Sposoby, które zmieniły Wasze życie na lepsze

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Sposoby, które zmieniły Wasze życie na lepsze

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

Sposoby, które zmieniły Wasze życie na lepsze ..... (stwórzmy temat na którym każdy skorzysta) :) :) :)
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Re: Sposoby, które zmieniły Wasze życie na lepsze

Post autor: Faur »

Odkryłem dzisiaj, że kiedy mam rozjaśniony ekran monitora lepiej mi się czyta. To chyba tak jak z czytaniem książki przy dobrym oświetleniu, z tym że tutaj bardziej obciążamy nasz wzrok. Uważam jednak, iż warto, ponieważ teraz przynajmniej zdecydowanie lepiej widzę znaki. Podobno niektóre leki zaburzają akomodację oka, także możecie spróbować. Ja mam takie udogodnienie w monitorze, dzięki któremu mogę ustawić tryb w jakim on pracuje. Takie rozwiązanie umożliwia zmianę z tekstowego na np filmowy rodzaj kontrastu i jasności. Jeżeli nie posiadacie takiej opcji, to możecie ręcznie zmienić te parametry na 100 dla jasności, oraz 80 dla kontrastu. Myślę, że nowszych, płaskich monitorach efekt będzie zbliżony do tego jaki jest u mnie i naprawdę jest zauważalna poprawa. Na pewno nie szkodzi spróbować, a więc polecam.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Korzystnie jest znaleźć sobie jakąś dziedzinę życia, jakąś dziedzinę aktywności, która dawałaby jaką taką radość czy satysfakcję, a zarazem była oderwana od psychiatrii. Znacznej części osób chorujących sprawdzają się rozmaite grupy "około katolickie". Dają one możliwość dość regularnego wychodzenia z domu i spotykania żywych ludzi w realu.

Podobnie może działać jakieś hobby, ale - jak już (na)pisałem - związane z wychodzeniem z domu i spotykaniem żywych ludzi.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

....moja mała rada: jak ludzie nienawidzą, załatwiają, niszczą, itd., bo są wśród ludzi również źli ludzie, to lepie sie do nich z miłością, przyjaźnią i otwartością, nie nastawiać.... A żeby spotkać dobrych ludzi wcale nie trzeba daleko chodzić - im bliżej tym lepiej. Pozdro :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Post autor: tańcząca w zbożu »

Mniszek pisze:A żeby spotkać dobrych ludzi wcale nie trzeba daleko chodzić - im bliżej tym lepiej.
Dokładnie. Jest mnóstwo dobrych, fantastycznych ludzi obok nas.
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

No niestety czasem nie jest tak "różowo" jak w bajkach i powinniśmy sie My spotykać częściej na żywo, łączyć w grupy i organizować.
Co to takiego : grupy "około katolickie" ?
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Mniszek pisze: Co to takiego : grupy "około katolickie" ?
Np. Akcja Katolicka czy grupy neokatechumenatu. Pewnie nie tylko.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

... "nic mi to nie mówi".
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

"Wujek google prawdę powie,
gdy go poczęstujesz właściwym słowem" :wink:
Roberto87
bywalec
Status: w przygotowaniu...

Post autor: Roberto87 »

vivere militare est- życie jest walką.

Podejrzewam, że to walka z własnymi słabościami, lękami. Ostatnio dokonałem parafrazy tej sentencji, tzn. Życie to walka z samym sobą.

W ezoteryce, duchowości występują słowa : przebudzenie oraz oświecenie. Są jak to się przedstawia daleko od siebie, ale moim skromnym zdaniem to nie jest prawda. Przypuszczam, że pierwsze jest diagnozą a drugie wnioskiem opartym na diagnozie i pomyślnie przeniesionym na plan realny...Inaczej, gdyby np. mechanik samochodowy nie znał przyczyny powstałego błędu, nie naprawiłby go. Więc przebudzenie jest wglądem w świat, w otoczenie- mniej więcej takim jakim prezentuje się na prawdę.
Oświecenie, jest poradzeniem sobie z tym.

Nic człowieka nie parazliżuje mocniej niż strach, lęk. A to z nimi zmagamy się każdego dnia. Kiedyś w rozmyślaniu pojawił się schemat- Przebaczenie- Przezwyciężenie- Przemienienie. Właśnie życie nas uczy aby przezwyciężyć nasze lęki.
Odnośnie mnie- jestem osobą nieśmiałą, moje życie towarzyskie legło w gruzach. Można płakać i załamać się. Jednak postanowiłem inaczej...Wpadłem na czaterie i rzuciłem tematem, że szukam osoby do bilarda. W ten sposób spotkałem się z pewną kobietą...Było miło i przyjemnie. Już po tym jak ją odwiozłem pod dom- dostałem bardzo miłą wiadomość od niej. Było tam tyle podziękowania, radości itp. Od czasu do czasu piszemy ze sobą. Wiem, że zmieniłem jej życie trochę na plus a i sam się ruszyłem.
Mam dosyć samotności a to był pierwszy krok w przełamaniu się i przezwyciężeniu swoich słabości.

Powodzenia!
"Pełny człowiek to ta­ki, który zarówno przechadza się z Bo­giem, jak i zma­ga z diabłem." C.G. Jung
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Metoda Zapisywania Na Kartkach (w skrócie MZNK) tego, co mam zrobić danego dnia. Słyszałem o wiarygodnych badaniach, że ten system wychodzenia z marazmu i depresji się implementuje po iluś tam dniach i już zamiast kartek ma się w głowie. Ja bylem niekonsekwentny w stosowaniu metody każdego dnia. Nie zaimplementowało mi się więc do głowy, ale i tak uważam, że MZNK pomaga. :)
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

A metoda przepisywania psychozy w internet (metoda PPwI) też się implementuje?
W podświadomości idą mi jakieś kody po helisie i nie wiem co o tym myśleć.
Mam w głowie Wirówkę przeciążeniową. xD
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „metody alternatywne”