Teoria estrogenowa.
Moderator: moderatorzy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Teoria estrogenowa.
Znanym faktem jest, że kobiety zaczynają chorować na schizofrenię zazwyczaj w starszym wieku niż mężczyźni. Lekarze podejrzewają, że przyczyną tego jest hormon żeński estrogen, który w jakiś sposób działa ochronnie przed schizofrenią. Teraz nasuwa mi się myśl, że może w schizofrenii spożywać naturalne produkty zawierające estrogen, żeby pomóc sobie w chorobie. Tylko obawiam się, czy mężczyźni zniewieścieją od estrogenu.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Teoria estrogenowa.
Być może coś w tym jest, bo najdłuższą przerwę między objawami, bez leków, miałam właśnie w czasie ciąży i jakieś dwa lata po urodzeniu dziecka. Potem objawy wróciły.
Ale to by świadczyło o tym, że za chorobą przemawiają zmiany biochemiczne w mózgu, za które odpowiada także gospodarka hormonalna.
Pozdrawiam.m.
Ale to by świadczyło o tym, że za chorobą przemawiają zmiany biochemiczne w mózgu, za które odpowiada także gospodarka hormonalna.
Pozdrawiam.m.
W jednym artykule piszą, że niestety dostarczanie sobie suplementów zawierających estrogen może właśnie skutkować feminizacją u mężczyzn i być może wzrostem ryzyka zachorowania na raka u obu płci, a także innymi skutkami ubocznymi (http://www.schizophrenia.com/sznews/arc ... 02562.html). Ale robiono na przykład badania, w których podawanie estradiolu (jeden z estrogenów) kobietom i walerianu estradiolu mężczyznom łączyło się ze znacznym złagodzeniem objawów psychotycznych (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19220172). Tyle że warto pamiętać, że ten ochronny wpływ estrogenu jest tylko hipotetyczny ... (zob. np. Emily Hayes, Emorfia Gavrilidis i Jayashri Kulkarni, "The Role of Oestrogen and Other Hormones in the Pathophysiology and Treatment of Schizophrenia", "Schizophrenia Research and Treatment", 2012, http://www.hindawi.com/journals/sprt/2012/540273).44 pisze:Znanym faktem jest, że kobiety zaczynają chorować na schizofrenię zazwyczaj w starszym wieku niż mężczyźni. Lekarze podejrzewają, że przyczyną tego jest hormon żeński estrogen, który w jakiś sposób działa ochronnie przed schizofrenią. Teraz nasuwa mi się myśl, że może w schizofrenii spożywać naturalne produkty zawierające estrogen, żeby pomóc sobie w chorobie. Tylko obawiam się, czy mężczyźni zniewieścieją od estrogenu.
Moi, poziom estrogenu gwałtownie spada w okresie bezpośrednio po urodzeniu dziecka. Ryzyko wystąpienia epizodu psychotycznego jest wtedy aż 20-krotnie podwyższone (http://www.hindawi.com/journals/sprt/2012/540273/#B14; mówi się o tak zwanej psychozie poporodowej), przy tym nie wynika to tylko z obniżenia poziomu estrogenu: badacze uważają raczej, że stres związany z narodzinami dziecka zwiększa wrażliwość kobiet na wahania poziomu estrogenu. Tak więc to, że nie miałaś objawów przez dwa lata po urodzeniu dziecka, musiało mieć inne przyczyny niż gospodarka hormonalna. Natomiast poziom estrogenu mógł mieć ochronny wpływ w czasie ciąży, kiedy jest bardzo wysoki.moi pisze:Być może coś w tym jest, bo najdłuższą przerwę między objawami, bez leków, miałam właśnie w czasie ciąży i jakieś dwa lata po urodzeniu dziecka. Potem objawy wróciły.
Ostatnio zmieniony pn gru 31, 2012 7:58 pm przez Joanna_s, łącznie zmieniany 1 raz.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Wzrasta za to w czasie połogu i w okresie wychowania dziecka oksytocyna - może ona też ma charakter "ochronny", jeśli chodzi o zaburzenia psychiczne?
