Syn, cały czas śpi, co mam robić?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Arma
zaufany użytkownik

Syn, cały czas śpi, co mam robić?

Post autor: Arma »

Mam na imię Sylwia (51 lat). Jestem już z Wami jakiś czas, ale do tej pory, nie miałam odwagi pytać, tak publicznie.

Mój syn (24 lata) dostał w listopadzie psychozy i trafił do Tworek. W szpitalu był 2-miesiące, teraz od 9 stycznia jest w domu.
Zawsze był bardzo ruchliwy,uprawiał sport, lubił mieć cały dzień zajęty. Obecnie siedzi cały czas w domu, nie ma siły, żeby wyjść (tak, mówi).

Widać, że jest bardzo osłabiony.
Wychodzi tylko ze mną na spacer (czasami i to kawałek – daleko w pola – chyba, żeby ludzi nie widzieć) wydaje mi się, że się czegoś boi? Nie za bardzo chce ze mną na ten temat rozmawiać – niby mówi, że wszystko jest o.k.

Przez ostatnie dni, to się jeszcze bardziej pogłębiło.
Na przykład dzisiaj, spał do 12-tej, wstał wypił kawę - położył się. O 14-tej zjadł obiad i znowu poszedł spać (cały czas śpi).

Bierze :
Olzapin 5 mg : ½ - 0 – 1
Olzapin 10 mg: 0 – 0 – 1
Solian 400 : 1 – 0 – 0
Convulex 300 : 1 – 0 – 2

Jego Pani psychiatra, teraz zmniejszyła tylko ten olzapin do ½ z rana (minęło od tego czasu 6 tygodni, następna wizyta 25 marca), wcześniej brał całą tabletkę. Poszedł do Niej z taką nadzieją, że odstawi leki, a teraz się załamał, mówi, że tak to Ona rok będzie je ostawiała.
Czy w Warszawie, jest jakiś normalny psychiatra, który nie faszeruje pacjenta lekami? i pozwoli je odstawić?
Polecicie kogoś dobrego?
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Re: Syn, cały czas śpi, co mam robić?

Post autor: mei »

Po tak krotkim czasie od psychozy, chyba nie znajdzie sie psychiatry, ktory odstawilby leki. Sennosc to skutek uboczny lekow. Powinna przejsc po dluzszym czasie ich przyjmowania. Niestety przyzwyczajanie sie do lekow moze trwac tygodnie, a nawet miesiace.
Moze byloby dobrze wyslac syna na oddzial rehabilitacyjny? Np. f10 przy ul. Sobieskiego w Warszawie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
maajutka
zaufany użytkownik

Post autor: maajutka »

Ja na poczatku choroby tez bylam senna ale to z czasem minelo.Jezeli chodzi o odstawianie lekow to moj lekarz mi mowil ze po 2 latach od psychozy odstawimy leki ,jak minelo dwa lata to teraz mowi zeby nadal brac .Chyba warto szukac lekarza ktory bedzie dazyl do odstawienia lekow ,przeciez w koncu jest szansa ze nie bedzie nawrotu
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Niestety bardzo czesto mowia o tych dwoch latach. Ale lekarze bardziej biora pod uwage brak objawow i dobre funkcjonowanie. Jezeli tego nie ma, to nie odstawia lekow.
Inni z kolei, jezeli pacjent dobrze funkcjonuje, mowia, ze jest tak dobrze, ze nie mozna tego psuc, czyli ze lepiej nie odstawiac lekow.
Tak jak pisze Maajutka, warto szukac lekarza otwartego na odstawienie lekow w przyszlosci.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Solian może powodować apatię.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Bobek222
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Bobek222 »

kobieto jak najszybciej odstaw mu convulex i olanzapine te 2 tabletki bardzo usypiaja bo sam je bralem solian jest swietny mozesz go zwiekszyc dwukrotnie a tamte 2 jak najszybciej nie bedzie wtedy spal !
Arma
zaufany użytkownik

Dziękuję Wam, za szybką odpowiedź.
Mei czytałam o Sobieskim i myślę, że to by była bardzo dobra droga, ale syn mówi, że z "czubkami" nie chce mieć nic do czynienia, bo On jest zdrowy. Za to kiedyś powiedział, że w szpitalu, to się dobrze czuł, bo wszyscy byli tacy sami. Obecnie widzę, że koledzy, to się odsunęli, mało kto dzwoni - został właściwie jeden (wcześniej, non stop były telefony).

