Jestem mesjaszem wybawicielem

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Jestem mesjaszem wybawicielem

Post autor: cezary123 »

alf pisze: czw kwie 09, 2020 11:47 pm Absolut to Absolut. Żądne ruiny.
Może się zdarzył, a może nie. Rzeczywistość wcale nie miała obowiązku na początku swojego zaistnienia go przywoływać. Mogła być taka albo inna. Siłą woli go nie obudzimy do istnienia. :)
cezary123
zaufany użytkownik

Miejsce na wiarę, taką prawdziwą, poważną.
Nie, że i tak wszystko jest na 100% , wszystko będzie dobrze i nic tego nie zmieni, a my poklaskujemy uroczyście dla mody albo dla zabawy.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

https://posty.pl/artykul/411/genialny-p ... a-z-bogiem

To On powiedział mu, żeby zbudował świątynię w postaci programu operacyjnego. Początkowo nazywał ją J Operating System, potem LoseThos, a finalnie TempleOS. Wypuszczony w 2013 roku TempleOS jest 64-bitowym wielozadaniowym systemem działającym na zasadach open source, ale bez dostępu do sieci. Bazuje na 8 bit ASCII i obsługuje biblioteki graficzne 2D i 3D, które uruchamia w rozdzielczości 640x480 pikseli.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

alf pisze: czw kwie 09, 2020 10:58 pm To znaczy że Bóg się pomylił? Mi pogląd Leibniza daje dużo radości.
Bóg się nie pomylił, ale stworzenia "zawiodły" i wybrały to, co było sprzeczne z wolą Boga.
cezary123
zaufany użytkownik

W rzeczywistości pod-absolutnej istoty niższe też mogą zawodzić, czynić zło, popełniać nieodwracalne błędy śmiertelne w ruinach kosmosu i to jest jeszcze okropniejsze, bo nawet nie ma kto naprawić czy wybaczyć. :evil:
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Myślę, że mesjasz dobrze się poczuje gdy kościoły upadną iluzja katoli....
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Post autor: alf »

kotek pisze: pt kwie 10, 2020 11:19 pm
alf pisze: czw kwie 09, 2020 10:58 pm To znaczy że Bóg się pomylił? Mi pogląd Leibniza daje dużo radości.
Bóg się nie pomylił, ale stworzenia "zawiodły" i wybrały to, co było sprzeczne z wolą Boga.
Istoty zawodzą nieustannie
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Wierzę, że oryginalny plan Boży był taki, że nie będzie żadnego grzechu. I żadnego cierpienia, brzydoty, unicestwienia. Zło nie jest do niczego potrzebne. Wierzę też, że nikt nie istnieje dzięki grzechowi czy innemu złu.

Moja psychika nienawidzi Koranu za to, że przedstawia on Boga jako byt okrutny, sadystyczny, "de facto najniemiłosierniejszy", uparty w gniewie i zemście, malewolentny... Według niej Bóg Koranu to Absolutne Zło warte nieskończonej pogardy (według mentalności jeżeli ktokolwiek byłby godzien ukarania torturą, to tylko i wyłącznie sam Allah). Problem pojawia się w tym, że to samo może myśleć o katolicyzmie czy Biblii... Ona ma własną religię. Bez żadnej surowej kary bożej.

Z drugiej strony mam myśli, że "muszę" głosić Koran całemu światu i przez Koran uratować siebie i jak najwięcej ludzi przed wiecznym potępieniem. http://religionwhistleblower.com/Simple ... nder_1.htm - potężne cuda Koranu związane z podzielnością przez 19 wielkich liczb (przy czym Koran według tej strony czy autorów tych zależności ma o dwa wersety mniej niż Koran sunnitów czy szyitów, bo rozdział 9 ma mieć 127, a nie 129 wersetów, jak jest w zdecydowanej większości wydań Koranu). Sporo tego jest. Niebezpieczne dla chrześcijan mogą być!
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

