CzyŚwiatkowie Jehowy mają wpływ na chorobę

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: CzyŚwiatkowie Jehowy mają wpływ na chorobę

Post autor: cezary123 »

Przez pewne fragmenty fabuły trudno mi obecnie przejść, od razu rozum staje dęba, włącza się imperatyw i uważam to za bardzo pozytywną oznakę poprawy kondycji mojego ducha.
Na przykład czytając coś takiego:

(1): Po śmierci Jozuego Izraelici radzili się PANA, pytając: "Kto z nas wyruszy pierwszy do walki z Kananejczykami?". (2): PAN odpowiedział: "Wyruszy Juda. Ja daję tę ziemię w jego ręce". (3): Juda powiedział do swojego brata Symeona: "Chodź ze mną na wyznaczoną mi losem ziemię, aby walczyć z Kananejczykami. Potem ja pójdę z tobą walczyć na przydzielonym tobie terenie". Symeon więc wyruszył z nim. (4): Gdy Juda przystąpił do walki, PAN wydał Kananejczyków i Peryzzytów w ich ręce, wskutek czego rozgromili w Bezek dziesięć tysięcy ludzi. (5): Tam też spotkali Adoni-Bezeka i walczyli z nim. Pokonali również Kananejczyków i Peryzzytów. (6): Adoni-Bezek uciekł, lecz oni go ścigali, schwytali i obcięli mu duże palce u rąk i nóg. (7): Wtedy Adoni-Bezek powiedział: "Siedemdziesięciu królów z odciętymi dużymi palcami u rąk i nóg zbierało okruchy pod moim stołem. Jak ja z nimi postąpiłem, tak mnie odpłacił Bóg". Następnie zabrano go do Jerozolimy i tam umarł. (8): Potomkowie Judy uderzyli także na Jerozolimę i zdobyli ją. Ludność pozabijali mieczem, a miasto spalili. [Biblia Paulistów, Sdz 1]

..czułem się tak jak czytając fikcję o brutalnym skalpowaniu bladych twarzy przez Indian.
Winnetou się później nawrócił pod wpływem Starego Grzmocącej Pięści i przyrzekł, że już nigdy nikogo nie oskalpuje, a potomkowie Judy dalej zbierali napletki Filistyńczyków. Ale skoro król teść każe, przyszły zięć zrobi wszystko. Ręka księżniczki i władza nad królestwem warta jest wszelkiego wysiłku. Człowiek, to bardzo drapieżne zwierzę.

(17): Pewnego razu Saul zwrócił się do Dawida: "To jest Merab, moja najstarsza córka. Dam ci ją za żonę, jeśli tylko okażesz się dzielny i będziesz prowadził wojny PANA!". Saul bowiem tak sobie pomyślał: "Po co to ja mam się rozprawiać z Dawidem? Czy nie mogę tego zrobić rękami Filistynów?". (18): Dawid odpowiedział Saulowi: "Kimże ja jestem i czym jest w Izraelu rodzina i ród mojego ojca, abym miał zostać zięciem królewskim?". (19): Gdy jednak nadszedł czas oddania Merab Dawidowi za żonę, Saul dał ją Adrielowi z Mechola. (20): Natomiast Mikal, druga córka Saula, zakochała się w Dawidzie. Saul dowiedział się o tej sprawie, ucieszył się (21): i pomyślał sobie: "Dam mu ją za żonę, a ona stanie się dla niego pułapką i wyda go w ręce Filistynów". Tak więc Saul po raz drugi powiedział Dawidowi: "Dziś możesz zostać moim zięciem". (22): Tymczasem Saul polecił swoim ministrom: "Tak mówcie poufnie do Dawida: «Podobasz się królowi, a wszyscy jego słudzy cię kochają. Zostań więc zięciem królewskim»". (23): Ministrowie Saula kładli więc do głowy Dawidowi takie właśnie rzeczy. Dawid im odpowiedział: "Czy wam się zdaje, że to błaha rzecz zostać zięciem królewskim? Przecież jestem człowiekiem biednym i nic nieznaczącym". (24): Ministrowie poszli do Saula i powtórzyli mu wszystko, co powiedział Dawid. (25): Saul im polecił: "Powiedzcie Dawidowi: Król nie oczekuje od ciebie innego okupu jak stu napletków Filistynów. Tak wykona swą zemstę na nieprzyjaciołach króla". W rzeczywistości Saul liczył na to, że Dawid wpadnie w ręce Filistynów. (26): Kiedy ministrowie Saula przedłożyli te słowa Dawidowi, uznał on, że dobrze będzie zostać zięciem królewskim. Zanim upłynął wyznaczony termin, (27): Dawid wyprawił się ze swoimi żołnierzami i zabił dwustu mężczyzn filistyńskich. Przyniósł ich napletki i w dokładnej liczbie wręczył je Saulowi, aby zostać zięciem królewskim. Wtedy Saul oddał mu swą córkę Mikal za żonę. [Biblia Paulistów, 1sm 18]

