fluoksetyna moze oslabic dzianie neuroleptykow?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

fluoksetyna moze oslabic dzianie neuroleptykow?

Post autor: fizia »

Czy fluoksetyna moze oslabic dzianie neuroleptykow i powodowac objawy schizofrenii?
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re: fluoksetyna moze oslabic dzianie neuroleptykow?

Post autor: miś wesołek »

Ojej, no wszystko może. Kawa może, papierosy mogą, herbata, a jeśli w grę wchodzi jednak mocniejsza nieco chemia to wszystko jest możliwe. To są skomplikowane operacje na receptorach i wszystko wpływa na siebie wzajemnie. Fluoksetyna może, bo np. jest najbardziej nieselektywnym SSRI z grupy (czyli oprócz serotoniny działa na noradrenalinę i dopaminę - jest co prawda słabym inhibitorem wychwytu monoamin innych niż serotonina, ale jest). Najbardziej selektywnym jest escitalopram.

W ogóle, fluoksetyna według dość powszechnej opinii jest akurat kiepskim SSRI, słabo działa na lęki i może powodować nerwowość i nakręcać psychomotorycznie, a więc sama sobie odpowiedz czy może nasilić jakieś tam objawy. Niemniej, jeśli bierzesz neuroleptyki do tego, a tym bardziej wyższe ich dawki, to fluoksetyna po takim starciu jest jak maluszek po kolizji z tirem.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

przeglosowany dzieki za pomoc:) jednak odstawiam fluoksetyne. Za duza sennosc po niej i zobojtenienie, a do tego nie czuje na niej przyjemnosci dopaminowej.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Zastanawiam się co to znaczy "przyjemności dopaminowej". Leki to nie wszystko, a raczej niewiele. Od takiej "przyjemności" to są narkotyki.

Powodem zobojętnienia może być wszystko, także leki. Z SSRI sertralina trochę nakręca (działa też bardziej niż inne z tej grupy na dopaminę), ale już wiem i się skapłem, że odpowiednim sposobem myślenia i działania potrafię powstrzymać jej efekty. ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Kurcze czuje sie po tym seronilu jak zakochana :D Lekka euforia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”