Dla kobiet najważniejsze są pieniądze. Kropka!
Moderator: moderatorzy
Re: Dla kobiet najważniejsze są pieniądze. Kropka!
Kosmici powstali w wyniku innych reakcji chemicznych i ich wiedza na nic nam się nie przyda. To co ich buduje, nas może rozłożyć na cząsteczki elementarne i na odwrót. Na początku życia na Ziemi istniały mikroorganizmy beztlenowe. Tlen był na stałe związany z różnymi pierwiastkami chemicznymi, wszystko było spalone. Wszędzie pełno było monotlenku diwodoru i dwutlenku węgla. Potem pewne cząsteczki zaczęły rozkładać to w procesach samoorganizacji i wydzielać czysty tlen. Niestety przez to beztlenowe formy życia zostały wyparte z ewolucji.
Rozum zdolny ogarnąć prawa Wszechświata wprawdzie jest taki sam, ale znajdujemy się porozrzucani po różnych jego zakątkach i w dodatku są to nie mające części wspólnych mikroskopijne oazy wiedzy w olbrzymiej przestrzeni nieskażonej jeszcze najmniejszym zrozumieniem rzeczywistości.
Rozum zdolny ogarnąć prawa Wszechświata wprawdzie jest taki sam, ale znajdujemy się porozrzucani po różnych jego zakątkach i w dodatku są to nie mające części wspólnych mikroskopijne oazy wiedzy w olbrzymiej przestrzeni nieskażonej jeszcze najmniejszym zrozumieniem rzeczywistości.
Jest zapewne taka masa różnorodnych kosmitów jak mrówek na ziemi. Człowiek jest za głupi na te wszystkie komputery, tablety, laptopy, internety i inne wynalazki. Ta wiedza spadła nam z prosto z gwiazd. Ponoć ziemia jest bardzo młodym tworem i istnieje zaledwie od sześciu tysięcy lat. Coraz więcej jest głosów oraz dowodów w tym temacie. Wpajają nam to co jest wygodne, a my wierzymy jak dzieci.
Ja nie wierzę ani nie niewierzę.Digital pisze:Wpajają nam to co jest wygodne, a my wierzymy jak dzieci.
Jeżeli nie wiem jaka jest pogoda na dworze, to ani nie wierzę, że jest ładna i lecę bezkrytycznie ciesząc się na to, ani nie niewierzę, że jest ładna i nie smucę się na zapas zakładając płaszcz przeciwdeszczowy. Po prostu mam rozum i wiedzę do określenia prawdopodobieństwa w danej porze roku i możliwość eksperymentu, czyli sprawdzenia jak jest naprawdę.
Tylko, że różnice przekraczają poziom różnic w organizmach ziemskich, które wszystkie są oparte na określonym typie cząsteczek chemicznych, reakcji i warunkach powstawania w reakcji ze środowiskiem.Digital pisze: Jest zapewne taka masa różnorodnych kosmitów jak mrówek na ziemi.
Wystarczy, że środowisko na ich planecie było inne, inny zestaw czynników fizycznych i już nie mamy żadnego podobieństwa na poziomie budowy fizykochemicznej. A inteligencja to nie wszystko. Uniwersalny rozum oparty na przykład na matematyce nic nie pomoże, bo skąd mają wiedzieć na przykład, że nam szkodzi promieniowanie UV, skoro może oni widzą w tym zakresie i tak ukształtowała ich ewolucja, że to jest dla nich korzystne. Po prostu w jakiś sposób to budowało ich ciała, jak zakres światła widzialnego buduje rośliny w procesie fotosyntezy na Ziemi.
Wtedy kosmici z "uniwersalnej" miłości chcąc nas zbudować i obdarować chlebem, obdarzają nas hojnie wiązkami promieniowania ultrafioletowego oślepiając nas i wywołując raka.
Musiałoby się narodzić u nas dziecko kosmitów i od początku szkolić się i kształcić w zakresie naszej rzeczywistości a jednocześnie tamtej swojej. Albo nasze być takim posłem tam. Wtedy mogłoby dojść do jakiegoś porozumienia istot.
Ale w dinozaury wierzysz pomimo tego że nie widziałeś żadnego na oczy tak jak pogodę za oknem. Mylisz kosmitów z wampirami, im słońce nie szkodzi, tak samo czosnek.
To nie wiara, to dowody i wnioskowanie. Zmarłych przodków też nie widziałem a da się wywnioskować, że musiały być istoty, które tak się rozmnażały, że powstał mój organizm. Dowodem mogą być ich skamieliny. Ale to już kwestia wiedzy o możliwościach rozwoju biologicznych form życia.
