Naga prawda o każdej religii

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
bodzio1972
zarejestrowany użytkownik

Naga prawda o każdej religii

Post autor: bodzio1972 »

Witajcie!
To, co mnie spotkało, przez naukę jest określane jako zaburzenia schizoafektywne. Lekka schizofrenia, aczkolwiek z burzliwymi epizodami i stany maniakalno depresyjne.
Po 10 latach walki z chorobą wnioski mam takie:
1. 'Prawda objawiona' objawiała mi się wielokrotnie.
2. Widziałem i czułem dotyk anioła, lub ducha św. (Patrz moje dawne posty).
3. Chciałem wszystkich uszczęśliwiać i naprawiać świat...
I wiecie co??? Takie objawy mają ludzie chorzy. Jakoś nikt zdrowy nie widzi duchów, nie ma widzeń, Bóg do niego nie przemawia.
Stąd wniosek jest banalny i prosty: Biblię napisał szaleniec, i to na dodatek zapewne niejeden. A nasz wielki kościół z o.o. rydzykownymi na czele uprawiają manipulację ludzkimi sumieniami, aby napędzać/finansować swóją 'firmę'.
Przestałem być katolikiem. Jestem teraz umiarkowanym chrześcijaninem. Tzn. unikam psychopatów (inaczej mówiąc ludzi złych), dbam o interesy swoje i swojej rodzinki, ale w sposób niekrzywdzący innych. I chyba zdrowieję...
Obudźcie się... Tak wiele od zwierząt się nie różnimy... One też mają świadomość, a my swoje instynkty. Wystarczy po prostu uczyć się zdobywać pożywienie, zachowując normy społeczne życia w stadzie. I religia przestaje być potrzebna...
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Naga prawda o każdej religii

Post autor: cezary123 »

Biblię napisali żywi realni ludzie jak my wszyscy. Ich już nie ma a nadzieja Boga i nieskończoności szczęśliwej pozostaje żywa w każdym z nas. To nie szaleństwo a wiara.
Sam prawie nie chodzę do kościoła ale wierzę w wieczne dobro dla każdego zbawionego człowieka.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

cezary123 pisze: Ich już nie ma a nadzieja Boga i nieskończoności szczęśliwej pozostaje żywa w każdym z nas.
Mów za siebie, Cezary, We mnie nie ma "nadziei Boga". Cały czas projektujesz na innych swoje wizje.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

Dobrze, przepraszam buddystów za to... , że Bóg jest :D
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

bodzio1972 pisze:Obudźcie się... Tak wiele od zwierząt się nie różnimy...
Kpisz, czy o drogę pytasz?
bodzio1972

Człowiek a zwierzęta...

Kto ma swojego psiaka, ten wie o czym piszę. Zwierzęta posiadają własną psychikę, emocje, kochają i chcą być kochane. Nawet jeśli zaadoptujesz tygrysa od maleństwa, to będzie Cię kochał, nie będzie agresywny, dopóki nie poczuje się zagrożony lub zmuszony do zdobywania pożywienia. Ale to moje zdanie i opinia. Każdy ma prawo do swojego zdania. Zastanówcie się, jak zdeprawowani są 'myśliwi', zrzeszeni w swoich elitarnych 'klubach' łowiecko-biznesowych. Zabijanie dla przyjemności z zabijania...fuj, barbarzyństwo... taki jest właśnie ten świat...
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Człowiek a zwierzęta...

Post autor: eN »

bodzio1972 pisze:Kto ma swojego psiaka, ten wie o czym piszę.
Czy Twój pies pracuje i za zarobione pieniądze kupuje i przygotowuje Ci jedzenie? Czyta Ci do snu? Gracie razem w szachy? Rozmawiacie o obejrzanym filmie? Jesteśmy podobni, a jednak tak bardzo różni...
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Według Terrenca McKenny pochodzimy od naćpanych małp.
Ćpanie spowodowało synestezję i wykształcenie się języka, skutkiem ubocznym wizji były religie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
bodzio1972

Jesteśmy również zwierzętami

Jesteśmy również zwierzętami. To, że mamy zdobycze cywilizacyjne i potrafimy latać w kosmos jest życiem wynikającym z naturalnego doskonalenia ewolucyjnego. Bobry potrafią budować wyśmienite tamy, choć nie studiowały architektury.
Potrzeba posiadania religii jest skutkiem ubocznym bardzo rozwiniętej świadomości i własnej psychiki. Od tysiącleci człowiekowi potrzebny był bóg/bogowie do posiadania wiary w życie pozagrobowe. Prawda objawiona, halucynacje, rozmowy z bogiem oraz inne chorobowe objawy stanowią podświadomy mechanizm obronny przed uświadomieniem sobie, że życie się kończy i koniec. Nie ma już nic. Wierzących w jakąkolwiek religię zbulwersuje zapewne mój post, ale jak się oderwie od religijności, to schiza staje się objawem dręczącym autorów pism świętych wszelkiej religii.
A nauka Chrystusa była prosta i banalna: "Ludzie kopnijcie się w rozum. Przestańcie nienawidzić, a zacznijcie kochać i szanować się wzajemnie". To, że sekty , z kościołem katolickim na czele, zrobiły z tego przesłania niezły interes jest ohydną manipulacją i robieniem wody z mózgu ludziom.

