Czyśćca nie ma, jest tylko Niebo i piekło.

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Czyśćca nie ma, jest tylko Niebo i piekło.

Post autor: Bright Angel »

Wielu ludzi wierzy, że po śmierci może trafić do czyśćca. Zła wiadomość jest taka, że żadnego czyśćca nie ma, jest tylko Niebo i piekło. W całej Biblii nie pada ani razu słowo "czyściec". Jest to jakiś średniowieczny wymysł. Od proroków można się dowiedzieć tego samego, jest tylko Niebo i piekło. Po śmierci stajemy przed Sądem i zostajemy niezwykle sprawiedliwie osądzeni, albo na wieczne szczęście, albo na wieczne potępienie. Lepiej to wiedzieć teraz na Ziemi, niż poniewczasie mocno się zdziwić, gdzie będzie już za późno. Amen.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
farnkensztajn
zbanowany
zbanowany

Re: Czyśćca nie ma, jest tylko Niebo i piekło.

Post autor: farnkensztajn »

marne prowo.

zaobserwowawszy że większość sprzedawców w sklepach z komputerami nie bazuje na swojej wiedzy tylko na niewiedzy kilkentó. NP. przychodzi ziomek co nie umie sciagnać z neta darmowego antywirusa i chce kupic avasta, kasperskeigo pro ultra wersja rozszerzona za 1000zł i sprzedwca mu to sprzeda bo ma interes - sprzedwca jest więsniakiem, nie zachowa sie jak człowiek i poinformuje go w jaki sposob sciaganc darmowego antywierusa itakdalej

Straszenie kogoś bazując na jego niewiedzy, albo choćby czerpanie z tego przyjemnośći czy zyskó np szydzenie z tego to wieśniactwo = skur.wysyństwo
Hardcore Will Never Die
Obrazek
Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 45723214

Post autor: Anime »

..l.
Ostatnio zmieniony sob maja 10, 2014 9:49 pm przez Anime, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Czyśćcem są choroby psychiczne.
Działa to tak: najpierw dusza trafia do piekła, czeka kilkaset inkarnacji, następnie ląduje w ciele osoby chorej psychicznie, aby jeszcze trochę pocierpieć, ale otrzymać szansę na oczyszczenie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

kwadrinium pisze:Czyśćcem są choroby psychiczne.
Działa to tak: najpierw dusza trafia do piekła, czeka kilkaset inkarnacji, następnie ląduje w ciele osoby chorej psychicznie, aby jeszcze trochę pocierpieć, ale otrzymać szansę na oczyszczenie.
Ja tam nikogo z przodków zmarłych przed moimi narodzinami nie dopuszczam aby się we mnie zainkarnował. Tak samo zmarłych po moich narodzinach.
Za duszę i wypad z baru.
:)
A poważnie to z piekła wyjścia nie ma. Tak samo z zaświatów po śmierci ciała znowu w doczesność jako ktoś drugi.
Czyściec to najprzyjemniejsze miejsce w rzeczywistości oprócz nieba. To tak jakby stanąć na szczycie świata i zobaczyć z oddali Ziemię Obiecaną. Nic nie znaczy, że to jeszcze daleko na horyzoncie i trzeba wiele mozołu, przedzierania się przez skały i cierpienia aby tam wreszcie dotrzeć osobiście. Ważne, że to jest dostępne i czeka właśnie na mnie, czy Ciebie.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Ja uważam, że istnieje czyściec, w którym się przygotowuje na niebo.
cezary123
zaufany użytkownik

Zagubiona we mgle pisze:Ja uważam, że istnieje czyściec, w którym się przygotowuje na niebo.
Jeżeli na Ziemi się nie zdąży bo jakaś śmierć przedwczesna się zdarzy, albo coś.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Zagubiona we mgle pisze:Ja uważam, że istnieje czyściec, w którym się przygotowuje na niebo.
Na Niebo to się przygotowujesz na Ziemi, i lepiej by było, aby każdy był przygotowany.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