Potem Dawid zdradził biedną zakochaną w nim Mikal i zastosował ten sam podstęp, aby bzyknąć sobie żonę Uriasza, swojego podwładnego. Wielki król i dzielny szlachetny wojownik... Niestety tym razem prorocy go ostro usadzili.
Teraz nawet Szymon Hołownia wyobraża sobie, jak to oni sobie spojrzą w oczy. Z miłością się nie igra, bo ma to wieczne konsekwencje. (Tylko nie spojrzenie Uriasza a spojrzenie Mikal, według mnie).

https://pl.wikiquote.org/wiki/Uriasz_Hetyta

A kobiety?
Kobiety!
Kobiety polecą za najagresywniejszym samcem.

(7): Kobiety wznosiły chóralnie radosne okrzyki: "Saul pobił tysiące nieprzyjaciół, a Dawid pobił ich dziesiątki tysięcy!". [Biblia Paulistów, 1sm 18]

Takie rzeczy nie przejdą. Nie da się tego czytać, jestem zbyt wrażliwy :angelic-cyan:
cezary123
zaufany użytkownik

Świadkowie Jehowy spróbujcie w ten sposób sobie postudiować Biblię :)
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Post autor: kaznodzieja »

cezary123 pisze: śr wrz 20, 2017 11:38 am Przez pewne fragmenty fabuły trudno mi obecnie przejść, od razu rozum staje dęba, włącza się imperatyw i uważam to za bardzo pozytywną oznakę poprawy kondycji mojego ducha.
Na przykład czytając coś takiego:

(1): Po śmierci Jozuego Izraelici radzili się PANA, pytając: "Kto z nas wyruszy pierwszy do walki z Kananejczykami?". (2): PAN odpowiedział: "Wyruszy Juda. Ja daję tę ziemię w jego ręce". (3): Juda powiedział do swojego brata Symeona: "Chodź ze mną na wyznaczoną mi losem ziemię, aby walczyć z Kananejczykami. Potem ja pójdę z tobą walczyć na przydzielonym tobie terenie". Symeon więc wyruszył z nim. (4): Gdy Juda przystąpił do walki, PAN wydał Kananejczyków i Peryzzytów w ich ręce, wskutek czego rozgromili w Bezek dziesięć tysięcy ludzi. (5): Tam też spotkali Adoni-Bezeka i walczyli z nim. Pokonali również Kananejczyków i Peryzzytów. (6): Adoni-Bezek uciekł, lecz oni go ścigali, schwytali i obcięli mu duże palce u rąk i nóg. (7): Wtedy Adoni-Bezek powiedział: "Siedemdziesięciu królów z odciętymi dużymi palcami u rąk i nóg zbierało okruchy pod moim stołem. Jak ja z nimi postąpiłem, tak mnie odpłacił Bóg". Następnie zabrano go do Jerozolimy i tam umarł. (8): Potomkowie Judy uderzyli także na Jerozolimę i zdobyli ją. Ludność pozabijali mieczem, a miasto spalili. [Biblia Paulistów, Sdz 1]

..czułem się tak jak czytając fikcję o brutalnym skalpowaniu bladych twarzy przez Indian.
Winnetou się później nawrócił pod wpływem Starego Grzmocącej Pięści i przyrzekł, że już nigdy nikogo nie oskalpuje, a potomkowie Judy dalej zbierali napletki Filistyńczyków. Ale skoro król teść każe, przyszły zięć zrobi wszystko. Ręka księżniczki i władza nad królestwem warta jest wszelkiego wysiłku. Człowiek, to bardzo drapieżne zwierzę.

