nowy lek na objawy negatywne
Moderator: moderatorzy
Re: nowy lek na objawy negatywne
Może jesteś bardziej obeznany i jak byś mógł to wytłumacz na czym wnioskujesz że lek nie wyjdzie na rynek w 2016? Wytłumacz o co chodzi z tym że nie działa na 2 grupy
Ja nic nie wnioskuję tylko z tego co napisała firma Roche na swojej stronie to to, że bitopertin nie przeszedł dwóch z trzech badań 3 fazy badań klinicznych. Każde z tych badań polegało na rekrutacji ok 600 pacjentów ze schizofrenią i wnioski jakie przedstawili są takie że bitopertin nie jest skuteczny na objawy negatywne. Poczekamy jeszcze na trzecie badanie które też polega na rekrutacji ok 600 pacjentów. Ale na 90% i to badanie dowiedzie że bitopertin jest nieskuteczny, więc na 90% lek w ogóle nie znajdzie się na rynku. A szkoda. Pozostałe trzy badania na objawy pozytywne które też polegają na rekrutacji po 600 pacjentów każde są nadal kontynuowane więc może chociaż na te objawy będzie skuteczny. Badania na objawy pozytywne zakończą się pod koniec 2014r ale wnioski z tych badań może będą znane wcześniej
Dziwne to jest bo jak ja byłem w II i III fazie badań nad tym lekiem to mnie się lekarz w ogóle nie pytał o objawy negatywne, bardziej interesowało go co u mnie w szkole słychać niż choroba. Jedyne co sprawdzało u mnie mój stan była kartka i miałem zakreślić na ile procent dobrze się czuję:)
Kumpela mi mówiła że czytała w necie, że gdyby te badania wypaliły co miały to lek by był w tym roku, natomiast przez te negatywne wyniki i jeśli pozostałe będą wporządku ma wejść na rynek w 2015 

Twoja kumpela pomyliła pewnie termin złożenia wniosku o rejestrację leku z terminem wejścia na rynek. Roche zakładał że badania zakończyłyby się w 2015r to trzeba jeszcze poczekać rok do 1,5 na decyzję EMEA (europejskiej agencji ds. leków) czy lek został dopuszczony do sprzedaży czyli lek wszedłby na rynek w 2016r. Ale we wskazaniach na objawy negatywne prawdopodobnie nie wejdzie. Może wejdzie we wskazaniach na objawy pozytywne co nie znaczy że nie będzie też trochę działał na objawy negatywne bo przecież te atypowe antypsychotyki które są teraz na rynku też działają trochę na negatywy 

No i du.a Bitopertin nie wyjdzie na rynek, tak wychodzi z tego linku, kumpela go przetłumaczyła i tak z tego wychodzi, że zaprzestali wszystkich 6 badać na negatywy i pozytywy.
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/doc ... 177530.pdf
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/doc ... 177530.pdf
Kiedyś lekarz mi mówił, ale odnośnie depresji, że przetrzymywali pacjentów, żeby nie spali, ponoć poprawiało to ich samopoczucie.