Ateiści są boscy - II Kampania Ateistyczna w Polsce
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Ateiści są boscy - II Kampania Ateistyczna w Polsce
Zaczyna się druga odsłona ateistycznej kampanii billboardowej, w której obok Fundacji Wolność od Religii bierze aktywny udział Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów. http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,9217
"Dlaczego ateiści są boscy?
Projekt „Ateiści są boscy" mówi przede wszystkim o optymizmie, jaki daje odrzucenie „jedynie słusznych" mitów. Człowiek nie musi już na siłę utwierdzać się w wierze w dogmaty. Ateista staje się wolny, bez klapek na oczach i może budować świadomie swój dom, czyli malować swoje niebo na Ziemi, jedyną Arkadię, która jest prawdziwa. Życie oczywiście bywa od czasu do czasu ciężkie, ale świadomość, czym jest naprawdę nasze istnienie, bycie tu i teraz, nie zaś jedną nogą w urojonych zaświatach, sprawia, że jako ateiści możemy zmieniać świat na lepsze, jak i cieszyć się tym co nawet jeśli niedoskonałe, to prawdziwe i wzywające osoby dociekliwe do zgłębiania drobnych i wielkich zagadek. Ta ciekawość świata i chęć jego odkrywania, sprawia, że ateiści naprawdę czują się bosko.
Czym może być projekt w interpretacji osób wierzących? Niektórzy pomyślą może (niesłusznie) iż „ateizm to też religia". Ziemia pod naszymi stopami i gwiazdy na niebie nie są jednak żadną religią. Po prostu, jak czasem mawiam dla żartu, natura też jest ateistką. Osoby wierzące nie muszą jednak rozumieć wszystkiego tak samo jak my, nawet naszych billboardów. Starczy, że zrozumieją, iż ateiści istnieją i nie ma w tym nic złego. Miły w przekazie, poetycki billboard powinien ich o tym przekonać.
Uważam, że Ateistyczna Kampania Billboardowa 2013 może wiele zmienić. Wszystko zależy od tego, w jak wielu miejscach pokażemy swoje istnienie. A żeby je pokazać — trzeba dużo billboardów. Nie żałujmy zatem datków, bo już teraz możemy zmienić świat na lepsze, ucząc naszych sąsiadów tolerancji wobec nas, zaś ukrywających się ateistów skłaniając do spotkania się razem i większej śmiałości co do dumy z własnej ekspresji, z tego kim jesteśmy."
"Dlaczego ateiści są boscy?
Projekt „Ateiści są boscy" mówi przede wszystkim o optymizmie, jaki daje odrzucenie „jedynie słusznych" mitów. Człowiek nie musi już na siłę utwierdzać się w wierze w dogmaty. Ateista staje się wolny, bez klapek na oczach i może budować świadomie swój dom, czyli malować swoje niebo na Ziemi, jedyną Arkadię, która jest prawdziwa. Życie oczywiście bywa od czasu do czasu ciężkie, ale świadomość, czym jest naprawdę nasze istnienie, bycie tu i teraz, nie zaś jedną nogą w urojonych zaświatach, sprawia, że jako ateiści możemy zmieniać świat na lepsze, jak i cieszyć się tym co nawet jeśli niedoskonałe, to prawdziwe i wzywające osoby dociekliwe do zgłębiania drobnych i wielkich zagadek. Ta ciekawość świata i chęć jego odkrywania, sprawia, że ateiści naprawdę czują się bosko.
Czym może być projekt w interpretacji osób wierzących? Niektórzy pomyślą może (niesłusznie) iż „ateizm to też religia". Ziemia pod naszymi stopami i gwiazdy na niebie nie są jednak żadną religią. Po prostu, jak czasem mawiam dla żartu, natura też jest ateistką. Osoby wierzące nie muszą jednak rozumieć wszystkiego tak samo jak my, nawet naszych billboardów. Starczy, że zrozumieją, iż ateiści istnieją i nie ma w tym nic złego. Miły w przekazie, poetycki billboard powinien ich o tym przekonać.
