Dobór leku, wzmocnienie antypsych.
Moderator: moderatorzy
Dobór leku, wzmocnienie antypsych.
Witam,
chciałabym poradzić się was co do doboru dla mnie leków. Leczę się od 5 lat solianem w dawkach od 150 do 200 mg i psychoza w 90% minęła, ale stale jednak mam problemy w relacjach z ludźmi i w związku, ponieważ uprzedzenia, myśli negatywne i skojarzenia pojawiają się samoistnie cały czas, na tym samym poziomie. Negatywnie odbieram słowa, mimikę, ton głosu. Poza tym zawsze Wiosną mam duże pobudzenie, skok nastroju do góry oraz wypieranie choroby - nie chce wtedy brać leków, zazwyczaj sama obniżam dawkę, mam doły psych. i huśtawki nastrojów, agresja. Natomiast jesienią i zimą mam doły i przygnębienie, myśli samob. Na przełomie wiosny i lata dostałam też pierwszej psychozy, dlatego muszę uważać na te pory roku. Poza tym mam wahania nastrojów również na co dzień. No i mam wypisaną nadwrażliwość na leki, miałam kiedyś objawy pozapiramidowe, więc się boję. Co mi w takim razie poradzicie?
- Abilify źle tolerowałam
- Solian jest za słaby
chciałabym poradzić się was co do doboru dla mnie leków. Leczę się od 5 lat solianem w dawkach od 150 do 200 mg i psychoza w 90% minęła, ale stale jednak mam problemy w relacjach z ludźmi i w związku, ponieważ uprzedzenia, myśli negatywne i skojarzenia pojawiają się samoistnie cały czas, na tym samym poziomie. Negatywnie odbieram słowa, mimikę, ton głosu. Poza tym zawsze Wiosną mam duże pobudzenie, skok nastroju do góry oraz wypieranie choroby - nie chce wtedy brać leków, zazwyczaj sama obniżam dawkę, mam doły psych. i huśtawki nastrojów, agresja. Natomiast jesienią i zimą mam doły i przygnębienie, myśli samob. Na przełomie wiosny i lata dostałam też pierwszej psychozy, dlatego muszę uważać na te pory roku. Poza tym mam wahania nastrojów również na co dzień. No i mam wypisaną nadwrażliwość na leki, miałam kiedyś objawy pozapiramidowe, więc się boję. Co mi w takim razie poradzicie?
- Abilify źle tolerowałam
- Solian jest za słaby
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
Re: Dobór leku, wzmocnienie antypsych.
bez przerwy (codziennie) bierzesz solian od 5 lat?
Jestem prawie pewna, że tak, ale był moment kiedy brałam 3 ms abilify i nie wiem czy samo abilify - źle mi to wyszło.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Solian jest swietnym lekiem i jezeli on nie pomogl widocznie nie pomogl by zaden lek. Wiesz leki to nie wszystko. Po psychozie trzeba tak jakby zbudowac siebie na nowo od podstaw. Nalezy tez samemu poukladac swoje zycie, relacje z innymi, z rodzina, z otaczajacym swiatem. Lek sprawia, ze wokol Ciebie powstaje ochronna tarcza, zeby juz nic Cie tak bardzo nie bolalo i zebys sie ponownie nie rzosypala w chorobie. I to wszystko w sumie, pomijajac dzialanie solianu antydepresyjne oraz mocno aktywizujace. Lek to jednak nie narkotyk, nie zmienia natury czlowieka czyniac kogos z Ciebie kim nie jestes i nie bylas. Wymagasz efektow, to musisz pracowac nad soba, trzeba dzialac! Wzmacniac sie poprzez ciagly trening. Musisz zaczac zyc, umawiac sie na randki albo wspolnie gdzies wychodzic ze swoim chlopakiem, wiecej przebywac z ludzmi, musisz sie rozwijac. Byc asertywna. Moze warto zapisac sie na terapie, zaczac uczeszczac do spychologa. Nalezy zaczac samej budowac siebie oraz swoje zycie. Lek powoduje, ze nie masz nawrotow - i to jest wielki sukces, reszta tak na prawde nalezy do Ciebie
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Nie nudzisz się tym?AntonPawlowicz pisze:Solian jest swietnym lekiem i jezeli on nie pomogl widocznie nie pomogl by zaden lek.
Solian nie jest taki doskonaly, w każdym bąz razie ja gonie moge brac w dawce 400 mg bo mam natlok mysli i trace kontrolę nad sobą.
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Szerzenie dobra oraz pozytywow nigdy mnie nie nudziloeN pisze:Nie nudzisz się tym?AntonPawlowicz pisze:Solian jest swietnym lekiem i jezeli on nie pomogl widocznie nie pomogl by zaden lek.