Wiek wnioskuje się na podstawie zegara izotopów węgla i uranu. Stałe fizyczne się nie zmieniają, wystarczy umieć je wykorzystać.
Mówisz nie prawdę, zmarłych przodków widziałeś zapewne na zdjęciach, dinozaurów nie. Skamieliny nie są żadnym dowodem, to bardzo sprawna mistyfikacja. Tak samo góry nie są dowodem ściętych, a wcześniej sięgających kosmosu baobabów z przed milionów lat.
Zdjęcia przodków również mogły być mistyfikacją, a prawdą to że nie było żadnych przodków i jesteś sztucznie wyhodowanym z probówki klonem. Nikt ci tego nie powie dlatego tym bardziej mogłoby to być prawdopodobne. Izotopy również nie istnieją, tą mądrą nazwę wymyślono by łatwiej było nam uwierzyć że cos takiego istnieje.
Skamieliny to są właśnie zdjęcia a pierwiastki chemiczne, z których się składają - datą ich wykonania.
Jak dawna błona fotograficzna po naświetleniu zmienia skład chemiczny, który dla nas układa się wtedy w postać jakichś żywych osób, tak organizm dinozaura w momencie śmierci przestaje oddychać i przyswajać węgiel, w tym C 14. Wtedy analizując kości dinozaurów i znając okres połowicznego rozpadu tego izotopu, porównuje się proporcje pomiędzy izotopem C 12 a rozpadającym się w ściśle określonym rytmie C 14, można odczytać datę tego zdarzenia.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie ... C4%99glowe
Te skamieliny przywiezione zostały z odległych planet i zakopane tak by naiwne ludziki mogły je wykopać i analizować dokładnie tak jak kosmici ich nauczyli. Na swoich rodzimych planetach dinozaury normalnie żyją, rozmnażają się, kochają. Mają prezydenta, rząd, sejm i senat. Również chorują psychicznie i mają rozterki egzystencjonalne. Nie są bynajmniej krwiożerczy tylko łagodne i przyjacielskie, a kły, pazury i zębiska służą do wyrażania statusu materialnego danego osobnika.
- Catastrophique
- bywalec
Bez urazy, naukowy bełkot, pełny sformułowań jasnych tylko dla ich twórców. To ma być dowód?cezary123 pisze: ↑sob mar 16, 2019 1:09 pmSkamieliny to są właśnie zdjęcia a pierwiastki chemiczne, z których się składają - datą ich wykonania.
Jak dawna błona fotograficzna po naświetleniu zmienia skład chemiczny, który dla nas układa się wtedy w postać jakichś żywych osób, tak organizm dinozaura w momencie śmierci przestaje oddychać i przyswajać węgiel, w tym C 14. Wtedy analizując kości dinozaurów i znając okres połowicznego rozpadu tego izotopu, porównuje się proporcje pomiędzy izotopem C 12 a rozpadającym się w ściśle określonym rytmie C 14, można odczytać datę tego zdarzenia.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie ... C4%99glowe
To chyba Einstein powiedział, że jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wytłumaczyć, sam tego nie rozumiesz.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Pieniądze są najważniejsze dla mężczyzn. Wcale nie muszą dzielić się nimi z kobietą
Nie na tym polega istota związku między ludźmi.
Ale co, to co ja napisałem, czy tekst w Wikipedii?Catastrophique pisze: ↑sob mar 16, 2019 4:22 pm
Bez urazy, naukowy bełkot, pełny sformułowań jasnych tylko dla ich twórców. To ma być dowód?
To chyba Einstein powiedział, że jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wytłumaczyć, sam tego nie rozumiesz.
To co ja napisałem, to po prostu porównanie. Zarówno zdjęcie przodków jak i skamielina organizmu sprzed 100 milionów lat są martwe. Duch postaci uleciał. Pozostała materia składająca się z pierwiastków chemicznych układająca się w pewien wzór dawnej postaci. Materia ta podlega przemianom chemicznym, w wyniku których zmienia właściwości dające się zaobserwować i zmierzyć przez nas. Znając prawa, którym podlegają substancje w określonych sytuacjach w przyrodzie czy w organizmie żyjącym czy umierającym możemy dowiedzieć się co chcemy i tyle.
Catastrophique pisze:To ma być dowód?
Dowód na istnienie dinozaurów?

Nie mów, że nie znasz paleontologii.