(17): Pewnego razu Saul zwrócił się do Dawida: "To jest Merab, moja najstarsza córka. Dam ci ją za żonę, jeśli tylko okażesz się dzielny i będziesz prowadził wojny PANA!". Saul bowiem tak sobie pomyślał: "Po co to ja mam się rozprawiać z Dawidem? Czy nie mogę tego zrobić rękami Filistynów?". (18): Dawid odpowiedział Saulowi: "Kimże ja jestem i czym jest w Izraelu rodzina i ród mojego ojca, abym miał zostać zięciem królewskim?". (19): Gdy jednak nadszedł czas oddania Merab Dawidowi za żonę, Saul dał ją Adrielowi z Mechola. (20): Natomiast Mikal, druga córka Saula, zakochała się w Dawidzie. Saul dowiedział się o tej sprawie, ucieszył się (21): i pomyślał sobie: "Dam mu ją za żonę, a ona stanie się dla niego pułapką i wyda go w ręce Filistynów". Tak więc Saul po raz drugi powiedział Dawidowi: "Dziś możesz zostać moim zięciem". (22): Tymczasem Saul polecił swoim ministrom: "Tak mówcie poufnie do Dawida: «Podobasz się królowi, a wszyscy jego słudzy cię kochają. Zostań więc zięciem królewskim»". (23): Ministrowie Saula kładli więc do głowy Dawidowi takie właśnie rzeczy. Dawid im odpowiedział: "Czy wam się zdaje, że to błaha rzecz zostać zięciem królewskim? Przecież jestem człowiekiem biednym i nic nieznaczącym". (24): Ministrowie poszli do Saula i powtórzyli mu wszystko, co powiedział Dawid. (25): Saul im polecił: "Powiedzcie Dawidowi: Król nie oczekuje od ciebie innego okupu jak stu napletków Filistynów. Tak wykona swą zemstę na nieprzyjaciołach króla". W rzeczywistości Saul liczył na to, że Dawid wpadnie w ręce Filistynów. (26): Kiedy ministrowie Saula przedłożyli te słowa Dawidowi, uznał on, że dobrze będzie zostać zięciem królewskim. Zanim upłynął wyznaczony termin, (27): Dawid wyprawił się ze swoimi żołnierzami i zabił dwustu mężczyzn filistyńskich. Przyniósł ich napletki i w dokładnej liczbie wręczył je Saulowi, aby zostać zięciem królewskim. Wtedy Saul oddał mu swą córkę Mikal za żonę. [Biblia Paulistów, 1sm 18]

Potem Dawid zdradził biedną zakochaną w nim Mikal i zastosował ten sam podstęp, aby bzyknąć sobie żonę Uriasza, swojego podwładnego. Wielki król i dzielny szlachetny wojownik... Niestety tym razem prorocy go ostro usadzili.
Teraz nawet Szymon Hołownia wyobraża sobie, jak to oni sobie spojrzą w oczy. Z miłością się nie igra, bo ma to wieczne konsekwencje. (Tylko nie spojrzenie Uriasza a spojrzenie Mikal, według mnie).

https://pl.wikiquote.org/wiki/Uriasz_Hetyta

A kobiety?
Kobiety!
Kobiety polecą za najagresywniejszym samcem.

(7): Kobiety wznosiły chóralnie radosne okrzyki: "Saul pobił tysiące nieprzyjaciół, a Dawid pobił ich dziesiątki tysięcy!". [Biblia Paulistów, 1sm 18]

Takie rzeczy nie przejdą. Nie da się tego czytać, jestem zbyt wrażliwy :angelic-cyan:
Witaj Cezary,
Zgadza się brutalne były walki w tamtym okresie,niestety oręż wojenny był jaki był.
Myślę że bardziej humanitarne niż w obozach zagłady.
Ale pomijając sposób zabijania,może przeczytaj ten fragment biblii. Pow Prawa 9;1-6
Narody zamieszkujące Kanan dopuszczały się obrzydliwości ,których Bóg nienawidzi.
Może kilka z nich; bałwochwalstwo,spirytyzm,zaklinanie drugich,homoseksualizm,sodomia,prostytucja sakralna, palenie dzieci w ofierze dla bogów itp.;
Ze względu na te oraz inne odrażające praktyki BÓG chcąc uhronić Izraelitów od skażenia się relgią fałszywa nakazał przeznaczyć Kananejczyków na zagładę.
Taka sama kara czekała każdego Izraelitę dopuszczającego się tego rodzaju czynów lub zachęcającego do ODSTĘPSTWA.

BÓG dając Izraelitom prawa ,potwierdził że jest Bogiem sprawiedliwym.
Dał do zrozumienia że karą za grzechy jest śmierć.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: Ale pomijając sposób zabijania,może przeczytaj ten fragment biblii. Pow Prawa 9;1-6
Aha, rozumiem sugestię. Świadkowie Jehowy są ludźmi o twardym karku i nie dlatego pójdą do raju na Ziemi, że są tacy cudowni, a dlatego, że głoszą ludziom niegodziwym wyroki Jehowy. Amen i Hallelujah. :)
Nieźle tam macie.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: śr wrz 20, 2017 10:25 pm
kaznodzieja pisze: Ale pomijając sposób zabijania,może przeczytaj ten fragment biblii. Pow Prawa 9;1-6
Aha, rozumiem sugestię. Świadkowie Jehowy są ludźmi o twardym karku i nie dlatego pójdą do raju na Ziemi, że są tacy cudowni, a dlatego, że głoszą ludziom niegodziwym wyroki Jehowy. Amen i Hallelujah. :)
Nieźle tam macie.
Ja o biblii a Ty swoje ,,,
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

