Na przykład czytając coś takiego:
(1): Po śmierci Jozuego Izraelici radzili się PANA, pytając: "Kto z nas wyruszy pierwszy do walki z Kananejczykami?". (2): PAN odpowiedział: "Wyruszy Juda. Ja daję tę ziemię w jego ręce". (3): Juda powiedział do swojego brata Symeona: "Chodź ze mną na wyznaczoną mi losem ziemię, aby walczyć z Kananejczykami. Potem ja pójdę z tobą walczyć na przydzielonym tobie terenie". Symeon więc wyruszył z nim. (4): Gdy Juda przystąpił do walki, PAN wydał Kananejczyków i Peryzzytów w ich ręce, wskutek czego rozgromili w Bezek dziesięć tysięcy ludzi. (5): Tam też spotkali Adoni-Bezeka i walczyli z nim. Pokonali również Kananejczyków i Peryzzytów. (6): Adoni-Bezek uciekł, lecz oni go ścigali, schwytali i obcięli mu duże palce u rąk i nóg. (7): Wtedy Adoni-Bezek powiedział: "Siedemdziesięciu królów z odciętymi dużymi palcami u rąk i nóg zbierało okruchy pod moim stołem. Jak ja z nimi postąpiłem, tak mnie odpłacił Bóg". Następnie zabrano go do Jerozolimy i tam umarł. (8): Potomkowie Judy uderzyli także na Jerozolimę i zdobyli ją. Ludność pozabijali mieczem, a miasto spalili. [Biblia Paulistów, Sdz 1]
..czułem się tak jak czytając fikcję o brutalnym skalpowaniu bladych twarzy przez Indian.
Winnetou się później nawrócił pod wpływem Starego Grzmocącej Pięści i przyrzekł, że już nigdy nikogo nie oskalpuje, a potomkowie Judy dalej zbierali napletki Filistyńczyków. Ale skoro król teść każe, przyszły zięć zrobi wszystko. Ręka księżniczki i władza nad królestwem warta jest wszelkiego wysiłku. Człowiek, to bardzo drapieżne zwierzę.
(17): Pewnego razu Saul zwrócił się do Dawida: "To jest Merab, moja najstarsza córka. Dam ci ją za żonę, jeśli tylko okażesz się dzielny i będziesz prowadził wojny PANA!". Saul bowiem tak sobie pomyślał: "Po co to ja mam się rozprawiać z Dawidem? Czy nie mogę tego zrobić rękami Filistynów?". (18): Dawid odpowiedział Saulowi: "Kimże ja jestem i czym jest w Izraelu rodzina i ród mojego ojca, abym miał zostać zięciem królewskim?". (19): Gdy jednak nadszedł czas oddania Merab Dawidowi za żonę, Saul dał ją Adrielowi z Mechola. (20): Natomiast Mikal, druga córka Saula, zakochała się w Dawidzie. Saul dowiedział się o tej sprawie, ucieszył się (21): i pomyślał sobie: "Dam mu ją za żonę, a ona stanie się dla niego pułapką i wyda go w ręce Filistynów". Tak więc Saul po raz drugi powiedział Dawidowi: "Dziś możesz zostać moim zięciem". (22): Tymczasem Saul polecił swoim ministrom: "Tak mówcie poufnie do Dawida: «Podobasz się królowi, a wszyscy jego słudzy cię kochają. Zostań więc zięciem królewskim»". (23): Ministrowie Saula kładli więc do głowy Dawidowi takie właśnie rzeczy. Dawid im odpowiedział: "Czy wam się zdaje, że to błaha rzecz zostać zięciem królewskim? Przecież jestem człowiekiem biednym i nic nieznaczącym". (24): Ministrowie poszli do Saula i powtórzyli mu wszystko, co powiedział Dawid. (25): Saul im polecił: "Powiedzcie Dawidowi: Król nie oczekuje od ciebie innego okupu jak stu napletków Filistynów. Tak wykona swą zemstę na nieprzyjaciołach króla". W rzeczywistości Saul liczył na to, że Dawid wpadnie w ręce Filistynów. (26): Kiedy ministrowie Saula przedłożyli te słowa Dawidowi, uznał on, że dobrze będzie zostać zięciem królewskim. Zanim upłynął wyznaczony termin, (27): Dawid wyprawił się ze swoimi żołnierzami i zabił dwustu mężczyzn filistyńskich. Przyniósł ich napletki i w dokładnej liczbie wręczył je Saulowi, aby zostać zięciem królewskim. Wtedy Saul oddał mu swą córkę Mikal za żonę. [Biblia Paulistów, 1sm 18]
Potem Dawid zdradził biedną zakochaną w nim Mikal i zastosował ten sam podstęp, aby bzyknąć sobie żonę Uriasza, swojego podwładnego. Wielki król i dzielny szlachetny wojownik... Niestety tym razem prorocy go ostro usadzili.
Teraz nawet Szymon Hołownia wyobraża sobie, jak to oni sobie spojrzą w oczy. Z miłością się nie igra, bo ma to wieczne konsekwencje. (Tylko nie spojrzenie Uriasza a spojrzenie Mikal, według mnie).
https://pl.wikiquote.org/wiki/Uriasz_Hetyta
A kobiety?
Kobiety!
Kobiety polecą za najagresywniejszym samcem.
(7): Kobiety wznosiły chóralnie radosne okrzyki: "Saul pobił tysiące nieprzyjaciół, a Dawid pobił ich dziesiątki tysięcy!". [Biblia Paulistów, 1sm 18]
Takie rzeczy nie przejdą. Nie da się tego czytać, jestem zbyt wrażliwy