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Samych estrogenów bym nie wziął, ale myślę, że naturalne produkty spożywcze jak soja są nieszkodliwe. Przecież miliony wegetarian jedzą sobie soję i się dobrze mają 

Czasem czytałam o tej soi, że podobno wcale nie jest taka zdrowa i bezpieczna jak się wielu wydaje ! W końcu nie wiem, co o niej myśleć, ale sama wolę się nią nie zajadać ...44 pisze:Samych estrogenów bym nie wziął, ale myślę, że naturalne produkty spożywcze jak soja są nieszkodliwe. Przecież miliony wegetarian jedzą sobie soję i się dobrze mają
Tak, oksytocyna podobno ma działanie ochronne, tyle że jak widać niewystarczające, skoro tak częsta jest psychoza w przypadku kobiet w połogu (mogę wysłać zainteresowanym ciekawy artykuł naukowy o psychozie poporodowej, niestety po angielsku) ... Natomiast bardzo dobrą wiadomością jest to, że poziom oksytocyny podwyższają kontakty społeczne: między innymi dlatego są tak ważne dla osób z diagnozą schizofrenii !moi pisze:Wzrasta za to w czasie połogu i w okresie wychowania dziecka oksytocyna - może ona też ma charakter "ochronny", jeśli chodzi o zaburzenia psychiczne?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Myślę, że nie tyle psychoza jest częsta wśród kobiet w połogu, co depresja poporodowa. Na pewno dopada kobiety szybciej i częściej, niż psychoza.
Winę za to lekarze też kładą na burzę hormonalną, jak trwa w organizmie kobiety w czasie ciąży, jak również wiążą to ze stresem sytuacyjnym, jakim dla kobiety może być posiadanie dziecka.
Na szczęście ani jedno, ani drugie mnie nie dopadło. I zdecydowaną większość kobiet też nie (bo tych z psychozą i depresja poporodową jest mniejszość). A to by znaczyło, że hormony dobrze spełniają swoje ochronne działanie, a jedynie czasami zawodzą.
Co ciekawe, na depresję poporodową mogą cierpieć także mężczyźni.
Pozdrawiam.m.
Winę za to lekarze też kładą na burzę hormonalną, jak trwa w organizmie kobiety w czasie ciąży, jak również wiążą to ze stresem sytuacyjnym, jakim dla kobiety może być posiadanie dziecka.
Na szczęście ani jedno, ani drugie mnie nie dopadło. I zdecydowaną większość kobiet też nie (bo tych z psychozą i depresja poporodową jest mniejszość). A to by znaczyło, że hormony dobrze spełniają swoje ochronne działanie, a jedynie czasami zawodzą.
Co ciekawe, na depresję poporodową mogą cierpieć także mężczyźni.
Pozdrawiam.m.
Ja dostałam psychozy po użyciu plastrów antykoncepcyjnych, źle się poczułam już w 4 dniu nalepienia tego świństwa. Odlepiłam jak najszybciej i co potem... Potem był nawrót / po przejściu depresji jest w ulotce zapisane by nie stosować/ ja nie przywiązywałam do tego zbytnio uwagi a tu ciach, stało się !
- moi
- moderator
- Kontakt:
To też by potwierdzało tezę o biochemicznych zmianach w mózgu (tu wywołanych pod wpływem hormonów), które odpowiadałyby za zmiany i zaburzenia psychiczne.
Inna sprawa, że jest wiele osób, którym tabletki antykoncepcyjne hormonalne bardzo pomogły - np. zmniejszyły dolegliwości związane z PZN.
Pozdrawiam.m.
Inna sprawa, że jest wiele osób, którym tabletki antykoncepcyjne hormonalne bardzo pomogły - np. zmniejszyły dolegliwości związane z PZN.
Pozdrawiam.m.
Co to jest PZN ?
Dla mnie tabletki czy plastry są zabójcze, źle się czuję, po tabletkach miałam plamy na twarzy, okropieństwo
Dla mnie tabletki czy plastry są zabójcze, źle się czuję, po tabletkach miałam plamy na twarzy, okropieństwo

- moi
- moderator
- Kontakt:
Nie PZN, tylko ZNP!
Zespół napięcia przedmiesiączkowego. Miałam koleżankę, która co miesiąc z tego powodu lądowała na pogotowiu i musiała brać silne leki przeciwbólowe - tak bardzo cierpiała. Po kuracji hormonami przeszło jak ręką odjął.
Pozdrawiam.m.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego. Miałam koleżankę, która co miesiąc z tego powodu lądowała na pogotowiu i musiała brać silne leki przeciwbólowe - tak bardzo cierpiała. Po kuracji hormonami przeszło jak ręką odjął.
Pozdrawiam.m.
A Ty moi jak się zabezpieczasz przed ciążą jeśli można wiedzieć ?
Ostatnio zmieniony wt sty 01, 2013 1:21 pm przez wini, łącznie zmieniany 1 raz.
- moi
- moderator
- Kontakt:
No to dla mnie trochę zbyt intymne wyznanie, jak na forum publiczne, ale odpowiem Ci przez PW 
Pozdrawiam.m.

Pozdrawiam.m.
Oczywiście, że depresja poporodowa jest znacznie częstsza niż psychoza ... Miałam na myśli to, że w tym okresie bardzo wzrasta ryzyko psychozy.moi pisze:Myślę, że nie tyle psychoza jest częsta wśród kobiet w połogu, co depresja poporodowa.