Uważam, że Ateistyczna Kampania Billboardowa 2013 może wiele zmienić. Wszystko zależy od tego, w jak wielu miejscach pokażemy swoje istnienie. A żeby je pokazać — trzeba dużo billboardów. Nie żałujmy zatem datków, bo już teraz możemy zmienić świat na lepsze, ucząc naszych sąsiadów tolerancji wobec nas, zaś ukrywających się ateistów skłaniając do spotkania się razem i większej śmiałości co do dumy z własnej ekspresji, z tego kim jesteśmy."
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Re: Ateiści są boscy - II Kampania Ateistyczna w Polsce
Nie chce mi się powtarzać tego samego w kółko, ale od wczoraj wielu ateistów jest już "tu i teraz" ale w zaświatach.Schizo pisze: Życie oczywiście bywa od czasu do czasu ciężkie, ale świadomość, czym jest naprawdę nasze istnienie, bycie tu i teraz, nie zaś jedną nogą w urojonych zaświatach, sprawia, że jako ateiści możemy zmieniać świat na lepsze, jak i cieszyć się tym co nawet jeśli niedoskonałe, to prawdziwe i wzywające osoby dociekliwe do zgłębiania drobnych i wielkich zagadek.
Tam nie ma żadnych zaświatów tylko oni sami. Bo przecież to nie my, pozostali tu przy istnieniu jako ich kontynuacja drugi raz pozagrobowo na ziemi w drugim człowieku.
Ateizm może żartować z religii, ale z siebie samych po śmierci nie da rady.
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Kiedys mialem marzenia ktore chcialem zrealizowac napedzaly mnie w zyciu ale schizofrenia wziela mnie za morde i zrobila tu i teraz szlak mnie od tego trafialnie bylem w stanie marzyc ani podarzac droga marzen. Jeden z stanow psychotycznych ktore rujnowal moje marzenia.
Wiedzialem ze jestes moim przesladowca teraz moja schizofrenia nie bedzie chciala mi w wielkich meczarniach kogos wroic
Wiedzialem ze jestes moim przesladowca teraz moja schizofrenia nie bedzie chciala mi w wielkich meczarniach kogos wroic
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
A ty znowu swoje. To chyba wątek na inny temat? Już mam dosyć słuchania o twojej strasznej schizofrenii.schizofrenik82 pisze:Kiedys mialem marzenia ktore chcialem zrealizowac napedzaly mnie w zyciu ale schizofrenia wziela mnie za morde i zrobila tu i teraz szlak mnie od tego trafialnie bylem w stanie marzyc ani podarzac droga marzen. Jeden z stanow psychotycznych ktore rujnowal moje marzenia.
-
- bywalec
Nie zrozumiałem ani słowa, ale tak to już jest z gadką wierzących. Z logiką ma to niewiele wspólnego.cezary123 pisze: Nie chce mi się powtarzać tego samego w kółko, ale od wczoraj wielu ateistów jest już "tu i teraz" ale w zaświatach.
Tam nie ma żadnych zaświatów tylko oni sami. Bo przecież to nie my, pozostali tu przy istnieniu jako ich kontynuacja drugi raz pozagrobowo na ziemi w drugim człowieku.
Ma.pogrzebany żywcem pisze:Nie zrozumiałem ani słowa, ale tak to już jest z gadką wierzących. Z logiką ma to niewiele wspólnego.cezary123 pisze: Nie chce mi się powtarzać tego samego w kółko, ale od wczoraj wielu ateistów jest już "tu i teraz" ale w zaświatach.
Możesz logicznie mi udowodnić, że z logiką nie ma to nic wspólnego?
Wtedy ja postaram się udowodnić Tobie, że logika nie decyduje o dalszym istnieniu lub nieistnieniu Ciebie czy mnie zmarłego po śmierci.
