Solianowo-olanzapinowa kombinacja... Testowaliście?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Morbus B
bywalec

Solianowo-olanzapinowa kombinacja... Testowaliście?

Post autor: Morbus B »

Z racji przejścia z ketrelu na olanzapinę z powodu zwiększonych objawów pozytywnych lekarz zarzucił wszystkie inne t.j: ketrel, solian i lamotryginę. Byłem jakiś czas w monoterapii olanzapiną, nie powiem - wieczorem dobrze zasypiałem, skończyły się wreszcie moje koszmary nocne, ale w ciągu dnia masakra: otępienie i straszny ból głowy, "zombie" to za mało żeby opisać ten stan...

Więc zrobiłem samowolkę - na noc przepisaną olanzapinkę (20mg) a na dzień powrót do solianu (400mg) i jak na razie jest dobrze.

Ciekawością powodowany chciałbym spytać, czy ktoś przerabiał takie kombo leków? Czy mogą być wzajemnie stosowane?

Anton, solianowy guru, co sądzisz? A inni?
Wiem, powinienem ustalić to z lekarzem, ale ja mam takiego luźnego lekarza, który nazywa mnie już "doświadczonym" :lol: pacjentem i pozwala na żonglerkę lekami - oczywiście w granicach przyzwoitości... :-)
why is the bedroom so cold?
you've turned away on your side.
is my timing that flawed?
our respect runs so dry.
lesz-lubuskie
bywalec

Re: Solianowo-olanzapinowa kombinacja... Testowaliście?

Post autor: lesz-lubuskie »

Ja brałem olanzapinę 20 mg plus solian 800 mg, a więc oba te leki w dużych dawkach. Przepisał mi tak psychiatra, więc chyba mogą być ze sobą łączone. Choć w moim przypadku ta mikstura się nie sprawdziła, nie pomagały mi.
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Ja biorę 10mg olanzapiny i 2x100mg solianu, pierwszy na pozytywy, drugi na objawy negatywne.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Tez mi tak moj lekarz zapisywal jak mnie nosilo po solianie (po 100mg czasem mocno nosi), no i byly jazdy wiec chyba to mozliwe polaczenie. Jednak ja zawsze wolalem podbic sobie okresowo solian do 200 niz wlaczac inny lek.
A na samym solianie zle sie czules?
Czyli, tak - na noc bierzesz mocno przeciwpsychotycznie, a na dzien tez mocno przeciwpsychotycznie oraz troche aktywizujaco. Pomysl w zalozeniu dobry. Jednak dawka solianu dosyc spora, porownywalnie oczywiscie. Mysle, ze sam by w zupelnosci wystarczyl, zazywany rano i osobno od jedzenia.
No ale probuj, poradz sie tez lekarza co o tym mysli.
Moja opinia jest taka, ze oby lekow jak najmniej i w jak najniszych lecz skutecznych wciaz dawkach, po to by nie wystepowaly skutki uboczne.
Pozdrowionka :)
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Post autor: Clamo »

Ja brałem 10mg/600mg, także można :)

Pozdrawiam.
"Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I."
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
MariuszM
zaufany użytkownik

Post autor: MariuszM »

A ja biorę olanzapinę i chciałem do tego brać Solian, a lekarz mi go nie przepisał :(
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Nie lubia dawac tego leku, niema on wsparcia dla lekarzy - prosto z mostu - n i e dostaja oni dzialki za wciskanie ludziom go.
Co innego taki haloperidol, rispolept, olanzapamina, zalasta - te go...a sa gotowi zapisywac nawet po ciemku pedzelkiem na papirusie :lol:
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

AntonPawlowicz pisze:haloperidol, rispolept, olanzapina
Obrazek
Obrazek
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Dobre dobre, masz talent, lepiej bym tego nie ujal :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”