NIe mogę się zgodzić, że ta nasze wersja świata jest gorsza niż była zaplanowana.
cezary123
zaufany użytkownik

alf pisze: śr kwie 15, 2020 7:13 pm NIe mogę się zgodzić, że ta nasze wersja świata jest gorsza niż była zaplanowana.
Ale to nie tak.
To jest najlepsza i jedyna w swoim rodzaju wersja rzeczywistości spośród rzeczywistości w ogóle możliwych. A może w ogóle jedynie możliwa. (Co nie znaczy, że to dobrze).
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Należy zauważyć że znamy tylko część Rzeczywistości , nie znamy tego co będzie po śmierci.
Więc Rzeczywistośc może wydawać się mało sensowna
cezary123
zaufany użytkownik

alf pisze: śr kwie 15, 2020 8:24 pm Należy zauważyć że znamy tylko część Rzeczywistości , nie znamy tego co będzie po śmierci.
Więc Rzeczywistośc może wydawać się mało sensowna
To uważasz, że rzeczywistość i tak wykracza poza obiektywny Kosmos?
Nie ma takich podstaw, poza wiarą. Jeżeli zaś nie wykracza, to to, co dzieje się po śmierci, kręci się od 15 miliardów lat we wszystkich odcieniach zakamarków czasoprzestrzeni. Ostatnio historia rejestruje to, co się dzieje po śmierci od pierwszej istoty na naszej planecie. Mnóstwo rzeczy i dobrych i złych, są tam narodziny szczęśliwe, radość rodzin, świeżość poranków i przyjemne wieczory, blask słońca, urok nocnego nieba, majestatyczne krajobrazy górskie, przyjemne chwile, ale też i dużo zła, lęku, wojen, przerwanych marzeń, nienawiści, rozpaczy, śmierci...
Pierwsi zmarli muszą mieć nerwy ze stali, żeby wytrzymywać kolejne masowe powtórzenia tych dramatów bliźnich świadomości przez miliony lat z niewiadomą przyszłością i celem tej zabawy Stwórcy.
Pumba
zaufany użytkownik

Post autor: Pumba »

Wersja świata w którym obecnie żyjemy była tylko jedną z wielu, Bóg z racji tego, że jest wszechmogący czyli nie ma rzeczy której nie mógłby uczynić, mógł stworzyć inny świat z mniejszą ilością cierpienia a nawet z jego zupełnym brakiem. Nie zrobił tego jednak, a czemu to już wie tylko On. Na szczęście ma też swój plan zbawienia taki, że to wszystko co ma miejsce na Ziemi jest tylko przejściowe, jest tylko pewną krótkotrwałą drogą - przejściem. Jeżeli trudno w to uwierzyć to pomyślcie w ten sposób, jeżeli kiedyś będzie tak, że cierpienia już w ogóle nie będzie o czym mówi Apokalipsa Św.Jana to dlaczego nie mogło by być tak od razu ?
cezary123
zaufany użytkownik

Bo co się stało to się nie odstanie. Gdzie by wtedy podziała się ta wersja rzeczywistości, która zaistniała na amen i trwa miliardy lat.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Mesjasz czy pejsjasz?
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Nie mam wątpliwości co do tego, że ta wersja świata (wszechstworzenia), która jest obecnie, jest (i to nieskończenie!) GORSZA niż ta, która była oryginalnie zaplanowana przez Stwórcę! Oczywiste jest, że w najlepszym z możliwych światów ŻADNE zło by nie zaistniało (np. wieczne potępienie, gwałt, ale nawet najmniejszy grzech czy najmniejsza boleść)!
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Czyli Bogu się nie udało ? Przy czym Bóg jest Wszechwiedzący i wiedział jak będzie.
cezary123
zaufany użytkownik

Biedny Bóg :angelic-cyan:
Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Post autor: imon »

Cezary czy mógłbyś się za mnie pomodlić. Bóg o to prosi. Demony
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

To, że Bóg wiedział, jak będzie, nie oznacza, że chciał, żeby zaistniało zło. Gdyby wszechwiedza oznaczała spowodowanie grzechu, to nie byłaby taka imponująca. Zło powstało wbrew Jego woli. To nie Bogu się nie udało, tylko ktoś stworzony zepsuł Jego dzieło, działając przeciwko oryginalnemu planowi Stwórcy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”