Schizofrenia i alkohol
Moderator: moderatorzy
Schizofrenia i alkohol
Czy osoba chora na schizofrenię i biorąca leki regularnie rano i wieczorem może spożywać alkohol, np: 1 piwo dziennie, a przy okazjach imieninowych wino i szampana.
Proszę o poradę jak alkohol wpływa na tę chorobę, jakie moga być konsekwencje jego spożywania w tych ilościach.
Wojtek
Proszę o poradę jak alkohol wpływa na tę chorobę, jakie moga być konsekwencje jego spożywania w tych ilościach.
Wojtek
Jestem po tzw. urlopie. Kilka razy pozwoliłem sobie na piwko i dwa. Do dziś nie wiem jak alkohol wpływa na organizm schizofrenika. Pytałem lekarza, czy mogę pić alkohol? Odpowiedź brzmiała: nie pic. Nie lubię życ na zakazach.
Ostatnio zmieniony pt wrz 08, 2006 8:26 pm przez Nowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Moim zdaniem przy schizie i braniu leków alkochol jest absolutnie nie wskazany i to nie dlatego,że nasila działanie leków,czy też szybciej się można upić,ale alkochol potęguje objawy choroby,nasilają się fobie i urojenia.I nie można pozwolić sobie nawet na jedno piwo,czy lampkę wina,o wódce nie ma mowy.Ja nie raz przekonałem się o tym,gdy było lepiej,zaczynałem popijać ,pozwalałem sobie na piwo lub niewielką ilość wina i zawsze kończyło się nawrotem choroby.Od 4 lat nie piję wogóle i przez ten czas nie było nawrotów.Zrozumiałem,że ważniejsze jest zdrowie i zamierzam nie pić do końca życia.Trzymajcie za mnie kciuki,mam nadzieję,że wytrwam w tym postanowieniu.
Picie alkoholu podczas leczenia jest zabronione. Nie mozna przyjmowac lkow i pic bo to oslabia c dzialanie...wiem bo moj maz juz trzy razy mial nawrot choroby i to wlasnie przez alkohol...on pil a jak pil to nie bral lekow.... bo twerdzil ze tak bedzie lepiej....teraz mowi ze juz do konca zycianie wezme alkoholu do st...mam taka nadzeje, ale....pozdrawiam
Lee