Tak, przywieźli i zrobili nam cyrk.Digital pisze: ↑sob mar 16, 2019 4:16 pm Te skamieliny przywiezione zostały z odległych planet i zakopane tak by naiwne ludziki mogły je wykopać i analizować dokładnie tak jak kosmici ich nauczyli. Na swoich rodzimych planetach dinozaury normalnie żyją, rozmnażają się, kochają. Mają prezydenta, rząd, sejm i senat. Również chorują psychicznie i mają rozterki egzystencjonalne. Nie są bynajmniej krwiożerczy tylko łagodne i przyjacielskie, a kły, pazury i zębiska służą do wyrażania statusu materialnego danego osobnika.
A sami wyewoluowali ze stromatolitów.
- Catastrophique
- bywalec
To:
Wtedy analizując kości dinozaurów i znając okres połowicznego rozpadu tego izotopu, porównuje się proporcje pomiędzy izotopem C 12 a rozpadającym się w ściśle określonym rytmie C 14, można odczytać datę tego zdarzenia.
cezary123 pisze: ↑sob mar 16, 2019 10:12 pm To co ja napisałem, to po prostu porównanie. Zarówno zdjęcie przodków jak i skamielina organizmu sprzed 100 milionów lat są martwe. Duch postaci uleciał. Pozostała materia składająca się z pierwiastków chemicznych układająca się w pewien wzór dawnej postaci. Materia ta podlega przemianom chemicznym, w wyniku których zmienia właściwości dające się zaobserwować i zmierzyć przez nas. Znając prawa, którym podlegają substancje w określonych sytuacjach w przyrodzie czy w organizmie żyjącym czy umierającym możemy dowiedzieć się co chcemy i tyle.
Wybacz, ale ja mocno powątpiewam w naukę. Nie całościowo, ale gdy próbuje ona wytłumaczyć coś czego już nie ma/czego nigdy fizycznie nie doświadczyliśmy. Domysły, teorie i cała ta naukowa nowomowa - jestem do tego mocno sceptyczny.
Znam. Jako dziecko się nią pasjonowałem.
Teraz pojawiły się we mnie wątpliwości i nie wiem czy nie jest to teoria spiskowa, ale te wszystkie znalezione kości, skamieliny, mogły być spreparowane.
Tik tak tik tak

- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
[youtube]eoxbVWIl67Q[/youtube]
Musiałam po prostu

Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
To pierwsze, to cytat z mojej wypowiedzi, która wymknęła mi się ze złości podczas okresu godowego i rykowiska, kiedy jakiś inny samiec nawiązał relację z kobietą, w której byłem zakochany.Holahola pisze: Pieniądze są najważniejsze dla mężczyzn. Wcale nie muszą dzielić się nimi z kobietą
Ostatnio, po wielu obserwacjach życia zrozumiałem, że to bardzo powszechna frustracja, w którą wpędzają samców często złośliwie same kobiety, kiedy chcą dać do zrozumienia, że pragną innego.
Jak jest podczas rozwodów? Baba złośliwie doprowadza partnera do białej gorączki wypominając mu, że ma za mało bogactwa i nie zarobi tyle, żeby ją zabrać do Paryża. Mężczyzna naiwny nie przejrzy gry i daje się wciągnąć w to, uznając, że to było mówione poważnie. Że to uzasadnione pretensje. Stara się więc, staje na głowie i chce coraz więcej osiągnąć, żeby jednak utrzymać małżeństwo. Tymczasem partnerka już dawno myśli o innym, a tego chce pozbyć i mieć satysfakcję, że sam się spala. I oczywiście obwinić na koniec, że się złości. Więc widocznie winny. I zaczyna się wzajemne niszczenie, włóczenie po sądach, walka o dzieci, albo właśnie wypychanie dzieci partnerowi.
Potem sfrustrowany, ale kochający przecież jeszcze swoją żonę mężczyzna, prosi, grozi, złości się na siebie, z rozpaczy ulega wypadkowi albo urządza awanturę i ma kryminał.
Szkoda mi tych mężczyzn, którzy tak się spalają przez sprawy osobiste. Traci wszystko.
Dopiero niedawno zobaczyłem jak to naprawdę wygląda w życiu małżeństw i rozwodników.
Nie wolno dać się w to wciągnąć!
Spokój, opanowanie, poczucie własnej wartości i zimna krew w kontaktach z kobietą. Milczenie, godność i sprawiedliwość. Jeżeli coś takiego się kroi, to odejść i zapomnieć. Kobiety, które nie kochają potrafią być okrutne.
Przestać kochać. Ocalić spokój i siebie.
Mieć honor i wolną wolę.
