No właśnie, a u ciotki-alkoholiczki syn najpewniej nie jest objęty opieką lekarską...cezary123 pisze: Laura56 myślę, że nie jesteś psychiatrą, ja też nie, więc pozwólmy lekarzom interpretować i ratować mu zdrowie.
Pozdrawiam.m.
Moderator: moderatorzy
No właśnie, a u ciotki-alkoholiczki syn najpewniej nie jest objęty opieką lekarską...cezary123 pisze: Laura56 myślę, że nie jesteś psychiatrą, ja też nie, więc pozwólmy lekarzom interpretować i ratować mu zdrowie.
Tego nikt nie wie tutaj na forum o tej ciotce poza osobą dla której jestmoi pisze:No właśnie, a u ciotki-alkoholiczki syn najpewniej nie jest objęty opieką lekarską...
Jeżeli nie przestrzegamy tych reguł konwersacyjnych - rozmowa nie ma sensu.Maksyma ilości (informować w ilości stosownej do celu konwersacji)
Maksyma jakości (podawać informacje prawdziwe; "nie mów tego, o czym sądzisz, że nie jest prawdą")
Maksyma odniesienia (mówić to co istotne dla tematu rozmowy)
Maksyma sposobu (mówić jasno i zrozumiale; "unikaj wieloznaczności, wypowiadaj się zwięźle")
Ludzie nieustannie kłamią, koloryzują, mówią pół-prawdy, zwłaszcza, kiedymoi pisze:Nie mam powodu zakładać, że osoba, z którą rozmawiam kłamie.
A jeśli tak rzeczywiście jest? Jak można chronić go przed nim samym?cezary123 pisze:Tu trzeba współczuć trzydziestolatkowi, który ponoć jest zbyt obłąkany, żeby zarządzać swoim własnym spadkiem i życiem.
Nikogo przecież nie zabił.moi pisze: A jeśli tak rzeczywiście jest?
A nie uważasz, że wtedy może być za późno? Gdy stanie się krzywda jemu samemu lub komuś z otoczenia?cezary123 pisze: Wkroczyć można dopiero jak coś złego zacznie się dziać. (nie mylić z ubywaniem pieniędzy byłego męża)
A jak by żył, gdyby nie było tej całej sprawy spadkowej?moi pisze:
A nie uważasz, że wtedy może być za późno? Gdy stanie się krzywda jemu samemu lub komuś z otoczenia?
Tego nie wiesz. Nie wiesz, jak potoczyłyby się jego losy, gdyby nagle odstawił leki. To tylko gdybanie.cezary123 pisze: Gdyby nie kasa nikt by go nie ubezwłasnowolniał.
Ja rozumiem, że sprawa usamodzielnienia chorych wywołuje tyle emocji.cezary123 pisze:Jak by mnie matka przeznaczyła na wariata i trzymała 30 lat pod sobą,