A Ty robisz cokolwiek dla innych, czy zamierzasz cale zycie przebimbac jako egoista?
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Wiem wiem, tez tak mialem, ale jak nie mialem kobiety. Masz dziewczyne? Facet musi sie wyszalec, dopiero wtedy to mija. Nie wszystko jest sprawa lekow, czasem po leku jestesmy po prostu bardziej soba i bardziej czujemy swoje potrzeby, emocje czy popedy.zalew pisze:Solian nie jest taki doskonaly, w każdym bąz razie ja gonie moge brac w dawce 400 mg bo mam natlok mysli i trace kontrolę nad sobą.
Masz ze mną jakiś problem?AntonPawlowicz pisze:A Ty robisz cokolwiek dla innych, czy zamierzasz cale zycie przebimbac jako egoista?
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Co masz na mysli?
Odpowiedzialem postem na Twojego posta, chyba tak to sie robi. Poza tym powiedzialem to co mysle. Jezeli nawet jest jakis problem to raczej i najwyrazniej Ty go masz ze soba, a nie ja z Toba
Odpowiedzialem postem na Twojego posta, chyba tak to sie robi. Poza tym powiedzialem to co mysle. Jezeli nawet jest jakis problem to raczej i najwyrazniej Ty go masz ze soba, a nie ja z Toba

Uważasz, że jestem egoistą, bo nie wciskam każdemu Solianu i wynoszę tego leku ponad inne?
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Uwazam, ze jestes egoista, bo brak ci empatii, nie tylko niczego nikomu nie wciskacz, Ty nawet nic nikomu nie doradzasz, nawet nie kiwniesz malym palcem lewej stopy w imie kogos, nie mowiac juz, ze niechce Ci sie napisac zdania w imie czyjegos dobrego samopoczucia
Twoja obecnosc na forum widze jako zupelnie jalowa dla dobra ludzi na ww forum.

Doradzając trzeba brać odpowiedzialność za swoje rady. Jeżeli eN nie czuje się na siłach komuś doradzać, to po co ma to robić?

- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Wcale niema to robic, ale niech tez nie krytykuje innych ktorzy staraja sie niesc pomoc jak umieja! Tym bardziej niech nie krytykuje nie sprawiedliwie.
Dziękuję za szczerą wypowiedź.AntonPawlowicz pisze:Uwazam, ze jestes egoista, bo brak ci empatii, nie tylko niczego nikomu nie wciskacz, Ty nawet nic nikomu nie doradzasz, nawet nie kiwniesz malym palcem lewej stopy w imie kogos, nie mowiac juz, ze niechce Ci sie napisac zdania w imie czyjegos dobrego samopoczuciaTwoja obecnosc na forum widze jako zupelnie jalowa dla dobra ludzi na ww forum.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
A ja się z Tobą nie zgodzę Anton. eN często daje dobre rady i wielokrotnie pomagał innym.AntonPawlowicz pisze:Twoja obecnosc na forum widze jako zupelnie jalowa dla dobra ludzi na ww forum.
Z Tobą jest podobnie, przy czym - na co słusznie zwrócił uwagę eN - zbyt często promujesz solian, nie wspominając o tym, że jednym może pomóc, a innym zaszkodzić. Mnie np. solian wpędził w depresję. I nie pisz, że to kwestia dawki, bo brałam i małe i duże dawki solianu, a depresja minęła dopiero, gdy zmieniłam lek.
Maja, jeśli chcesz, spróbuj solianu. Pamiętaj jednak, że to lek nie dla wszystkich. Jednym pomoże, innym wręcz odwrotnie. Nie ma jednak innego sposobu, niż przetestowanie leku na sobie.
Dla mnie najlepszym lekiem okazał się zeldox (inne postacie tego leku to zypsilla i zipragen). Jednak tylko wtedy, gdy biorę go wieczorem - poranna dawka działa na mnie osłabiająco, dosłownie ścina mnie z nóg.
Pozdrawiam.m.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Alez niema za co drogi En`ie, wiesz przeciez, ze to moja cecha przewodnia, stad spotykam sie z niechecia, a i nawet o przesmiewstwo mnie oskarzajaeN pisze:Dziękuję za szczerą wypowiedź.AntonPawlowicz pisze:Uwazam, ze jestes egoista, bo brak ci empatii, nie tylko niczego nikomu nie wciskacz, Ty nawet nic nikomu nie doradzasz, nawet nie kiwniesz malym palcem lewej stopy w imie kogos, nie mowiac juz, ze niechce Ci sie napisac zdania w imie czyjegos dobrego samopoczuciaTwoja obecnosc na forum widze jako zupelnie jalowa dla dobra ludzi na ww forum.

