Piramida potrzeb wg Maslowa
Moderator: moderatorzy
Piramida potrzeb wg Maslowa
Znalazłem w Sieci takie coś:
http://www.zarzyccy.pl/p_piramida-potrzeb-maslowa.html
Myślę, że część zaburzeń psychicznych może się brać z tego, że ludzie są w rozmaity sposób zmuszani do "skakania" po tej piramidzie, czyli do pomijania swoich bardziej dotkliwych potrzeb życiowych, np. w imię cudzych nacisków, czy własnych błędnych przekonań.
http://www.zarzyccy.pl/p_piramida-potrzeb-maslowa.html
Myślę, że część zaburzeń psychicznych może się brać z tego, że ludzie są w rozmaity sposób zmuszani do "skakania" po tej piramidzie, czyli do pomijania swoich bardziej dotkliwych potrzeb życiowych, np. w imię cudzych nacisków, czy własnych błędnych przekonań.
-
- zaufany użytkownik
Re: Piramida potrzeb wg Maslowa
Oczywiście, że tak jest, że zaburzenia psychiczne są spowodowane tym, że człowiek nie ma zaspokojonych podstawowych potrzeb takich jak fizjologiczne i poczucie bezpieczeństwa, a gdzie tu mówić jeszcze o potrzebie samorealizacji czy estetyki? Ta deprywacja jest źródłem silnego stresu.
Czy piramida potrzeb jest błędna???
Moim zdaniem TAK.
Bo hierarchia potrzeb zmienia sie sytuacyjnie
No i kilka potrzeb moze byc zaspokojonych jednoczesnie.
Moim zdaniem TAK.
Bo hierarchia potrzeb zmienia sie sytuacyjnie
No i kilka potrzeb moze byc zaspokojonych jednoczesnie.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nie tylko Twoim zdaniem jest błędna. Ostatnio psychologowie też to stwierdzili.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
Co to znaczy, że jest błędna i zmienia się sytuacyjnie?
Może nie aż błędna tylko nie obejmująca 100% ludzi???
W szczególności nie obejmująca ich nieustająco.
Osobiście jak popatrzyłem na moje życie to widzę, że to tak właśnie działa!
W szczególności nie obejmująca ich nieustająco.
Osobiście jak popatrzyłem na moje życie to widzę, że to tak właśnie działa!
-
- zaufany użytkownik
Moim zdaniem to też "działa".
Też kiedyś czytałem, że ta - chyba najbardziej popularna, bo niejedyna - piramida została ostro skrytykowana i nie należy brać jej sobie do serca.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Ja bym jej nie lekceważyła. Maslov jako pierwszy zauważył potrzebę miłości. Wytłumaczył, dlaczego w domach dziecka jest tak duża śmiertelność niemowląt, mimo, że mają zapewnione wszelkie warunki bytowe. W latach 60-tych to był pewien przełom w myśleniu o dzieciach i człowieku w ogóle.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Kata
- zarejestrowany użytkownik
- Status: -
- Gadu-Gadu: 4446886
Piramida Maslowa to dorobek psychologii humanistycznej, głoszącej, że zachowanie człowieka polega na jej wewnętrzych determinantach tj. instynkty, potrzeby, pragnienia i wewn. motywacje. W zależności od podejścia (bo. np. behawioryści głoszą, że zachowanie człowieka determinuje środowisko) można jej jakoś przeczyć, bo dla humanistycznego psychologa to baza i nikt jej nie kwestionuje. Sama się w stu procentach zgadzam z piramida, mimo, że to bardzo stara teoria.
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem. Jesteś.... a wiec musisz minąć, miniesz, a wiec to jest piękne.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Ostatnio psychologowie udowodnili, że nawet osoby biedne, które nie maja jedzenia, wody czy innych zaspokojonych podstawowych potrzeb, jednocześnie dążą do zaspokajania potrzeb wyższych jak miłość, bezpieczeństwo czy szacunek. Więc ta piramida jest nieprawdziwa.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2013 5:01 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Jak ktoś trwa w pracy, gdzie podlega np. mobbingowi, to jest oczywiste, że ma sfrustrowane potrzeby szacunku i przynależności czy bezpieczeństwa, a równocześnie jednak człowiek w takich miejscach trwa, bo zdobywa tam kasę na zaspokojenie potrzeb podstawowych.
Tyle, że się od takiej sytuacji prędzej czy później jakoś pochoruje.
Z kolei jak ktoś nie ma co jeść czy gdzie spać, to nie będzie studiował filozofii dla własnej przyjemności, tylko będzie dbał o zaspokojenie tych potrzeb fizjologicznych.
Tyle, że się od takiej sytuacji prędzej czy później jakoś pochoruje.
Z kolei jak ktoś nie ma co jeść czy gdzie spać, to nie będzie studiował filozofii dla własnej przyjemności, tylko będzie dbał o zaspokojenie tych potrzeb fizjologicznych.