Oczywiście istota związku między ludźmi polega w różnych przypadkach na tak wielu różnych sprawach, że trudno to wychwycić na pierwszy rzut oka. Całe spektrum możliwych do wytworzenia przez ludzkiego ducha stanów: od miłości po najgorszą nienawiść.
I bardzo dobrze, bo na tym też polega metoda naukowa. Jest teoria, to szukamy nie tylko badań potwierdzających, ale takich, które mogą przynieść wynik zaprzeczający teorii.Catastrophique pisze: Wybacz, ale ja mocno powątpiewam w naukę. Nie całościowo, ale gdy próbuje ona wytłumaczyć coś czego już nie ma/czego nigdy fizycznie nie doświadczyliśmy. Domysły, teorie i cała ta naukowa nowomowa - jestem do tego mocno sceptyczny.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krytyczny_racjonalizm
Jeżeli wiesz coś o błędach metody datowania radiowęglem albo o oszustwach czy błędach w nauce o ewolucji, to warto, żebyś przedstawił.
To co ja napisałem, to takie na mój użytek uproszczenie, taki model, który pozwala mi wyobrazić sobie lepiej badania na obiektach kopalnych. Szukanie prawdy o przeszłości.
Inaczej byłoby to dla mnie nudne, a tak staje się fascynujące. Wszystko się układa w sensowną całość.

- Catastrophique
- bywalec
Napisałeś:
To tylko naukowe teorie, twory ludzi chcących wytłumaczyć coś co tak naprawdę jeszcze nie jesteśmy w stanie pojąć. I nie wiadomo, czy kiedykolwiek będziemy mogli. Na zdrowy rozsądek - sposób na datowanie i opisywanie tego co działo się miliony lat temu i to całkiem dokładnie - brzmi śmiesznie. To tak jakbym kazał Ci przypomnieć o czym myślałeś 12 października 2005 o 11:43. Dodatkowo, naukowcy odnoszą się nie do siebie, ale do istot, których nigdy nawet na oczy nie widzieli. Dinozaury wymarły wg. nich 65mln lat temu. A skąd pewność, że nie 50? Albo 10?Jest teoria, to szukamy nie tylko badań potwierdzających, ale takich, które mogą przynieść wynik zaprzeczający teorii.
Bzdury takie jak te o Wielkim Wybuchu (Śmiechu) potwierdzają, że nauka cały czas jest w powijakach i ma znacznie więcej wspolnego z sciencie fiction niż nam się wydaje. Myślę, że odnosi się to też do teorii ewolucji.
Napisałem artykuł o tym jakiś czas temu: http://januszkoch.pl/niedoskonala-nauka-a-bog/
Na swój użytek? A podałeś to jako naukowy fakt. Pewnie nie tylko ja odniosłem takie wrażenie.cezary123 pisze: ↑sob mar 16, 2019 10:37 pm To co ja napisałem, to takie na mój użytek uproszczenie, taki model, który pozwala mi wyobrazić sobie lepiej badania na obiektach kopalnych. Szukanie prawdy o przeszłości.
Inaczej byłoby to dla mnie nudne, a tak staje się fascynujące. Wszystko się układa w sensowną całość.![]()
Tik tak tik tak

Bardzo fajny artykuł.Catastrophique pisze: Napisałem artykuł o tym jakiś czas temu: http://januszkoch.pl/niedoskonala-nauka-a-bog/
Oczywiście Bóg nas wspiera w życiu. Oszczędza przecież nam czas. Bardzo skutecznie.
Świętej pamięci moja babcia mówiła: nie leż, nie dumaj - carem nie będziesz, działaj, rób to co trzeba, czyli tak jak my robimy z dziada pradziada - tam będziemy odpoczywać.

Szkoda, że Bogiem nie tłumaczy się już wielu prostszych spraw, nie trzeba byłoby rozwijać nauki i techniki. Walnął grom, walnął. Bóg krzyczy. I po sprawie, sytuacja wyjaśniona, czas zaoszczędzony, obrządek trzeba robić.
Elektrotechniki nie będzie.
Wiem, że to wygodne, niezwykłe i przy okazji zaspakaja ważne potrzeby duchowe ludzi.
Niestety ja nie spycham niczego na Boga Stwórcę. Szkoda mi Go.
No to wyjaśnię, że podałem to jako swoją metodę poznawania rzeczywistości, model którym mierzę się z nauką. Analogia skamielin do zdjęć przodków.Catastrophique pisze: Na swój użytek? A podałeś to jako naukowy fakt. Pewnie nie tylko ja odniosłem takie wrażenie.