nie podoba ci się postępowanie Boga ?
Ty byś to pewno lepiej zrobił ,co Cezary.
Łukasza 21;28,,
kaznodzieja
zaufany użytkownik

szansa pisze: wt paź 10, 2006 6:14 pm Miałem kobietę ona była z organizacji religijnej zwanej Światkowie Jehowy. Odeszła odemnie 4 tygodnie przed naszym ślubem. Nie jesteśmy już 2 miesiące razem a ona od miesiąca leży na odziale psychiatrycznym, dostała reemisji schizofreni. Będąc ze mną gdy nie chodziła na ich spotkania czuła się dobrze, ale jak zaczeła chodzić do nich to zaczynało się źle. Mam pytanie. Czy przynależność do ŚJ ma wpływ na nasze zdrowie, czyli czy wpływa z kożyścią na nasze zdrowie czy ma negatywny wpływ?
Proszę o odpowiedzi.
Przynależność do organizacji Świadków Jehowy nie ma wpływu na zdrowie..

Jednak modląc się do prawdziwego Boga ,który ma na imię JEHOWA może mieć pozytywny wpływ na wyleczenie się ze schizofrenii.
w liscie do Rzymian 10; 13 apostoł Paweł zacytował słowa Joela 2;32 ,,Każdy kto wzywa imienia Jehowy będzie wybawiony,,
Jednak niektórym osobom z schizofrenią ciężko jest wymawiać to Imię.
Awatar użytkownika
bobek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 401

Post autor: bobek »

Co do sj to naprawdę mozna sobie mozg poniszczy szczególnie od nowego światła. Tacy współcześni żydzi ponieważ maja multum zasad na podstawie swoim tłumaczeniu metafor biblijnych.
Ostatnio zmieniony czw wrz 21, 2017 10:02 am przez bobek, łącznie zmieniany 1 raz.
żyj i daj żyć innym

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
Awatar użytkownika
bobek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 401

Post autor: bobek »

a gdy masz inne zdanie niż "światło" odwracają się od Ciebie niby religijni przyjaciele
żyj i daj żyć innym

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze:Ja o biblii a Ty swoje ,,,
Bo Biblia to tylko część literatury i kultury Ziemian a Bóg tylko przebłyskiem historycznym Absolutu Wszechświata i to wyobrażonym przez omylnych ludzi.

Ale na potrzeby tej rozmowy:
kaznodzieja pisze: nie podoba ci się postępowanie Boga ?
1 J 4:1 Biblia Paulistów
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: śr wrz 20, 2017 10:04 pm
Ze względu na te oraz inne odrażające praktyki BÓG chcąc uhronić Izraelitów od skażenia się relgią fałszywa nakazał przeznaczyć Kananejczyków na zagładę.
A wiesz, że podobną argumentacją posługiwali się między innymi hiszpańscy i angielscy konkwistadorzy po odkryciu Nowego Świata czyli lądu obu Ameryk? Indianie byli poganami, dzikusami, bałwochwalcami i rozpustnikami. Biały człowiek w imieniu Boga i cywilizacji zajmował tereny, okłamywał, podpisywał fałszywe traktaty, aby wyłudzić ziemię i zebrać kapitał i jeszcze usprawiedliwiał się tym, że wprowadza chrześcijaństwo i Boga do zabobonnej ciemnoty.
Nawet Winnetou dał się zaindukować tą duchowością plemienia Abrahama, Izaaka i Jakuba. I syna Dawida.
Czy Świadkowie Jehowy świadcząc na rzecz Prawowitego Władcy Wszechświata i usprawiedliwiając jego Imię, a bliźnim głosząc konieczność poddania się prawu Jehowy i szansę ocalenia w Armagedonie może odczuwają coś w tym stylu:

" — Jak więc można je znać? Skąd wnosisz, że to przeczucie śmierci?
 — Ach, ono takie wyraźne, takie wyraźne! Ono mi szepcze, że Winnetou zginie od kuli, która ugrzęźnie w mej piersi, albowiem tylko kula może mnie powalić. Przed nożem lub tomahawkiem obroniłby się wódz Apaczów z łatwością. Niechaj mi mój brat wierzy: dziś odchodzę do wiecznych ostę...
 Utknął w połowie ostatniego wyrazu. Chciał wyrzec: „do wiecznych ostępów“, stosownie do wierzeń indyańskich. Cóż go wstrzymało od wypowiedzenia tych słów? Ja domyślałem się przyczyny. Przez pożycie zemną stał się wewnętrznie chrześcijaninem, chociaż o tem nie wspominał. Objął mnie teraz ramieniem i tak dalej mówił:
 — Odejdę dzisiaj tam, gdzie wstąpił ongiś Syn dobrego Manitou, aby nam przygotować mieszkania w domu Ojca, i gdzie za mną przyjdzie kiedyś mój brat Old Shatterhand. Tam się znów zobaczymy. Nie będzie wtedy już żadnej różnicy pomiędzy białemi i czerwonemi dziećmi jednego Ojca, który wszystkie jednaką otacza miłością. Zapanuje wieczny pokój, ustanie mordowanie i dławienie ludzi, którzy byli dobrzy i w pokoju przyjmowali białych, za co ich jednak wytępiono. Dobry Manitou weźmie wagę w swoje ręce, by odważyć uczynki białych i czerwonych, oraz krew, która popłynęła niewinnie. Winnetou zaś stanie przy tem i prosić będzie o łaskę i miłosierdzie dla morderców swojego narodu i swoich braci. (...)