Chyba coś przeoczyłeś.AntonPawlowicz pisze:Twoja obecnosc na forum widze jako zupelnie jalowa dla dobra ludzi na ww forum.
Są ludzie, których eN wyraźnie nie lubi i nie ukrywa się z tym.
Poza tym, idąc już Twoim rozumowaniem, lepiej że jest jałowy, niż miałby szkodzić komuś proponując mu niewłaściwe leki lub zakup broni...
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Nigdy nie przeczytalem zadnej, nawet jednej dobrej rady Ena, niewiem moze mi umknelomoi pisze:A ja się z Tobą nie zgodzę Anton. eN często daje dobre rady i wielokrotnie pomagał innym.AntonPawlowicz pisze:Twoja obecnosc na forum widze jako zupelnie jalowa dla dobra ludzi na ww forum.
Z Tobą jest podobnie, przy czym - na co słusznie zwrócił uwagę eN - zbyt często promujesz solian, nie wspominając o tym, że jednym może pomóc, a innym zaszkodzić. Mnie np. solian wpędził w depresję. I nie pisz, że to kwestia dawki, bo brałam i małe i duże dawki solianu, a depresja minęła dopiero, gdy zmieniłam lek.

En nie slusznie zwrocil mi uwage. Przeczytalas dokladnie post powyzej oraz moj? Ja niczego nie promuje, Maja bierze solian caly czas, wiec nie musze jej go wciskac tak jak mi zarzucil En - bierze ten lek od 5 lat. Maja wspomina, ze lek nie aktywizuje ja nalezycie. Ja wspomnialem, ze to nie o lek tu chodzi.
Niech En wylewa swoje frustracje na kims innym, ja tu jestem nie od tego - jak ma problem, to niech idzie na terapie

moi, wiem, ze bardzo ostanio polubilas Ena, ale to nie upowaznia Cie do bycia stronnicza, tak samo jak w przeszlosci zawsze, niezaleznie od racji trzymalas strone Kamila. Teraz sie powadziliscie i masz nowego pupilka.
W depresje nie wpedzil Cie solian, tylko choroba. Zbyt krotko go bralas, niechce mi sie wyszukiwac tego dawnego Twojego posta, ale mija sie Twoja wypowiedz z prawda bardzo wyraznie. Tak samo dawka, ma zazwyczaj zasadnicze znaczenie.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Co znaczy, ze kogos lubi lub nie, myslisz, ze tu jest miejsce na okazywanie takich emocji?mariii pisze:Chyba coś przeoczyłeś.AntonPawlowicz pisze:Twoja obecnosc na forum widze jako zupelnie jalowa dla dobra ludzi na ww forum.
Są ludzie, których eN wyraźnie nie lubi i nie ukrywa się z tym.
Poza tym, idąc już Twoim rozumowaniem, lepiej że jest jałowy, niż miałby szkodzić komuś proponując mu niewłaściwe leki lub zakup broni...
Kazdy lek jest wlasciwy dla chorego, niewlasciwe jest namawianie chorego do samowolnego ostawiania lekow

Hehehe, widze, ze poszla wam na psyche ta bron -na zlodzieju czapka gore