CzyŚwiatkowie Jehowy mają wpływ na chorobę

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: CzyŚwiatkowie Jehowy mają wpływ na chorobę

Post autor: cezary123 »

Catastrophique pisze: Moim zdaniem, powinni prezentować korzyści, które się wiążą z dołączeniem do nich - jeśli są jakieś. Sugerować, że człowiek wśród nich będzie szczęśliwy, spełniony i spotka się z oparciem, zrozumieniem i pomocą.
Bogate sekty mogą tak robić. Ubogie albo chciwe i skąpe jeszcze życzą sobie, żeby im dokładać wszystko, co człowiek posiada.

Ostatnio bardzo mocno szkolą swoich wyznawców.
"Bądź lojalny, bądź odważny, bądź silny, bądź śmiały!"
https://www.jw.org/pl/publikacje/ksi%C4 ... dz-smialy/

Żartuję. Nie przyłączajcie się, jeżeli nie macie tam zakorzenionych i fanatycznych członków rodzin, przyjaciół, szefów albo małżonków.
Nie musicie a takie osoby muszą, bo im życie się rozpadnie albo czeka ostracyzm i bolesna samotność wśród najbliższych.
Catastrophique pisze: Wierzę jednak w Boga i to bardzo. Całkowicie oddzielam go od religii i Kościoła
Ja też wierzę. :)
Ale jak nie zaistniał w pełni przez ograniczenia Wszechświata i materii, to się nie obrażę. Wiara nie idzie na próżno nawet w takim przypadku, bo przynajmniej wiemy, że chciał dobrze.
Nie obrażamy się na zmarłych, że nie mogą w pełni z nami istnieć i nie obrażamy się na siebie samych, że poza naszym biologicznym horyzontem nie będziemy mogli nawet palcem kiwnąć, żeby ulepszyć rzeczywistość.
cezary123
zaufany użytkownik

Oczywiście szanuję wysoki poziom moralny u ludzi, którzy poszukują Boga. Niestety, jeżeli sami nie znajdą powodu i uzasadnienia takiego postępowania, to i 144 000 nieśmiertelnych z Rządu Jehowy im nie pomoże.
Metafizyka pójdzie w drzazgi i co wtedy? Nie ma dla kogo być uczciwym, moralnie i etycznie postępować, kochać?
A tak dlatego, że to jest w ogóle i zawsze dobre, niezależnie od warunków i światów, w jakich trwamy?
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Eden -6 pisze: wt paź 16, 2018 12:31 am Świadkowie Jechowy, to taka specyficzna subkultura. Własne poglądy mają.
Ten tekst powinien budzić każdego ponuraka do życia.
cezary123
zaufany użytkownik

Tak, można uznać, że to tylko pewna subkultura. Można też sądzić, że to korporacja szukająca swojego miejsca na rynku i konkurująca jak inne firmy o dobra planety.
Oczywiście wszystko zgodne z prawem. Kto chce, ten staje się jej członkiem, kto nie idzie do konkurencji itd. Bez ludzi korporacja zamiera i dobra planety stają się udziałem innych podmiotów gospodarczych. Osoby mogą być te same.
Bogactwo Ziemi a nawet Wszechświata jest przecież dla człowieka na wieczność. Stwórca dał nam prawo do opanowania zasobów środowiska. Potem będzie uczta firmowa i raj. O ile dożyjemy. A jak nie, to inni zajmą nasze miejsca w rzeczywistości. I tak lekko można postrzegać to, co robią Świadkowie Jehowy.

[youtube]Oukn3UzTJbA[/youtube]

Ale...
Po bardziej wnikliwym zbadaniu sprawy zaczynają wyłazić bardzo nieprzyjemne zjawiska. Pieśń Zwycięstwa brzmi w oryginale tak:

https://www.jw.org/pl/publikacje/muzyka ... wyciestwa/

Albo tak:

https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/dz ... C4%99stwa/

W pewnym momencie słychać słowa: "Zginął faraon, zły świat zginie w Armagedonie!".

Bo przecież: "oto narody gromadzą się przeciw Jehowie", "choć ufne w swoją moc, niech przed Boga wojną drżą".
Czyli "Śpiewajmy radośnie Jehowie".
A zatem wojna i polityka z udziałem nadprzyrodzonych sił. Kończy się zabawa. To już nie tylko gospodarka.
Jeżeli za świat podstawimy cały Babilon Wielki w przenośni, czyli obecne ogólnoświatowe imperium religii fałszywych podległych księciu tego świata, czyli Szatanowi, to mamy zwielokrotnione echo dawnych wojenek religijno-politycznych plemion z Bliskiego Wschodu i tę samą niezmienioną od lat nienawiść i metafizyczne zabobony. Walki narodów.
I oczywiście nic się nie da naprawić, dopóki nie spełni się wszystko, łącznie z końcem świata i zwycięstwem Królestwa nad Ziemią Izraela Duchowego 144 000 nieśmiertelnych królów.
Po kliknięciu na wersety z Biblii pod pieśnią, możemy wyczytać coś takiego:

Malachiasza 3:6
6 „Ja jestem Jehowa. Ja się nie zmieniam
*a. Wasz kres nie nadszedł jeszcze dlatego, że jesteście potomkami Jakuba.