 — Niechaj mój brat nie zapomni Apacza i modli się za niego do wielkiego, dobrego Manitou. Czy ci jeńcy mogliby mimo pokaleczenia wspiąć się na górę?
 Potwierdziłem to pytanie, chociaż widziałem, że ich ręce i nogi ucierpiały bardzo od więzów.
 — Winnetou prosi ich, żeby mu zaśpiewali pieśń o Królowej niebios!
 Oni usłyszeli te słowa. Nie czekając mej prośby, dał im stary Hillman znak. Oni wdrapali się na wyskok skalny tuż nad głową Winnetou, aby spełnić ostatnią wolą mego przyjaciela. Oczy jego poszły za nimi i zamknęły się, gdy stanęli na górze. Umierający ujął mnie za obie ręce i zaczął nadsłuchiwać pieśni:

Już światło dzienne mrok przysłania,
Zwolna zapada cicha noc.
Gdybyż, jak dzień ten od świtania
Mogła przeminąć cierpień moc!
Do twoich stóp ślę prośby moje,
A ty je nieś przed Boga tron,
Madonno, niech cię modłów zdroje
I ich nabożny wita ton:
Ave, ave Maria!

 Gdy zaczęto drugą zwrotkę, oczy jego otworzyły się nanowo i zwróciły z łagodnym wyrazem zadowolenia ku gwiazdom. Pieśń rozbrzmiewała dalej:

Promienie wiary mrok przysłania,
Nastaje zwątpień czarna noc,
Nadziei w Bogu z lat zarania
Chce nam coś ukraść świętą moc.
Madonno, niechaj ze mnie świeża
W starości nawet ufność tchnie,
Strzeż mojej harfy i psałterza,
Tyś me zbawienie, światło me.
Ave, ave Maria!

 Winnetou przycisnął ręce moje do swej zranionej piersi i szepnął:
 — Szarlih, prawda, że teraz nastąpią słowa o śmierci?
 Nie mogłem ani słowa przemówić. Skinąłem tylko głową, płacząc, a tymczasem zaczęła się trzecia zwrotka:

Naraz blask życia mrok przysłania,
Wszystko otula śmierci noc,
Dusza na skrzydłach drży rozstania,
Musi pójść w niezbłaganą moc.
Madonno, rękom Twym powierzę
Ostatnich błagań trwożny szał,
Uproś, bym skonał w świętej wierze,
A potem z martwych wiecznie wstał.
Ave, ave Maria!

 Kiedy przebrzmiał ostatni dźwięk pieśni, chciał Winnetou coś powiedzieć, lecz już nie zdołał. Przyłożyłem mu ucho prawie do samych ust, on zaś wyszeptał ostatnim wysiłkiem niknącego życia:
 — Szarlih, ja wierzę w Zbawiciela. Winnetou jest chrześcijaninem."

Karol May "Winnetou"
https://pl.wikisource.org/wiki/Winnetou/Tom_III/VII

?

Jak to z tymi religiami było w historii?
kaznodzieja
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: czw wrz 21, 2017 10:57 am
kaznodzieja pisze:Ja o biblii a Ty swoje ,,,
Bo Biblia to tylko część literatury i kultury Ziemian a Bóg tylko przebłyskiem historycznym Absolutu Wszechświata i to wyobrażonym przez omylnych ludzi.

Ale na potrzeby tej rozmowy:
kaznodzieja pisze: nie podoba ci się postępowanie Boga ?
1 J 4:1 Biblia Paulistów
1 J 4:2 Biblia Paulistów
ile religi uznaje Jezusa za człowieka ?
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: 1 J 4:2 Biblia Paulistów
1 J 4:15 Biblia Paulistów.

