Grupa inwalidzka

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Re: Grupa inwalidzka

Post autor: Ralf »

tak
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
mahi
zarejestrowany użytkownik
Status: -
Gadu-Gadu: -

Post autor: mahi »

Do Ralf:
tak czułam że przy schizofrenii ciężko o I grupę, ale u brata zaważyło pewnie jeszcze to że doszło mu nowe schorzenie, i nigdy nie wolno mówić że jest lepiej ( w przypadku gdyby było-choć u nas nie było), lekarz z zus skierował go do lekarza biegłego psychiatry, który podobno nikomu nie daje i wogóle grupy ludziom zabiera ale przed komisją brata podobno wcześniej ok.4mies.zaczął dawać (pewnie afera wybuchła że jest nie obiektywny)- i bratu dał I grupę ,też byłam w szoku... Ważne by umieć. udowodnić że pod stanem psychicznym nie jest się zdolnym do samodzielnej egzystencji .Ale jak Ty masz II gr.to też jest rewelacja.Nawet mając II w niektórych województwach można też się starać np o. likwidacje barier architektonicznych. Ja na brata teraz z tego programu zrobiłam łazienkę, a w styczniu składam papiery o wymianę okien w mieszkaniu.
A świadczenia pielęg. nie daruję , żeby siostra nie mogła brać na brata- pójdę jak trza będzie do Strasburga, ten kraj nas uczy walczyć o swoje pazurami .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

mahi pisze:w niektórych województwach można też się starać np o. likwidacje barier architektonicznych. Ja na brata teraz z tego programu zrobiłam łazienkę, a w styczniu składam papiery o wymianę okien w mieszkaniu.
Rozumiem, że przebudowa łazienki, jeśli inwalidztwo utrudnia poruszanie się. Natomiast okna pod które inwalidztwo można podpiąć? Na nowe kafelki w łazience też dają kasę?
mahi
zarejestrowany użytkownik
Status: -
Gadu-Gadu: -

Post autor: mahi »

wogóle likwidacja barier jest dla niepełnosprawnych fizycznie,ale prawo maja składać wszyscy z grupą tylko że w niektórych województwach są wyłączności np. na tylko I grupę i np. nie tylko z niepełnosprawnością fizyczną. U nas nie ma niepełnosp. fizycznej.Łazienka poszła pod temat padaczki ,że osoba topi się w wannie, koszt dofinansowania jaki indywidualnie przyznają (+ jakiś wkład swój) jest na dosłownie cały remont łazienki (nowe płytki,kabina,umywalka...itp).Brat jak ma w swej chorobie schizy samobójcze to pod ten temat można starać się o dofinasowanie wymiany okien, oczywiście te które się zamyka kluczykiem (inaczej okna nie przejdą).
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

mahi pisze:wogóle likwidacja barier jest dla niepełnosprawnych fizycznie,ale prawo maja składać wszyscy z grupą tylko że w niektórych województwach są wyłączności np. na tylko I grupę i np. nie tylko z niepełnosprawnością fizyczną. U nas nie ma niepełnosp. fizycznej.Łazienka poszła pod temat padaczki ,że osoba topi się w wannie, koszt dofinansowania jaki indywidualnie przyznają (+ jakiś wkład swój) jest na dosłownie cały remont łazienki (nowe płytki,kabina,umywalka...itp).Brat jak ma w swej chorobie schizy samobójcze to pod ten temat można starać się o dofinasowanie wymiany okien, oczywiście te które się zamyka kluczykiem (inaczej okna nie przejdą).
Sprytnie :)
Awatar użytkownika
Zuluz
zaufany użytkownik

Post autor: Zuluz »

Mój lekarz skierował mnie na komisję przyznania niepełnosprawności i w sumie nie jestem pewien na co to potrzebne?
Raczej dostanę lekką, bo wątpię żeby coś więcej z moimi poschizofrenicznymi przypadłościami, ale do czego to się przydaje?

Lekarz mówił, że ma się różne bonusy, jak na przykład dodatkowe dni urlopu, ale to raczej w większych niepełnosprawnościach, a nie w lekkiej.

Czyli do czego przydaje się lekka?

Chyba, że pracodawca ma jakieś ulgi, gdy mnie przyjmuje?
Ma?
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

Na schizofrenie lekkiej mi się wydaje nie dają co najmniej stopień umiarkowany bynajmniej ja taki mam co do pracy to w zakładach pracy chronionej możesz pracować pracodawca ma korzyści z ciebie bo mały podatek za ciebie płaci że przyjął do pracy osobę niepełnosprawną .
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
Zuluz
zaufany użytkownik

Ja pracuję w zwykłym zakładzie, tak więc mam nadzieję, że mi ta niepełnosprawność nie zadzkodzi..
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Nie nie musisz jej nawet pokazywać dla pracodawcy jeśli to nie jest zakład pracy chronionej :D
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
Zuluz
zaufany użytkownik

A to luz.
Dzięki!
Awatar użytkownika
Zuluz
zaufany użytkownik

A jeszcze, Necro, dostaje się taką grupę na stałe, czy na pewien okres?
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Ja na przykład dostałem grupę na okres 2 lat to zależy od lekarza orzecznika na jaki okres ci ją przyzna po tych 2 latach znowu muszę stawać na komisie żeby mi przedłużyli ją :wink:
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Zuluz, teraz praktycznie nie dają renty na stałe - w bardzo rzadkich przypadkach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zuluz
zaufany użytkownik

Tak, ZUS lubi jak chorzy psychicznie mają stresa,
przecież wiadomo jak to na nas dobrze wpływa..;D
Awatar użytkownika
andrzej1984
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: andrzej1984 »

Czy dostając grupę, mogą mi zabrać prawo jazdy ??
To nie schi­zof­re­nia jest prob­le­mem tyl­ko przeszko­dy na­poty­kane w ser­cach naszych bliźnich.
Awatar użytkownika
Zuluz
zaufany użytkownik

Na pewno nie, gdyż przecież niepełnosprawni otrzymują "karty parkingowe".. :)
Awatar użytkownika
Zabłąkany
zaufany użytkownik
Status: Aktualnie się opierdalam
Gadu-Gadu: 42765946
Kontakt:

Post autor: Zabłąkany »

Zuluz pisze:Chyba, że pracodawca ma jakieś ulgi, gdy mnie przyjmuje?
Ma?
Pracodawca przy zatrudnieniu osoby niepełnosprawnej dostaje dofinansowanie w wysokości 1000 paru złotych.

Zuluz pisze:Na pewno nie, gdyż przecież niepełnosprawni otrzymują "karty parkingowe".. :)
Karty parkingowe dostają niepełnosprawni ruchowo.
Cel: Nic nie robiąc - osiągasz mnie. Idąc przed siebie - osiągasz mnie. Sukces zależy od tego, czy stoisz czy idziesz. Zatem jaki jest Twój cel?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Zabłąkany pisze:
Zuluz pisze:Chyba, że pracodawca ma jakieś ulgi, gdy mnie przyjmuje?
Ma?
Pracodawca przy zatrudnieniu osoby niepełnosprawnej dostaje dofinansowanie w wysokości 1000 paru złotych.
To zależy od stopnia niepełnosprawności i od tego, ilu niepełnosprawnych zatrudnia pracodawca.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”