Może być niezrozumiałe dla Ciebie to:
"Bo przecież to nie my, pozostali tu przy istnieniu jako ich kontynuacja drugi raz pozagrobowo na ziemi w drugim człowieku."
Ale właśnie tym zwracam uwagę na coś, co ateiści puszczają mimo uszu. Na przykład:
To nieuczciwe przypisanie sobie nowym istnienia wspólnego abstrakcyjnego pojęcia "człowieka", który być może naprawdę jako osoba już nie jest na tym świecie. I tak można przeskakiwać z pokolenia na pokolenie z rzekomym życiem "tu i teraz".Schizo pisze:Życie oczywiście bywa od czasu do czasu ciężkie, ale świadomość, czym jest naprawdę nasze istnienie, bycie tu i teraz, nie zaś jedną nogą w urojonych zaświatach..
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,9217
I każdy sam dostrzeże umowność tego albo wielokrotność pośmiertną. W to drugie oczywiście nikt nie uwierzy.
Ja twierdzę, że nie jesteśmy my tu w istnieniu, drugi raz, jako inne osoby, więc nie możemy uznać, że życie zawsze jest tylko tu i teraz. Trzeba zważać na inne osoby, a nie puszczać je w nicość. Nikt nie wie, w którym z wszystkich ludzi jesteś Ty.
Nikt nie wie, co się stanie, kiedy Twoje ciało obumrze. Nikt z pozostałych nie ma prawa cieszyć się za Ciebie drugim życiem "tu i teraz". Bo wychodzi pozagrobowe uzurpatorstwo do istnienia i świata. Choćby wydawało się komuś, że właśnie, jedyne życie, jedyny jego czas, teraz się zaczął i trwa w najlepsze.
Tu jest brak logiki a nie u wierzących.
To tak poetycko trochę.
A na zdrowy rozum:
Zmarli, według ateistów są nieświadomi, bo ich nie ma. A my tak. Dlaczego? Przecież to już był taki równy naszemu los i człowiek.
Nie wydawało Ci się nigdy, że mogłeś już żyć jako któryś dowolny z nich, przeżyć do końca i powinieneś już mieć wszystko za sobą?
Dlaczego dopiero teraz nasze własne istnienie zaczęło trwać? Który raz?
Nie ma odpowiedzi, jeżeli pomija się pojęcie "osoby" a zmarłych uważa się, za wiecznie już nieświadomych i nie wchodzących w grę.
A co do hasła tej kampanii.
"Ateiści są boscy"- żałosne to bóstwa, co umierają i muszą co chwila żegnać równe sobie istoty, też cudowne i "boskie" na wieki.
Mało wiarygodne hasło.
"Ateiści - nakręcane zegary odmierzające od nowa swoje własne istnienie do końca w nicości"
"Ateiści są boscy"- żałosne to bóstwa, co umierają i muszą co chwila żegnać równe sobie istoty, też cudowne i "boskie" na wieki.
Mało wiarygodne hasło.
"Ateiści - nakręcane zegary odmierzające od nowa swoje własne istnienie do końca w nicości"
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Z "logiką" katolika...cezary123 pisze:Ma.pogrzebany żywcem pisze:Nie zrozumiałem ani słowa, ale tak to już jest z gadką wierzących. Z logiką ma to niewiele wspólnego.
Ja o tym decyduję. Udowodnij, że jest inaczej.cezary123 pisze:Wtedy ja postaram się udowodnić Tobie, że logika nie decyduje o dalszym istnieniu lub nieistnieniu Ciebie czy mnie zmarłego po śmierci.
...na krzyżucezary123 pisze:żałosne to bóstwa, co umierają...
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Nie wiem, w którym z ludzi naprawdę jesteś Ty. Bo w kimś innym już nie możesz być drugi raz, a każdy z nich mówi o sobie identycznie: "ja, i ja decyduję".Udowodnij mi, że to rzeczywiście o Ciebie chodzi.Schizo pisze:Ja o tym decyduję. Udowodnij, że jest inaczej.cezary123 pisze:Wtedy ja postaram się udowodnić Tobie, że logika nie decyduje o dalszym istnieniu lub nieistnieniu Ciebie czy mnie zmarłego po śmierci.
