Psycholog z NFZ , jak się dostać?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Psycholog z NFZ , jak się dostać?

Post autor: Jeżyk »

Mam pytanie: czy żeby umówić się na wizytę do psychologa z NFZ konieczne jest skierowanie od swojego psychiatry ? Czy można bezpośrednio ?
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Re: Psycholog z NFZ , jak się dostać?

Post autor: Jeżyk »

A drugie pytanie mam takie, czy na wizycie u psychologa - trzeba "wyznać" że leczę się psychiatrycznie i jaką mam diagnozę ?
W swoim życiu tylko dwukrotnie byłam u psychologa- prywatnie- i powiedziałam że mam schizofrenię, to potem wielokrotnie powtarzała coś w stylu: "Proszę się tym nie przejmować, to typowe dla tej choroby". Czułam jakby mnie w ten sposób zbywała. Wolałabym szukać rozwiązania- drogi wyjścia z sytuacji, której nie akceptuję, niż nic nie robić, bo to "typowe dla tej choroby".
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Jeżyku, zadzwoń do jakiejś Poradni Zdrowia Psychicznego i dowiedz się, czy do psychologa potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego. Podejrzewam, że nie, ale warto sprawdzić.

Znalazłam taki poradnik:

http://www.wipsy.pl/porada-wizyta-u-psychologa.php

Tu piszą, że skierowanie jest potrzebne.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

U mnie w Poradni Zdrowia Psychicznego jest zatrudniony psycholog i można się do niego zapisać bez żadnego skierowania, na NFZ oczywiście.
Obrazek
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

moonrid pisze:U mnie w Poradni Zdrowia Psychicznego jest zatrudniony psycholog i można się do niego zapisać bez żadnego skierowania, na NFZ oczywiście.
U mnie tak samo.

A jak mówię o swoich objawach, to psycholog mnie też zbywa, że tak po prostu jest w tej chorobie i każe się zmuszać do różnych czynności (ze względu na objawy negatywne i chęć do nicnierobienia). Na początku miałem opór, potem zacząłem się zmuszać i było lepiej, a teraz znowu popadłem w taką apatię, że nic mi się nie chce. No ale na razie do psychologa chodzę zobaczymy co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Z tego co wiem,w Polsce zawsze trzeba mieć skierowanie na nfz.I to nie może być "jakaś poradnia"tylko ta do której chodzimy.Zawsze tam som psycholodzy i psychiatrzy.Trzeba mieć skierowanie od prowadzącego psychiatry do psychologa z poradni na nfz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychoterapia”