Czy przez Ketrel mogę przytyć nie zmieniając diety ?
Moderator: moderatorzy
Czy przez Ketrel mogę przytyć nie zmieniając diety ?
Witam... Mam 25 lat i niedawno stwierdzoną schizofrenię. Psychiatra przepisał mi Ketrel twierdząc, że to supernowoczesny lek który ma dużo mniej działań ubocznych niż te pozostałe. Jednak bardzo mnie zmartwiło, że na ulotce jest napisane, że skutkiem ubocznym może być zwiększenie masy ciała
Boję się zacząć go brać, bo nie chcę być gruba ! Mama mi mówi, że najważniejsze żebym zaczęła się leczyć, bo na problemy z wagą są sposoby, np. mogę zacząć się więcej ruszać. Jednak tam jest też napisane że Ketrel może powodować ospałość, brak sił itp. i boję się, że mogę zwyczajnie nie mieć siły na sport ! Moje pytanie brzmi: czy to rzekome ,,zwiększenie masy ciała" polega na tym, że ten lek po prostu zwiększa apetyt (słyszałam że niektóre leki tak właśnie działają), czy MOGĘ PRZYTYĆ MIMO TO ŻE NIE BĘDĘ WIĘCEJ JEŚĆ ? Błagam, odpowiedzcie, jesli się na tym znacie, bo to dla mnie bardzo ważne !

- seebek
- zaufany użytkownik
Re: Czy przez Ketrel mogę przytyć nie zmieniając diety ?
Nie wiem jak działa ketrel, biorę inne leki ale skala działań niepożądanych uzależniona jest od dawki leku, na początku choroby stosuje się niestety większe dawki, z czasem poprawy redukuje się ją do minimum.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Bierz leki i nie przejmuj się wagą, najważniejsze żebyś była zdrowa. Jeśli nie będziesz nadmiernie jeść, tylko minimum to nie powinnaś przytyć zbyt wiele. Potem z biegiem czasu możesz sobie zredukować dawkę i spadniesz na wadze.
Chyba nie mam innego wyjścia 

Po kwetiapinie można przytyć nawet mniej jedząc ponieważ zwalnia ona tempo metabolizmu w wyniku oddziaływania na tarczycę i zmniejszenie wydzielania przez nią tyroksyny.
Królestwo moje nie jest z tego świata
A są jakieś neuroleptyki po których się nie tyje i nie ma dyskinez ?
Haley, nie martw się na zapas! Widzisz ja biorę od roku olanzapinę 10mg, to jest lek po którym podobno tyje się mega, piszą ludzie że 30kg w pół roku itp. A ja mam na tym leku zmniejszony apetyt i utrzymuję stałą wagę - 57kg. Każdy organizm reaguje na leki inaczej, warto najpierw sprawdzić jak podziała na Ciebie, zawsze możesz się z niego wycofać w miarę szybko jeśli zauważysz coś niepokojącego. Życzę powodzenia!
Melisa
Na masę ciała nie ma wpływu ziprasidon (Zypsila, Zipragen) i aripiprazol (Abilify).
Królestwo moje nie jest z tego świata
-
- zaufany użytkownik
wiesz ja przytyłem na lekach niecałe 60 kg brałem olanzapine tisercin depakine rispolept więcej jadłem po nich i bardzo dużo spałem tak mnie zmuliły heh a teraz nabrałem siły i jest dobrze w pół roku przytyłem tyle może to też wina że byłem uzależniony od amfetaminy nie brałem ketrelu i nie wiem czy się tyje ale jak na ulotce jest tak napisane to musi tak działać nawet jedząc mniej też siębędzie tyło od tych leków starszej generacji bo one takie są ja biorę decaldol i abilify i schudłem
"_To_co_dla_mnie_jest_podłogą_dla_innych_jest_sufitem_"
"Na masę ciała nie ma wpływu ziprasidon (Zypsila, Zipragen) i aripiprazol (Abilify)."
Ja po abilify przytylam 5kg mimo tego ze mialam po nim jadlowstret. Po ketrelu za to w nocy wstaje i sie objadam ale nie tyje obecnie:?
Ja po abilify przytylam 5kg mimo tego ze mialam po nim jadlowstret. Po ketrelu za to w nocy wstaje i sie objadam ale nie tyje obecnie:?
- zielonawitolda
- bywalec
- Kontakt:
ja na kwetiapinie nie zauwa żyłam zmian na wadze
always look on the bright side of life
- lea
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony sob cze 22, 2019 2:07 pm przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja się już zastanawiam jak te leki działają, bo ja mimo, że się nie obżeram, jem tyle co przed przyjmowaniem leku (rispolept) i tak trochę przytyłam, co prawda dopiero po pół roku zażywania, ale jednak, czyli wychodzi na to, że one zwyczajnie zwalniają metabolizm.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.