiące na obniżonej dawce
-
- zaufany użytkownik
ponoc dawka podtrzymujaca zolafrenu to 5 mg/d na dobe
mi nie wystarczala musial bym brac 10 albo i 7 i pol
tak po kilku latach po 5 chyba mozna zejsc do
dawek sladowych podtrzymujacych to np pol tabletki
2,5 mg /d zolafrenu