Gdy nie będzie religii, nie będzie schizofrenii. Ci, co widzieli jakieś byty niematerialne pójdą wtedy do lekarza zamiast do księdza i będą się leczyć. Póki co, to religia i wiara stanowią ogromną negatywną alternatywę dla leczenia.
cezary123
zaufany użytkownik

I co dalej z nauką Chrystusa?
Kochajcie się aż do śmierci bo byłem Bogiem i wiem, że "tam" nic nie ma? A teraz przestałem i muszę umrzeć jak wy na zawsze?
Czy:
"Idę do nieba zrobić wam miejsce" i "Kto we mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie!"

Jeżeli chodzi o byty niematerialne:
Bodzio1972, znajdź mi rozwiązanie materialne, o ile istnieje, problemu przesiadania się ze świadomości w świadomość, zwanego też Łamigłówką Stanisława Lema:
viewtopic.php?f=12&t=8858
bodzio1972

Nie jestem bogiem, i wg. mnie Chrystus też nim nie był. To ludzie uznali go za boga. Żyjemy tu i teraz. Wszelkie sięganie poza nasz układ życiowej, naturalnej czasoprzestrzeni 'odkleja' nas od świata materialnego. Jednym słowem jak wa Matriksie. Jeśli chcesz zobaczyć jak jest naprawdę to weź niebieską pigułkę ( czyli nie bierz leków, chodź na odprawianie czarów kościele i wierz, że będziesz uszczęśliwiony), jeśli nie to weź czerwoną i o wszystkim co widziałeś zapomnisz i wrócisz do świata, w którym żyłeś.
Cezary123, ja wziąłem tę drugą i wróciłem do Matriksa, zapominając co widziałem, słyszałem i czego dotykałem. Ty jak chcesz to rób jak chcesz. Twoje życie, twój wybór.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Post autor: AndrzejB »

Chrystus jest Bogiem. Zmartwychwstał.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Powtarzaj sobie to często to może wykształcisz odruch Pawłowa i uwierzysz.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Post autor: AndrzejB »

Ja to wiem. Ty nie chcesz uwierzyć?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Ja wiem o innych rzeczach o których ty nie masz pojęcia.
Awatar użytkownika
zlomiasz
zaufany użytkownik

Re: Jesteśmy również zwierzętami

Post autor: zlomiasz »

bodzio1972 pisze:Jesteśmy również zwierzętami. To, że mamy zdobycze cywilizacyjne i potrafimy latać w kosmos jest życiem wynikającym z naturalnego doskonalenia ewolucyjnego. Bobry potrafią budować wyśmienite tamy, choć nie studiowały architektury.
Potrafią już od małego budować tamy, ale nigdy się nie nauczą niczego innego. Tymczasem homo sapiens przychodzi na świat głupi i bezbronny, za to dysponuje potencjałem przyswojenia i praktykowania dowolnej wiedzy z niemal każdej dziedziny.
Ze światem zwierząt łączy nas tyle, że posiadamy tak jak i one ciało fizyczne oraz - wchodząc w bardziej ezoteryczną nomenklaturę - eteryczne i astralne (odczuciowe). Natomiast fundamentalną róznicę, stawiającą nas o cały eon ewolucji wyżej, stanowi posiadanie przez człowieka jaźni. Dlatego można by złośliwie napisać, że demonstrowane tu (i w wielu innych miejscach) ciągotki lokowania się na tej samej płaszczyźnie ontycznej z Burkiem świadczą tylko i wyłącznie o rozpaczliwej beznadziei stricte ateistycznego patrzenia na rzeczywistość.
bodzio1972

Maldok pisze:Chrystus jest Bogiem. Zmartwychwstał.
Przeżył śmierć kliniczną, jak mnóstwo innych ludzi. Czasem zdarzało się, że ludzie uznani za zmarłych budzili się w kostnicy.
cezary123
zaufany użytkownik

To jakim cudem do tej pory przez 2000 lat żyje?
I jeszcze mówił Żydom, że jest większy niż ich ojciec Abraham i zanim on się stał JA JESTEM?
Innego Boga przecież nie ma?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Jezus Chrystus [*]
cezary123
zaufany użytkownik

A jego Ojciec - Stwórca nadal szaleje z krwawą ewolucją Wszechświata :lol:
Może nie jest aż tak źle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”