Niech ateiści spróbują palnąć jak On o swoim zmartwychwstaniu, życiu wiecznym i podzieleniu się tym z nami wszystkimi. Odważą się?cezary123 pisze:żałosne to bóstwa, co umierają...
...na krzyżu
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Tym razem zapomniałeś podać linka do swojego tematu o łamigłówce Lema.cezary123 pisze:Nie wiem, w którym z ludzi naprawdę jesteś Ty. Bo w kimś innym już nie możesz być drugi raz, a każdy z nich mówi o sobie identycznie: "ja, i ja decyduję".Udowodnij mi, że to rzeczywiście o Ciebie chodzi.
Dlaczego ateiści są "boscy" jest przecież opisane w artykule. To jasne, że wielu wierzących może błędnie zinterpretować same hasło na bilbordach bez wyjaśnienia (to przenośnia, patrz 1 post).
Ich komentarze do strony:cezary123 pisze:Niech ateiści spróbują palnąć jak On o swoim zmartwychwstaniu, życiu wiecznym i podzieleniu się tym z nami wszystkimi. Odważą się?
- Ciekawe, jak katole skomentują to hasło?
- Osoby wierzące skomentują to, że ateiści uważają się za bogów, wszechwiedzących itp. co IMO jest obelgą. Zrównanie z osobami ślepo zapatrzonymi w siebie i wierzącymi w nieomylność swoich sądów to najgorsze co można usłyszeć. Największą wartością naukową jak i mojego osobistego ateizmu jest ciągłe wątpienie we włásne poglądy i ciągła weryfikacja tego co wiemy na podstawie nowych danych. Czyli właśnie uznanie, że nikt nie jest nieomylny i "boski" jest integralną częścią przynajmniej mojego ateizmu.
Rozumiem przenośny sens tego bilbordu jednak boję się, że sporo osób nie będzie chciała dostrzec przenośni i odbierze to jako, ateiści istnieją, ale są źli bo uważają się za nieomylnych, a osób uważających się za nieomylnych niezależnie od poglądów trzeba się wystrzegać.
To ładnie z ich strony, że dopuszczają możliwość weryfikacji i dowodu swoich przekonań.
Ja też nie zakładam z góry, że musi być dobrze z tą naszą kontynuacją istnienia.
Z tego co wiem, jednak ateiści odrzucają wiarę, że damy radę ( w ogóle Bóg da radę z Wszechświatem i wszystkimi przed nami i po nas) i że świat nie zniszczy naszego własnego istnienia na wieki.
Wiara nie ma zadania udowadniać niczego. Za wcześnie. Nie można mieć danych o istnieniu pozadoczesnym, jeżeli jeszcze nie przeżyliśmy nawet połowy doczesnego.
Trudno mi zrozumieć ich sceptycyzm i pesymizm.
Nadal by trwała bez rozwiązania dla innych?
Ja też nie zakładam z góry, że musi być dobrze z tą naszą kontynuacją istnienia.
Z tego co wiem, jednak ateiści odrzucają wiarę, że damy radę ( w ogóle Bóg da radę z Wszechświatem i wszystkimi przed nami i po nas) i że świat nie zniszczy naszego własnego istnienia na wieki.
Wiara nie ma zadania udowadniać niczego. Za wcześnie. Nie można mieć danych o istnieniu pozadoczesnym, jeżeli jeszcze nie przeżyliśmy nawet połowy doczesnego.
Trudno mi zrozumieć ich sceptycyzm i pesymizm.
Tak. A zastanów się tak poważnie, co by było z łamigłówką Lema po końcu któregoś z nas. Jaki by wtedy miała sens.Schizo pisze: Tym razem zapomniałeś podać linka do swojego tematu o łamigłówce Lema.
Nadal by trwała bez rozwiązania dla innych?