Jezus to sam Bóg, który przybrał naturę ludzką. Syn Boży, to Druga Osoba Boska, czyli sam Bóg oglądający siebie z drugiego punktu widzenia. Nikt nie może zrozumieć Boga jak tylko Syn i Duch.
Po co kombinować, że jakieś stworzenie pomniejsze, że to jakiś anioł się wcielił w ludzki organizm jak te upadłe anioły przed potopem?
Michał po hebrajsku znaczy "Któż jest jak Bóg?" Czy istota mniejsza nosiłaby przekornie takie imię? Po co?

Oczywiście można sobie snuć scenariusz, że pewien anioł poświęcił się, zakochał w Ziemianach i poleciał do Stwórcy z propozycją, że on tę ludzkość wyciągnie ze stanu zadłużenia moralnego po grzechu w Edenie i przywróci na tej planecie raj. A może dostał taką propozycję od Boga. Stwórca sprawdzał, czy istoty nadludzkie staną po jego stronie w jego wojence metafizycznej ze zbuntowanym stworzeniem duchowym, Satanem.
W każdym razie musiał ów anioł zrozumieć na co się waży. Musi wcielić się w los ziemskiego śmiertelnego organizmu, żyć jak człowiek, cierpieć i w końcu umrzeć niesprawiedliwie. Dla nieśmiertelnych aniołów to przeżycie przykre i nieznane. Ale tego wymagała sprawiedliwość Stwórcy. Za doskonałe życie Adama, które utracił, doskonałe życie innego człowieka. No więc ktoś musi przygotować żywą ofiarę. Nieskażonego i bezgrzesznego żywego człowieka. Ale to nie wszystko - człowiek ten ma wytrzymać całą procedurę i nie zgrzeszyć w nieprzewidywalnych planetarnych materialnych warunkach pośród całego stada grzesznych istot, które ma wykupić. A jeszcze Satan będzie go atakował z dziedziny duchowej.
Jeden z aniołów wychylił się przed szereg i kierowany wielką odwagą i miłością zawołał, że podda się tej operacji. Stało się, jak miało się stać, wypił ten gorzki kielich wina przygotowany przez Stwórcę i dostarczył okupu za te stworzenia. Kiedy już było po wszystkim Bóg przygotował dla niego niespodziankę - awans. Już nie wrócił po zmartwychwstaniu do szeregów anielskich jako jeden z nich, ale jako prawdziwy bohater na skalę wszechświata. Dostał władzę nad wszystkimi, których wykupił, stał się ich nowym właścicielem i będzie mógł rządzić całym Wszechświatem. Na imię Jezus zegnie się każde kolano, jak pisma objawione twierdzą. Stał się potężną istotą duchową, o wiele potężniejszą niż w swojej preegzystencji, czyli zanim przeszedł los ziemskiego organizmu. A przecież podobno i tak stwarzał wraz z Bogiem świat i był, zanim Abraham się stał.
No niestety to się trochę kupy nie trzyma.
Jak ktoś chce, to może tak wierzyć i oczywiście nie modlić się do Jezusa jako Boga, nie uwielbiać go jak Jehowę, tylko szanować jako byt anielski a teraz królewsko-wszechświatowo-ludzko-anielski.
A, nie, przepraszam, postać człowieka ten anioł już odrzucił. To było jednorazowe i już niepotrzebne nikomu. Ofiara ludzka została przyjęta a wiadomo co Bóg robi z ofiarami. To znaczy nie wiadomo.
Jezus nawet po zmartwychwstaniu już nie był człowiekiem i nie będzie z ludźmi w raju na Ziemi. Jest potężną istotą duchową, która zaliczyła los człowieka tylko po to, żeby w chwili śmierci złożyć go w ofierze i porzucić.

Nawet kiedyś gdzieś była kalkulacja, że temu aniołowi opłaciła się ta cała operacja. Miliony lat ciekawego istnienia jako pomocnik Stwórcy, pierworodny wśród stworzenia, potem zaledwie 30 lat losu ziemskiego organizmu na zapyziałej planecie gdzieś w głębi Kosmosu, a po wszystkim wielka zmiana i awans na najsilniejszego Króla rzeczywistości zaraz po Jehowie i to już na stałe, na wieki.

Kaznodzieja, czy nie tak wyglądają nauki Świadków Jehowy o Bogu wcielonym?
kaznodzieja
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: czw wrz 21, 2017 8:16 pm
kaznodzieja pisze: 1 J 4:2 Biblia Paulistów
1 J 4:15 Biblia Paulistów.