W innych tłumaczeniach jest różnie, ale chodzi cały czas o Boga Narodu Wybranego, który raczej nie zabija swoich, mimo, że mogą być czasem dosyć upierdliwi. Moja ojczyzna ma rację czy nie ma racji, ale to moja ojczyzna :)

(6): Bo Ja, PAN, jestem niezmienny, ale wy nie przestaliście być synami Jakuba. [Biblia Paulistów, Ml 3]

(6): Bo Ja, Jahwe, nie odmieniam się, wy zaś, synowie Jakuba, [zmieniać się] nie przestajecie. [Biblia Poznańska, Ml 3]

(6): Ponieważ Ja, Pan, nie zmieniam się, dlatego wy, synowie Jakuba, nie zostaliście wyniszczeni, [Biblia Tysiąclecia V, Ml 3]

(6): Gdyż ja, PAN, nie zmieniam się, dlatego wy, synowie Jakuba, nie zostaliście zniszczeni. [Uwspółcześniona Biblia Gdańska, Ml 3]

Tym bardziej szokujące, że śpiewają to dzieci. Tak zajadle, niewinnie i z przekonaniem.
Ale na pociechę dodam, że na katolickich lekcjach religii też wizualizowaliśmy sobie topienie przez Boga wojsk egipskich ścigających Mojżesza w Morzu Czerwonym i wszystkie inne plagi.
Ciekawe czego uczą się o tych czasach na historii dzieci egipskie. Polski jeszcze nie było wtedy, ale my jako gatunek i jednostki ludzkie już tak.
cezary123
zaufany użytkownik

Mimo wszystko jednak wrócili do wychowywania za pomocą wzmocnienia pozytywnego przez nagrodę boską i pozytywne emocje. Straszenie bunkrami i słupami soli czy Jezusem strzelającym z nieba z łuku prawdopodobnie nie wpływa na zachowania członków organizacji.
Kongres w 2019 roku ma się odbyć pod hasłem: "Love Never Fails"!
Oczywiście jest to z "Hymnu o miłości" Św. Pawła.

https://jw2019.org/
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Post autor: kaznodzieja »

Catastrophique pisze: pn paź 15, 2018 9:27 pm Świadkowie Jehowy mają niezwykle archaiczne, zacofane i nieskuteczne metody pozyskiwania wiernych. Postrzegani są bardzo pejoratywnie, głównie za natarczywość. Ciekawi mnie, ci kieruje ludźmi, że do nich wstępują.
Prawda z Biblii
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Dobry dowcip na Nowy Rok ;).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Post autor: kaznodzieja »

akurat nie
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

O, jeszcze sie nie skonczyl ;).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
cezary123
zaufany użytkownik

A może nie powinni przyjmować osób zaburzonych i na wstępie robić każdemu test czy poradzi sobie z ostracyzmem w razie wykluczenia za parę lat.

https://sjwp.pl/ostracyzm/ostracyzm-swi ... troit-usa/

Teraz obwiniają starszych, że to wszystko przez ich decyzję, ale czy rzeczywiście dla osób będących Świadkami Jehowy zbór jest takim całym światem i wariują, kiedy ich się wywala?
cezary123
zaufany użytkownik

Dla mnie to jest nie do wiary.
To co, mieli zatrzymywać łaskawie w zborze, żeby rozgoryczeni ludzie nie robili głupot?
cezary123
zaufany użytkownik

Prawdopodobnie doszło do nieporozumień między członkami rodziny i wzajemne pretensje i oskarżanie się o doprowadzenie do wykluczenia.

