Dr Joanna Jasionowska

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Dr Joanna Jasionowska

Post autor: redaktor »

Polecam.
Leczyła mnie w czasie mojego ostatniego pobytu w szpitalu na Nowowiejskiej. Bardzo ciepła i konkretna, tak ustawia leki, żeby nie wywoływały one objawów ubocznych.
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Re: Dr Joanna Jasionowska

Post autor: F20 »

Czy leczenie polega na odpowiednim ustawianiu leków ?. Strasznie to ubogie. Trzeba się długo kształcić żeby psychotropy ustawiać ?. Coś mi się wydaje że to raczej o wyczucie chodzi.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

W większości przypadków po postawieniu diagnozy całe 'leczenie' ogranicza się do dobrania najlepszego leku i dawki dla pacjenta, które w trakcie takiego leczenia ulega modyfikacjom. Nic ponad to.
F20
bywalec

Makaron pisze:W większości przypadków po postawieniu diagnozy całe 'leczenie' ogranicza się do dobrania najlepszego leku i dawki dla pacjenta, które w trakcie takiego leczenia ulega modyfikacjom. Nic ponad to.
Jak długo trzeba studiować żeby móc prochy ustawiać ? czy może zrobić to biolog czy chemik ? jeśli nie to dlaczego ? przecież to jest sprawa ustawienia tylko leków.
redaktor
bywalec

Bo się trzeba nawkuwać DSM- IV, ICD- 10 i podobnych klasyfikacji objawów, żeby być psychiatrą. Chemik czy biolog na studiach nie ma z tym kompletnie do czynienia.

Swoją drogą, widać zawsze po pewnym czasie, który lekarz olał egzamin z neurologii, a który się do niego przyłożył. Ci drudzy są lepsi w kontakcie ( choć w kontakcie z żadnym medykiem nie wolno lać wody, to są zasadniczy ludzie ).
F20
bywalec

redaktor pisze:Bo się trzeba nawkuwać DSM- IV, ICD- 10 i podobnych klasyfikacji objawów, żeby być psychiatrą. Chemik czy biolog na studiach nie ma z tym kompletnie do czynienia.

Swoją drogą, widać zawsze po pewnym czasie, który lekarz olał egzamin z neurologii, a który się do niego przyłożył. Ci drudzy są lepsi w kontakcie ( choć w kontakcie z żadnym medykiem nie wolno lać wody, to są zasadniczy ludzie ).
Przeciez chemik po studiach moze zronic specjalizacje schizifrenoa i by mial dsmi icd czy to sa zeczy wymyslone przez nature ? Ktorych sie trzeba dlugo uczyc ?. Czasami mam wrazenie ze lekarze psychiatrzy ta skrona wiedze z psychologii ktoranabywaja wykorzystuja do jiszczenia bo ta wiedza mozna przynajmiej 100 krotnie lepiej zaszkodzic niz w czym kolwiek pomoc a te skur... lubia robic to w czym sa dobrzy a ze lepiej wychodzi im szkodzenie bo tak znaaaacznie prosciej no coz taka mentalnosc.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Ja chodziłem prez dwa lata do dwóch psychologów z czego jeden był "kliniczny" i nie wykryli u mnie schizofrenii. Psychiatra wykrył na pierwszym spotkaniu. Czyli jednak mają psychiatrzy jakieś kompetencje.
F20
bywalec

Mickey pisze:Ja chodziłem prez dwa lata do dwóch psychologów z czego jeden był "kliniczny" i nie wykryli u mnie schizofrenii. Psychiatra wykrył na pierwszym spotkaniu. Czyli jednak mają psychiatrzy jakieś kompetencje.
A co jesli psychiatra wykorzystuje ta skromna wiedze psychologiczna zeby niszczyc pacjenta poczym widzac jak narozrabial wykpil sie schizifrenia. Uwierz mi ta choroba mozna przykryc wszystkie dzialania niekompetentnych osob.
Schizofrenia to jest choroba o ktorej tak latwo nie mozna ozec jesli zrobil to pojedynczy psychiatra to Cie oszukal i lepiej zalatw sobie dobrego
F20
bywalec