Oczywiście można sobie snuć scenariusz, że pewien anioł poświęcił się, zakochał w Ziemianach i poleciał do Stwórcy z propozycją, że on tą ludzkość wyciągnie ze stanu zadłużenia moralnego po grzechu w Edenie i przywróci na tej planecie raj. A może dostał taką propozycję od Boga. Stwórca sprawdzał, czy istoty nadludzkie staną po jego stronie w jego wojence metafizycznej ze zbuntowanym stworzeniem duchowym, Satanem.
W każdym razie musiał ów anioł zrozumieć na co się waży. Musi wcielić się w los ziemskiego śmiertelnego organizmu, żyć jak człowiek, cierpieć i w końcu umrzeć niesprawiedliwie. Dla nieśmiertelnych aniołów to przeżycie przykre i nieznane. Ale tego wymagała sprawiedliwość Stwórcy. Za doskonałe życie Adama, które utracił, doskonałe życie innego człowieka. No więc ktoś musi przygotować żywą ofiarę. Nieskażonego i bezgrzesznego żywego człowieka. Ale to nie wszystko - człowiek ten ma wytrzymać całą procedurę i nie zgrzeszyć w nieprzewidywalnych planetarnych materialnych warunkach pośród całego stada grzesznych istot, które ma wykupić. A jeszcze Satan będzie go atakował z dziedziny duchowej.
Jeden z aniołów wychylił się przed szereg i kierowany wielką odwagą i miłością zawołał, że podda się tej operacji. Stało się, jak miało się stać,wypił ten gorzki kielich wina przygotowany przez Stwórcę i dostarczył okupu za te stworzenia. Kiedy już było po wszystkim Bóg przygotował dla niego niespodziankę - awans. Już nie wrócił po zmartwychwstaniu do szeregów anielskich jako jeden z nich, ale jako prawdziwy bohater na skalę wszechświata. Dostał władzę nad wszystkimi, których wykupił, stał się ich nowym właścicielem i będzie mógł rządzić całym Wszechświatem. Na imię Jezus zegnie się każde kolano, jak pisma objawione twierdzą. Stał się potężną istotą duchową, o wiele potężniejszą niż w swojej preegzystencji czyli zanim przeszedł los ziemskiego organizmu. A przecież podobno i tak stwarzał wraz z Bogiem świat i był zanim Abraham się stał.
No niestety to się trochę kupy nie trzyma.
Jak ktoś chce, to może tak wierzyć i oczywiście nie modlić się do Jezusa jako Boga, nie uwielbiać go jak Jehowę tylko szanować jako byt anielski a teraz królewsko-wszechświatowo-ludzko-anielski.
A, nie, przepraszam, postać człowieka ten anioł już odrzucił. To było jednorazowe i już niepotrzebne nikomu. Ofiara ludzka została przyjęta a wiadomo co Bóg robi z ofiarami. To znaczy nie wiadomo.
Jezus nawet po zmartwychwstaniu już nie był człowiekiem i nie będzie z ludźmi w raju na Ziemi. Jest potężną istotą duchową, która zaliczyła los człowieka tylko po to, żeby w chwili śmierci złożyć go w ofierze i porzucić.

Nawet kiedyś gdzieś była kalkulacja, że temu aniołowi opłaciło się ta cała operacja. Miliony lat ciekawego istnienia jako pomocnik Stwórcy, pierworodny wśród stworzenia, potem zaledwie 30 lat losu ziemskiego organizmu na zapyziałej planecie gdzieś w głębi Kosmosu, a po wszystkim wielka zmiana i awans na najsilniejszego Króla rzeczywistości zaraz po Jehowie i to już na stałe, na wieki.

Kaznodzieja, czy nie tak wyglądają nauki Świadków Jehowy o Bogu wcielonym?
no Cezary,,prawie bardzo dobrze :icon-smile:

z tym okupem to nie do końca bym się zgodził.ja to rozumiem trochę inaczej.
Ponieważ Bóg jest sprawiedliwy zgładził Adama i Ewę zgodnie z tym co powiedział wcześniej jako ostrzeżenie i wkrótce zgładzi szatana i demony.
Jednak potomstwo Adama (Ja i Ty ) i cała ludzkość niesprawiedliwie ( bo nie z własnej winy tylko Adama ) urodziła się grzeszna niedoskonała.
My nie mieliśmy wpływu na nasz żałosny stan.
Bóg w swej mądrości kierując się miłością postanowił nam dać szansę abyśmy sami zdecydowali po czyjej stronie chcemy się opowiedzieć.
Postanowił Nas wykupić;

Pwt 19,21 dusza będzie za duszę ( życie za życie ),oko za oko ,ząb za ząb,ręka za rękę, noga za nogę.
Kierując się tą zasadą sprawiedliwości zachodzi pytanie ?
co może stanowic równowartośc doskonałej ludzkiej duszy ( czyli życia) ,które utracił Adam.
JEDYNIE INNY DOSKONAŁY CZŁOWIEK .
Niestety na ziemi nie było takich,
Syn Boży podjął się zadania wykupu ludzkości z niewoli grzechu i śmierci.Aby być odpowiednikiem doskonałego Adama musiał stać się CZŁOWIEKIEM nie mógł być bogiem jak to uczą inne religie.
,,,,a na czym polegało wyrównanie strat,,,Rzym 5;19 ,,Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi,,
Adam był doskonały i mógł okazać Bogu lojalność i posłuszeństwo jednak zgrzeszył i zmarł.
Jezus był doskonałym człowiekiem okazał Bogu lojalnośc i posłuszeństwo aż do śmierci.
Tym samym szale sprawiedliwości zostały wyrównane. 1 KOR 15;22,, I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni, 23 lecz każdy według własnej kolejności. Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia. 24 Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. 25 Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. 26 Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć.