To, co napisała wini, jest bardzo ciekawe. Nie ma jednak pewności, czy rzeczywiście tylko użycie plastrów doprowadziło do psychozy ... Mogło być tylko jednym z czynników przyczyniających się do jej wystąpienia.moi pisze:To też by potwierdzało tezę o biochemicznych zmianach w mózgu (tu wywołanych pod wpływem hormonów), które odpowiadałyby za zmiany i zaburzenia psychiczne.
Moi, gdyby było tak, jak piszesz, czyli gdyby zmiany biochemiczne w mózgu były przyczyną zmian i zaburzeń psychicznych, to by znaczyło, że na przykład u mnie do utrzymywania biochemicznej równowagi nie jest konieczne zażywanie leków (wbrew poglądowi zwolenników ich długookresowego stosowania). Poza tym wybuch psychozy nastąpił u mnie wkrótce po przeżyciu wstrząsu psychicznego, największego w całym moim dotychczasowym życiu.
Moi, absolutnie nie twierdzę, że procesy biochemiczne nie mają żadnego znaczenia. W okresie, w którym doszło u mnie do wybuchu psychozy, brałam od niedawna lek, który - jak napisano na jego ulotce - może wywoływać omamy słuchowe, i myślę, że ten lek mógł się znacząco przyczynić do tego, że zaczęłam słyszeć głosy. Ale Ty zdajesz się myśleć w ten sposób: "procesy biochemiczne prowadzą do zmian i zaburzeń psychicznych". A może jest tak, że przeżycia psychiczne mogą na tyle zaburzyć biochemię mózgu, że dochodzi do wystąpienia np. takich zaburzeń jak objawy psychotyczne ?
Oczywiście możesz pomyśleć, że gdybym nie brała wtedy tego leku, który może wywoływać omamy słuchowe, może nie dostałabym psychozy. Może bym jej nie dostała, może w inny sposób bym zareagowała na przeżyty wstrząs. Jednak faktem jest, że treść głosów, które słyszałam na początku, ściśle odzwierciedlała przeżycia i lęki związane właśnie z tym wstrząsem, więc istniał niewątpliwy związek między moją psychiką a psychozą.
Dodam, że - jak ostatnio czytałam - wiele osób zaczyna słyszeć głosy po przeżyciu jakiejś traumy. Na przykład ktoś, kto był torturowany, zaczyna słyszeć głos tego, kto go torturował. W tym przypadku, podobnie jak w moim przypadku, związek między przeżyciami psychicznymi a objawami psychotycznymi nie ulega najmniejszej wątpliwości. Zarazem oczywiście może być tak, że np. tortury mogą prowadzić do zaburzenia biochemii mózgu tak silnego, że ich ofiara zaczyna słyszeć głosy.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Dzisiaj wyczytałem w pewnej książce, że jedzenie mięsa powoduje u kobiet obniżenie estrogenu (u mężczyzn testosteronu). Czyli wniosek nasuwa się oczywisty. Jeżeli kobiety chore na schizofrenię chcą zwiększyć działanie ochronnego hormonu nie powinny jeść mięsa 

-
- bywalec
44 pisze:Znanym faktem jest, że kobiety zaczynają chorować na schizofrenię zazwyczaj w starszym wieku niż mężczyźni. Lekarze podejrzewają, że przyczyną tego jest hormon żeński estrogen, który w jakiś sposób działa ochronnie przed schizofrenią. Teraz nasuwa mi się myśl, że może w schizofrenii spożywać naturalne produkty zawierające estrogen, żeby pomóc sobie w chorobie. Tylko obawiam się, czy mężczyźni zniewieścieją od estrogenu.
Ciekawa teoria. Warto się zastanowić.
Może jeszcze tak: Psychoza ma prawo powstać z wielu powodów ale zawsze to ma prawo być ucieczka przed światem rzeczywistym w świat iluzji.
-
- bywalec
Jestem wegetarianką. Syn kiedyś jadł mięso a teraz ponieważ jest w Moim domu je go mało...tylko od czasu do czasu ryby. Czy w związku z tym ta dieta Go chroni?44 pisze:Dzisiaj wyczytałem w pewnej książce, że jedzenie mięsa powoduje u kobiet obniżenie estrogenu (u mężczyzn testosteronu). Czyli wniosek nasuwa się oczywisty. Jeżeli kobiety chore na schizofrenię chcą zwiększyć działanie ochronnego hormonu nie powinny jeść mięsa
Odżywia się inaczej i to ma wpływ na Jego funkcjonowanie bo jest o wiele spokojniejszy jak był.
Może ta informacja coś Ci da?