Mickey pisze:Ja chodziłem prez dwa lata do dwóch psychologów z czego jeden był "kliniczny" i nie wykryli u mnie schizofrenii. Psychiatra wykrył na pierwszym spotkaniu. Czyli jednak mają psychiatrzy jakieś kompetencje.
A co jesli psychiatra wykorzystuje ta skromna wiedze psychologiczna zeby niszczyc pacjenta poczym widzac jak narozrabial wykpil sie schizifrenia. Uwierz mi ta choroba mozna przykryc wszystkie dzialania niekompetentnych osob.
Schizofrenia to jest choroba o ktorej tak latwo mozna ozec jesli zrobil to pojedynczy psychiatra to Cie oszukal i lepiej zalatw sobie dobrego psychologa. Jak Cie nie zawiezli oszalalego w psychozie do szpitala psychiatrycznego to sprawa robi sie klopotliwa bo syndromy ala schizofrenia moga wywolac rozne przyczyny podzawszy od chorob somatycznych a konczywszy na zalamniach nerwowych gdzie zakucie w pasy i potraktowanie jak schizofrenika i tonjeszcze na poziomie taniego szpitala moze bardziejnzaszkodzic. To wlasnie lekarze tak dlugo sie szkolacy musza umiec odroznic takie symptomy ale oni sie szkola tak dlugo zeby wrescie mogli zwrobic kase i odbic sobie szkolenie gdzie bieduja
redaktor
bywalec

No, sorry, ale jak u nas lekarzem się zostaje tylko po to, żeby kosić kasę, no to trudno oczekiwać innych postaw od nich.
A co do różnych stanów typu omamy/urojenia... w PL jest niewiele oddziałów diagnostycznych ( znam Czechosłowacką, jest od niedawna Pruszków, nie wiem, jak gdzie indziej ), więc jest, jak jest.

A takie stany można mieć z powodów neurologicznych ( porażenie mózgowe, padaczka, zespół Aspergera, autyzm ), zaburzeń osobowości, czy nawet po paru litrach mocnej kawy czy kilku piwach ( o ile jest się osobą podatną na coś takiego ) .

Pojęcie " schizofrenia " to mit, na Zachodzie się od niego odchodzi.

Zresztą, gdyby rutynowo osoby z objawami mogącymi podpaść pod F.20 poddawać rezonansowi magnetycznemu głowy i/lub tomografii- to by mogło się okazać, że wszyscy mają np.uszkodzone płaty czołowe... no ale wtedy np. prezes koncernu Janssen miałby dużo niższą dywidendę... i psychiatrzy musieliby się przekwalifikować na neurologów ( o co bardzo trudno, bo oni chyba wszyscy na studiach z neurologii/neuropsychiatrii mieli słabe trójczyny ).
F20
bywalec

Ale paranoja moja jest lepsza uwazam ze lekarze w durzej mierzenie ludzie z
Powolania a ledacy na kase a psychiatrzy to sami dno z dna. Kiedys szukalem kogos do mojego chorego ojca. Byl przykuty do lozka zwdzwonilem do jednego i sie okazalo ze niemial czasu gabinet prywatny, biegly sadowy itp. Ojciec sie meczyl ja sie meczylem. W szpitalu przepisano mu cos co na sieci okresla sie neurotoksyna ojciec plakal potym bal sie. Do domu przyszedl tylko stary lekarz ale powiedzial zeby brac te leki ktore juz bierze i tyle. Niechcial pieniedzy za wizyte. Nikt nie pomogl dopiero internista cos zaczal probowac. Psychiatrzy to gorsze szuje bo nie sa wstanie zarobic tyle co normalni lekarze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „lekarze”