Łańcuch pokarmowy samoorganizujących się cząsteczek też jest modelem, pod którym oczywiście kryją się wielkie dramaty świadomych istot. Ale ten model zachowuje się tak jak prawdziwe cząsteczki substancji chemicznych, z których jest zbudowane życie i pozwala coś uprościć, coś zrozumieć, coś unaocznić sobie i iść dalej. Oczywiście atomy tlenu włączają się w reakcję i zostają wbudowywane w ciało inaczej niż atomy wapnia i można by na kolejnym poziomie abstrakcji uznać, że nie ma zbyt wielkich różnic pomiędzy oddychaniem a odżywianiem, tylko nieświadomy biedny stwórca tak pomieszał wszystko, że tlen pobieramy bezboleśnie dla innych istot a wapń czy węgiel bardzo boleśnie, ale to będzie już poezja.
W rzeczywistości wszystko zależało od właściwości pierwszych cząstek elementarnych, które utworzyły się z promieniowania po Wielkim Wybuchu i potem zróżnicowanie właściwości pierwiastków chemicznych i substancji powstałych z różnych ich konfiguracji, takie, że jedno jest gazem niewidocznym a drugie czarnym ciałem stałym, inne cieczą, spowodowały różne możliwości tych składników. Rozwój Życia też jest zapewne tylko jedną z kombinacji możliwych do zrealizowania, kiedy w pewnym okresie rozwoju materii mieszanina tych wszystkich składników zaczęła ze sobą reagować. W innych warunkach, przy innych czynnikach fizycznych powstawałyby inne obiekty. Lepiej czy gorzej, bardziej boleśnie czy bardziej rajsko tego nie wiadomo. Życie jest tylko jednym z przypadków, które mogą wynikać z materii i wszystko zależało od zwykłych praw łączenia się atomów. Potem rozmnażanie wszystko utrwaliło i wyrzuciło snopy różnych form, coraz bardziej skomplikowanych czyli układających się w rytm właściwości pierwiastków i praw grup cząsteczek.
Mogliśmy nikogo nie pożerać po 4 miliardach lat tych reakcji! Mogliśmy być innymi formami samoświadomej materii z wielką inteligencją. Niestety wszystko poszło "na hura!", jak to Biblia mówi

Bo krater w Zatoce Meksykańskiej ma 66 milionów lat.Catastrophique pisze: Na zdrowy rozsądek - sposób na datowanie i opisywanie tego co działo się miliony lat temu i to całkiem dokładnie - brzmi śmiesznie. To tak jakbym kazał Ci przypomnieć o czym myślałeś 12 października 2005 o 11:43. Dodatkowo, naukowcy odnoszą się nie do siebie, ale do istot, których nigdy nawet na oczy nie widzieli. Dinozaury wymarły wg. nich 65mln lat temu. A skąd pewność, że nie 50? Albo 10?

https://www.polskieradio.pl/23/266/Arty ... owe-dowody
I potem już nie było nowszych kości.
http://www.national-geographic.pl/nauka ... k-wygladal
A mechanika kwantowa jest zgodna ze zdrowym rozsądkiem?
Richard Feynman powiedział, że jeżeli ktoś rozumie mechanikę kwantową, ten jej nie rozumie ani trochę. Ale da się w niej liczyć i zastosować ją. Bez niej nie byłoby laserów, światłowodów tranzystorów, mikroprocesorów, GPS, komputerów kwantowych, kryptografii, badań medycznych za pomocą rezonansu magnetycznego.
Prawdopodobnie chodzi Ci o praktyczne zastosowania nauki.
To jest oczywiście długi proces, ale są przecież całe armie ludzi, z których jedni dokonują odkryć, a inni głowią się, jak je zastosować w gospodarce czy życiu.
Co do datowania izotopem węgla C14, to niestety jest ono bardzo precyzyjne. Czas połowicznego rozpadu jest dosyć krótki, więc stosuje się go bardziej do badań mumii egipskich, sprawdzania oryginalności dzieł sztuki z okresu średniowiecza itp.
Do datowania skamielin czy skał ziemskich o wieku setek milionów lat stosuje się też inne podobne metody.
Uran 235 ma okres połowicznego rozpadu 4,5 miliarda lat. To na wiek naszej Ziemi wystarczy.
"Czas połowicznego rozpadu wynosi 5730 ±40 lat".
https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99giel-14
https://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie ... onow%C4%85
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metody_da ... _ska%C5%82
Ostatnio zmieniony śr mar 20, 2019 9:14 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.