No tak, ale nikt nie jest doskonały i w czyśćcu odpokutowuje się grzechy popełnione na ziemi, czyli naprawia się to, czego się nie naprawiło w życiu doczesnym. Tam dojrzewa się do doskonałej miłości.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Wszechświat kiedyś wystygnie, piekło to przetrwa, wtedy złe dusze znowu się reinkarnują, o ile wszystko będzie tak samo jak poprzednim razem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
cezary123
zaufany użytkownik

kwadrinium pisze:Wszechświat kiedyś wystygnie, piekło to przetrwa, wtedy złe dusze znowu się reinkarnują, o ile wszystko będzie tak samo jak poprzednim razem.
Raczej złe umysły, bo duszę zreinkarnować i to tak, żeby to nie był ktoś drugi- kopia żywa mnie a oryginał w nicości, to jest taka sztuka, że tylko Bóg Jeden wie jak tego dokonać. Pewnie dopiero po Sądzie ostatecznym, powszechnym zmartwychwstaniu ciał każdego i już w wieczne ciała chwalebne.

Wszechświat może wystygnąć, a może wykonać ponowny ruch od rozszerzania do kollapsu grawitacyjnego a potem następnego Wielkiego Wybuchu.
John Taylor w książce "Czarne dziury- koniec Wszechświata" zastanawiał się właśnie nad implikacjami takiej przyszłości dla nas. Czy umysł przetrwa przejście przez osobliwość i wynurzymy się znowu w jakichś materialnych ciałach w następnym młodym Wszechświecie. I czy to będziemy my sami?( to znaczy, czy choć jedna dusza z nas albo wszystkie, powtórzy się) Czy nasza nieodwracalna śmierć dla tamtych nowych istot?
Ale to był stary ateista i trochę złośliwie fantazjował.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/76500/cz ... zechswiata
cezary123
zaufany użytkownik

Dolphin pisze:Czyściec będzie istniał, ale dopiero w przyszłości - wiem to, bo miałem objawienia prywatne.
Nasi zmarli też będą umarli ale dopiero w przyszłości :lol:
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Wiesz, że miałeś prawdziwe objawienie?
Wierzę, Ci tyle już widziałem, że potrafię oddzielić ziarno od plew.
Tylko proszę, nie porcjuj wiedzy, jesteś latarnią wśród ciemności.
cezary123
zaufany użytkownik

Dolphin pisze:Czyściec - ocieranie łez z krzywd doznanych za życia.
Na odwrót :)
Ocieranie łez tym, których krzywdziliśmy za życia w tym też Chrystusowi. Stawanie się godnym do tego, aby wreszcie stanąć w chwale przed Prawdziwym Bogiem Wszechświata.
cezary123
zaufany użytkownik

Za dobrze by było.
Najpierw oczyszczenie z grzechu i zła a potem z krzywd i cierpienia. Jedno zależy od drugiego.
Zresztą czyściec jest tylko przed powszechnym ciał zmartwychwstaniem i dotyczy duszy. Potem ciało dostaniemy i tak doskonałe i chwalebne.
Dusza nie cierpi i tak cieleśnie i nie odczuwa bólu, tylko najwyżej własne zło czy dobro i stopień oddalenia od Boga.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

W trakcie życia doznajemy rozmaitych krzywd - Czyściec to takie oczyszczenie, ze wszelkich krzywd i ze wszelkiego bólu i cierpienia. Tego oczyszczenia dostąpią na przykład narkomani.
Narkomani czyli też schizofrenicy, którzy biorą leki psychotropowe.
Bieluń powoduje rozszczepienie duszy, szczególni jeżeli jest przyjęty w trakcie trwania epizodu schizofrenii.
Po bieluniu można zostać opętanym. Ja wziąłem bieluń, trzy liście, sam chciałem się leczyć z głosów i wolałem już nie mieć świadomości niż cierpieć.
cezary123
zaufany użytkownik

kwadrinium pisze:Po bieluniu można zostać opętanym.
Po sporyszu też. Nazewnictwo psychiatryczne odbiera demoniczny charakter tym "opętaniom" zatrutych mózgów.
Awatar użytkownika
Margareth
zaufany użytkownik

Post autor: Margareth »

.
Ostatnio zmieniony ndz paź 06, 2013 4:35 pm przez Margareth, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma już nic za ścianą powiek.
cezary123
zaufany użytkownik

W niebie też będziemy seksualni. Bez obawy :)
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

cezary123 pisze:W niebie też będziemy seksualni. Bez obawy :)
A skąd to wiesz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”