A może to była "tanatomania"?
"6. Tanatomania - opisana pierwotnie przez Cannona w 1942 r. jako tzw.
„śmierć Voodoo”, występująca u Indian Ameryki Południowej i Murzynów Afryki Środkowej; tanatomania jest formą ostrej reakcji na stres jaki stanowi złamanie tabu i lęk przed gniewem bogów oraz ostracyzmem plemiennym; osoba, która pogwałciła tabu opuszcza plemienną wioskę i bez konkretnej przyczyny umiera po upływie 1-2 dni; neurofizjologiczny mechanizm tej „psychologicznej śmierci” nie jest dobrze znany, ale niektórzy autorzy podkreślają współistnienie somatycznych czynników przyczynowych, jak głód i zimno (por. Yap, 1974)".

http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Stu ... 33-150.pdf
cezary123
zaufany użytkownik

W filmie "Imperatyw" Krzysztofa Zanussiego też ktoś próbował zmierzyć się z tabu. No i niestety jeszcze za mało oświecony był, żeby nie zadziałały reakcje i mechanizmy wpojone przez kulturę i społeczność. Świadomie wie, że to zabobon, ale nie wie tego jego podświadomość.
cezary123
zaufany użytkownik

[youtube]xBJ0siVgDkE[/youtube]
Wyznawca dąży do tego, żeby współodpowiedzialność przejęła cała wspólnota. Na tym polegają przecież religie, po to się ludzie łączą w owczarnie, kościoły, zbory, organizacje, na dobre i na złe. Inaczej każdy by żył sobie sam nie potrzebując za bardzo do szczęścia innych bliźnich. (jak to ja robię).
cezary123
zaufany użytkownik

I zebranie odwołano.
cezary123
zaufany użytkownik

A widzę, że jest po polsku.
[youtube]ePRfCmB0Sdk[/youtube]

https://www.youtube.com/channel/UCvd1fg ... gsQ/videos

Większość byłych Świadków Jehowy pluje jadem, ale trzeba umieć odróżnić fakty od interpretacji i emocji.
Poza tym wykluczanie ma działać w ten sposób, żeby delikwent zrozumiał swój błąd i wrócił i nie należy przeszkadzać tym, którzy w takiej czy innej organizacji odnaleźli wspólnotę religijną i zechcą wracać.

Rozmawiałem kiedyś pod kongresem ze Świadkiem Jehowy, który przez pewien czas był wykluczony, ale teraz znowu jest w zborze. Wyglądał na zdeterminowanego i choć trochę wściekłego na to, to jednak wytrwale działał. Gdyby nie chciał, to by nie był. Widocznie ma taką potrzebę.
cezary123
zaufany użytkownik

Rodziny pozostałej w zborze nie przekona, to co miał się wygłupiać.
Pójdzie do obcych?
cezary123
zaufany użytkownik

"Odstępcy" gadają, że ta biedna kobieta zasugerowała się poglądem panującym wśród ŚJ, że dla grzeszników nieopamiętujących się, wykluczonych, poza jedyną prawdziwą religią i innych takich, lepiej jest odejść przed Armagedonem, to znaczy zamrozić swoje życie w tym punkcie i nie być już dalej, żeby Jehowa nie zastał ich w dniu swojej wojny z Satanem, władcą tego świata, po jego stronie, jako wojujących z Bogiem. Wtedy zniszczy ich razem z całym złem tego systemu rzeczy nieodwracalnie.
Jeżeli natomiast będą spokojnie leżeć podczas wojny i nie przeszkadzać, to może ich wzbudzi po wszystkim z pamięci i pozwoli dokończyć żywota już w nowym świecie w raju na Ziemi. Wtedy może się opamiętają i przyłączą do wiecznych Świadków Jehowy i zmartwychwstałych bliskich.

Nieźle obracają nauki ŚJ przeciwko nim samym, ale trudno mi uwierzyć, że takie metafizyczne i nierealne rzeczy są brane poważnie zarówno przez samych świadków jak i byłych świadków. Może to złośliwość i sarkazm.
Prawdopodobnie u biednej kobiety z wieloletniej depresji rozwinęła się jakaś psychoza. Kluczem do zrozumienia może się okazać przeżycie w dzieciństwie. Nie zdajemy sobie sprawy, co może czuć osoba, która coś takiego przeszła. Jeżeli teraz mąż i dzieci, albo znajomi inni odstępcy naruszyli czułą strunę w jej duszy i na przykład rozważali inne warianty życia, albo przypomnieli powrót do zboru, gdzie została skrzywdzona, a wierzyła w Boga, to...
cezary123
zaufany użytkownik

Ale o tym temacie nie wypowiadałem się i nie będę się nigdy wypowiadał. To przekracza mój poziom wrażliwości.

Możemy najwyżej rozważać kwestię tego, czy nadprzyrodzony Absolut dał radę w ogóle zaistnieć.
cezary123
zaufany użytkownik

Bo jeżeli nie, to po co religie udają, że Bozia wszystko tworzy, patrzy i osądzi, a może nawet zrekultywuje zniszczoną i pełną zbrodni planetę?
To jest podstawowa sprawa: czy rzeczywiście jest na kogo liczyć, a jeżeli nie, to jak mu współczuć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”