Witaminy z grupy B - czy potrzebujemy ich bardziej ?
Moderator: moderatorzy
- Roland89
- zaufany użytkownik
Witaminy z grupy B - czy potrzebujemy ich bardziej ?
Witam .
Chodzi mi o witaminy B z pożywienia, czy potrzebujemy ich więcej aniżeli ludzie zdrowi .
Czy leki hamują przedostawanie się witamin z grupy B do krwiooboiegu, jeśli tak to czy dieta załatwi sprawę ?
CZytałem, że witamina B6 jest bardzo istotna a wręcz wskazana w schizofrenii .
Komponujecie dietę opartą o tych witaminach, czyli wszelkie zboża, mleko, jaja, orzeszki ??
A może dodatkowo włączacie suplementacje kompleksem witaminowym ??
Jeśli tak to jakie wasze odczucia ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam .
Chodzi mi o witaminy B z pożywienia, czy potrzebujemy ich więcej aniżeli ludzie zdrowi .
Czy leki hamują przedostawanie się witamin z grupy B do krwiooboiegu, jeśli tak to czy dieta załatwi sprawę ?
CZytałem, że witamina B6 jest bardzo istotna a wręcz wskazana w schizofrenii .
Komponujecie dietę opartą o tych witaminach, czyli wszelkie zboża, mleko, jaja, orzeszki ??
A może dodatkowo włączacie suplementacje kompleksem witaminowym ??
Jeśli tak to jakie wasze odczucia ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam .
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
Re: Witaminy z grupy B - czy potrzebujemy ich bardziej ?
Witamina B6 jakoś się łączy pozytywnie z przemianami dopaminy, ale jak dokładnie to nie wiem. Osobiście zażywam, ale przepisał mi ją ongiś lekarz endokrynolog po serii badań moich hormonów. B6 nie jest do końca bezpieczna, bo w nadmiarze może wywołać coś, co się nazywa neuropatia obwodowa.
- Roland89
- zaufany użytkownik
Witaj.
Jezeli chodzi o witaminę B6 i suplement to brałbym ją w dawkach do 20 mg na dobę . Chyba dawka ok, czy tak ?
A żywność wzbogacę o amarantus i inne zboża .
Niewiem jak podczas terapii lekami, witaminy te docierają do krwioobiegu .
Obawiam się, że wchłanianie może być zaburzone przez to, że biorę Depakine Chrono ...
Jezeli chodzi o witaminę B6 i suplement to brałbym ją w dawkach do 20 mg na dobę . Chyba dawka ok, czy tak ?
A żywność wzbogacę o amarantus i inne zboża .
Niewiem jak podczas terapii lekami, witaminy te docierają do krwioobiegu .
Obawiam się, że wchłanianie może być zaburzone przez to, że biorę Depakine Chrono ...
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
Mi bardzo dawno temu kiedyś pewna Bardzo-Miła-Pani-Psycholog na wieść o tym, że właśnie wyszedłem z psychiatryka z rozpoznaniem psychozy zasugerowała jedzenie kiełków zbóż. Może coś w tym jest??
(Osobiście nie miałem okazji tego sprawdzić z powodu konieczności
trzymania diety.)
(Osobiście nie miałem okazji tego sprawdzić z powodu konieczności
trzymania diety.)
- Roland89
- zaufany użytkownik
Osobiście to nigdy nikt mi nie dał znaku jak mam postępować, co jeść, poprostu się nie przejmowali, zginie czy nie zginie .
Sam musiałem dojść po rozum do głowy, z gazet się dowiedziałem, że nie można wielu rzeczy podczas farmakoterapii. Smutne, ale tak było .
Wracając do zbóż, chodzi mi po głowie amarantus, nazwane w pewnych kręgach zbożem XXI wieku, trza zrobić zapasy .
No pa, pozdrawiam
Sam musiałem dojść po rozum do głowy, z gazet się dowiedziałem, że nie można wielu rzeczy podczas farmakoterapii. Smutne, ale tak było .
Wracając do zbóż, chodzi mi po głowie amarantus, nazwane w pewnych kręgach zbożem XXI wieku, trza zrobić zapasy .
No pa, pozdrawiam
Odnośnie witamin z grupy B i schizofrenii to natknąłem się na ciekawą informację czytają stronę na temat drożdży, które są źródłem witamin z grupy B. Przeczytajcie zwłaszcza pierwszy akapit.
http://spokojny-sen.pl/index.php?option ... icle&id=15
Jakby ktoś chciał spożywać drożdże to nie wolno na surowo trzeba je zalać wrzątkiem żeby je zabić.
http://spokojny-sen.pl/index.php?option ... icle&id=15
Jakby ktoś chciał spożywać drożdże to nie wolno na surowo trzeba je zalać wrzątkiem żeby je zabić.

Ja polecam : Doppel Herz Vital Tonik /39 zł/- jest to przede wszystkim wyciąg z głogu,melisy, skórek winogron.Preparat wzmacniający, który ma dużo witamin z grupy B, żelazo, wyciągi ziołowe.Wzmacnia serce, krwiobieg i układ nerwowy.
Naprawdę skuteczny
Naprawdę skuteczny