Maajutka właśnie chodzi o takiego lekarza, który powie, że będziemy schodzić (nawet powoli) ale zawsze, ma wtedy człowiek jakąś nadzieję.
Nektar_leszczyny przy wypisie ze szpitala, lekarka prowadząca powiedziała, żeby Solian odstawiać ostatni, bo właśnie po jego wprowadzeniu stan syna się bardzo poprawił (wcześniej, cały czas był psychotyczny - tak to określiła).
Jakoś nie wiem, co mam robić?
Dziwnie mój syn wygląda: chodzi bardzo powoli, ma taką maskę na twarzy (niby chce się uśmiechnąć, ale słabo to Jemu wychodzi) i cały czas śpi.
Ostatnio pracował na czarno, obecnie jest zgłoszony jako bezrobotny (chodzi o ubezpieczenie zdrowotne). W UP bardzo Go męczą, Pani daje co tydzień nowe oferty stażu, On ma się umawiać na rozmowy, a nie ma chłopak siły. Przecież w takim stanie nie da rady iść do pracy na 8 godzin? Coś z tym fantem, można zrobić?
Kurcze, płakać mi się chce, żeby tak ktoś powiedział, że za ileś tam czasu będzie lepiej.
Wy mi trochę daliście nadzieję, że po pewnym czasie, ta senność przechodzi. Jakoś mi się wydaje, że zamiast przechodzić, to się pogłębia.
Arma
zaufany użytkownik

Bobek222 , tylko jak go odstawić? chyba powoli, boję się narobić "bigosu", żeby jeszcze gorzej nie było.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Mnie się dopiero poprawiło ze zmęczeniem ogólnym po zmianie solianu na abilify.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Arma, synowi pewnie trudno sie pogodzic, ze przeszedl kryzys psychiczny. To zrozumiale. Buntuje sie i chce sie odciac.
Na f10 spotkalby mlodych ludzi z podobnymi problemami. Moglby tam bardziej zrozumiec, co sie z nim dzieje.
Jared Leto, 13.04.2014.
rafka
zaufany użytkownik

Post autor: rafka »

olanzapina powoduje senność. Śpi się super po niej aw dzień jest męczące. Może lepiej abilify działa aktywizująco.
Arma
zaufany użytkownik

He he, a sam zażywa 3 x więcej leków, niż najbardziej chore czubki.[/quote]
To, fakt :D
mei pisze: Na f10 spotkalby mlodych ludzi z podobnymi problemami. Moglby tam bardziej zrozumiec, co sie z nim dzieje.
Właśnie Jemu, to tłumaczę.
Sam, się nie uważa za osobę chorą, tam też są zdrowi, tylko po psychozach - tacy, jak On.
Arma
zaufany użytkownik

Creed przekażę, żeby na wizycie podpowiedział zmianę leku, na abilify .
W dodatku, od dwóch dni zaczynają Go boleć sutki, a to chyba również od olzapiny?
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

To dobrze, ze nie uwaza sie za chorego. Po prostu powinien miec swiadomosc, ze byl w jego zyciu moment, w ktorym inaczej odbieral rzeczywistosc, ze niektore rzeczy nie mialy miejsca. Jezeli bedzie umial to oddzielic, to jest jakis sukces.
Stan w jakim jest teraz jest konsekwencja przebytej psychozy, ale tez mozliwe, ze i lekow. Na pewno potrzebuje troche czasu na regeneracje sil.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Sutki od Solianu, na 100%, może powodować nawet mlekotok u mężczyzn.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Solian moze spowodowac powiekszenie piersi u mezczyzn.
Eden, wszystko w porzadku?
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Tak, wlasnie o to mi chodzilo. ;) I nie, dziekuje, mam swoje, calkiem fajne.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Nikt tutaj niczego nie ukrywa. Kazdy pisze o swoich doswiadczeniach.
Jared Leto, 13.04.2014.
Arma
zaufany użytkownik

Czyli cycki, od Solianu mówicie, spanie od olazpiny, a Convulex pewnie powoduje blok lewej odnogi pęczka Hisa. W szpitalu zaczęło boleć Go serce, po jakimś leku, zamiast lek odstawić, to podali tabletki na serce.
Eden, rozumiem ( z tego, co piszesz), że Ty leków nie bierzesz?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Depakine jest też skutecznym stabilizatorem nastroju, polecam w wersji Chronosphere, może szkodzić na wątrobę ale od czego jest ostropest plamisty. To zamiast convulaxu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”