Dodatkowo Jezus obalił kłamstwo szatana z ks,Hioba. ,,że człowiek wszystko co ma odda za swa duszę,,Jezus zachował lojalnośc aż do śmierci, Udowodnił że bez względu na poczynania diabła doskonały człowiek mający WOLNĄ WOLĘ MOŻE ZACHOWAC NIEZŁOMNĄ LOJALNOŚC WOBEC BOGA. a więc Adam też mógł w raju.
Ale czy to sprawiedliwe że człowiek nie zgrzeszył a został zabity ? nie ! Dlatego Bóg go wskrzesił z martwych.
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: Pwt 19,21 dusza będzie za duszę ( życie za życie ),oko za oko ,ząb za ząb,ręka za rękę, noga za nogę.
co może stanowic równowartośc doskonałej ludzkiej duszy ( czyli życia) ,które utracił Adam.
Skoro człowiek utracił, to człowiekowi powinni pomóc odzyskać. (A nie składać doskonałe życie ludzkie Stwórcy. Stwórca może sobie stworzyć wiele doskonałych żyć ludzkich sam).
Nie rozumiem mechanizmu okupu w takiej wersji. U Świadków jest jakaś inna duchowość.
W każdym razie wymieniliśmy poglądy.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: pt wrz 22, 2017 10:20 am
kaznodzieja pisze: Pwt 19,21 dusza będzie za duszę ( życie za życie ),oko za oko ,ząb za ząb,ręka za rękę, noga za nogę.
Skoro człowiek utracił, to człowiekowi powinni pomóc odzyskać. (A nie składać doskonałe życie ludzkie Stwórcy. Stwórca może sobie stworzyć wiele doskonałych żyć ludzkich sam).
Nie rozumiem mechanizmu okupu w takiej wersji. U Świadków jest jakaś inna duchowość.
W każdym razie wymieniliśmy poglądy.
Dodatkowo Jezus obalił ZARZUT ( kłamstwo) szatana z ks,Hioba. ,,że człowiek wszystko co ma odda za swa duszę,,Jezus zachował lojalnośc aż do śmierci, Udowodnił że bez względu na poczynania diabła doskonały człowiek mający WOLNĄ WOLĘ MOŻE ZACHOWAC NIEZŁOMNĄ LOJALNOŚC WOBEC BOGA. a więc Adam też mógł w raju.
z tego wynika że doskonały człowiek nie musi być robotem żeby nie grzeszył. Wystarczy tylko chcieć
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: człowiek mający WOLNĄ WOLĘ MOŻE ZACHOWAC NIEZŁOMNĄ LOJALNOŚC WOBEC BOGA. a więc Adam też mógł w raju.
A jak się ma to do starego przysłowia: "Nigdy nie żałuj, że mogłeś zrobić coś inaczej a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś bo nie mogłeś"
?
kaznodzieja
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: pt wrz 22, 2017 5:09 pm
kaznodzieja pisze: człowiek mający WOLNĄ WOLĘ MOŻE ZACHOWAC NIEZŁOMNĄ LOJALNOŚC WOBEC BOGA. a więc Adam też mógł w raju.
A jak się ma to do starego przysłowia: "Nigdy nie żałuj, że mogłeś zrobić coś inaczej a nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś bo nie mogłeś"
?
z tego wynika że doskonały człowiek nie musi być robotem żeby nie grzeszył. Wystarczy tylko chcieć
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: pt wrz 22, 2017 5:21 pm
No dobrze, my chcemy, żeby nie było grzechu Adama. Mamy taką możliwość czy nasz los był przesądzony już wtedy, kiedy kogoś z nas jeszcze nigdy nie było?
cezary123
zaufany użytkownik

A dzisiaj znowu akcja protestacyjna byłych pracowników Towarzystwa Strażnica i to przed siedzibą Biura Oddziału w Nadarzynie. Prawie jak strajki robotników za komuny.
Najlepiej się nie wtrącać. :)

https://swiadkowiejehowywpolsce.org/zap ... n-2017/90/
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”