Bibilia kto wierzy w te brednie?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Bibilia kto wierzy w te brednie?

Post autor: cezary123 »

cezary123 pisze: pt mar 13, 2020 9:30 am

Po prostu "technika szoku" jako zabieg literacki i środek artystyczny.

Bachory w szkole w wieku 10 lat czytają, jak to w ciemnej wsi upieczono chorą siostrę Antka, a dorośli wzdrygają się czytać dzieje królów z Biblii. Taka humanistyka jest w naszej historii i tyle.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Patros pisze: śr mar 11, 2020 7:26 pm Staram się was wydobyć z tego po.pierdolenia związanego z biblią nie miejcie mi za złe ale tracicie czas na takie zajęcia i zacznijcie żyć i robić coś konstruktywnego
Nie miałem zamiaru zabierać głosu, ale nie mogłem też być obojętny na tak wulgarne posty. Nie rozumiem dlaczego moderacja nie reaguje, ale chciałbym abyś mocno sobie uświadomił chłopcze, że toczy się kosmiczna wojna o zagubione i schwytane dusze, które pełnią wolę diabła (2Tym 2:26) i tylko jedna osoba - Jezus Chrystus dał świadectwo Prawdzie (J 18:37), która jako jedyna może człowieka prawdziwie wyzwolić (J 8:32) i wszystkim szukającym, spracowanym i obciążonym dać odpoczynek (Mt 11:28-30).

"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Tal pisze: pt mar 13, 2020 11:15 pm Nie rozumiem dlaczego moderacja nie reaguje
praktycznie nie istnieje
Tal pisze: pt mar 13, 2020 11:15 pm ale chciałbym abyś mocno sobie uświadomił chłopcze,
mocne słowa
Tal pisze: pt mar 13, 2020 11:15 pm że toczy się kosmiczna wojna o zagubione i schwytane dusze, które pełnią wolę diabła
bierzesz leki? :?
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Co do biblii to ok, pewnie już mają mnie szpiedzy kościelni na oku, bo mam głęboką schowaną, a w planach pozbycie się jej.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

cezary123 pisze: pt mar 13, 2020 7:04 pm
Catastrophique pisze: pt mar 13, 2020 1:17 pm To co piszesz brzmi jednoznacznie, odwracanie kota ogonem nic nie da, niestety. Poza tym, bardzo daleko Ci do osoby mądrej i roztropnej. Jesteś słaby, a życie to po jakimś czasie weryfikuje. Niestety.
Stań se przed lustrem i do siebie to powiedz :lol:
Po co? To dotyczy Ciebie, nie mnie.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
cezary123
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: sob mar 14, 2020 8:33 am Po co? To dotyczy Ciebie, nie mnie.
Wiosna się zaczęła. Samce kozłów kopią się po jądrach... Myślą, że samica jakaś poleci. :lol:
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Re: Bibilia (...)

Post autor: kotek »

Mam myśli, że Biblia jest fałszywa, chociaż jestem katolikiem. Mam ideę, żeby promować wiarę opartą na Koranie. Dlaczego? Bo przeczytałem o niezwykłych cudach liczbowych i literowych związanych z tą księgą. Mam "lęk" przed wiecznym potępieniem, bardzo i niewyobrażalnie dużym cierpieniem bez końca. Mogę się bać, że jeżeli nie odrzucę Biblii i nie uwierzę Koranowi, to będę torturowany w nieskończoność!

Ateistom łatwo jest podważać Biblię, ale z Koranem jest według mnie znacznie trudniej. Koran nie podaje, kiedy zaczął się świat, kiedy żyły postacie takie jak Adam, Noe, Abraham, Jakub, Mojżesz, Salomon. Z Biblii wynika (albo przynajmniej zdaje się wynikać) że świat ma kilka tysięcy lat, a nie ok. 4,5 mld lat, jak podaje "oficjalna nauka".
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

guile pisze: śr mar 11, 2020 10:26 pm Gniewacie się na mnie? Wiem jaka to jest strona www, ale gniewajcie się na psychiatrię. Wszyscy mają prawo do zdrowia, w ludzkich warunkach i w ludzkim poszanowaniu.
Wierzący nieuznający słowa Bożego, w dodatku katolik szowinista. Jak to łatwo pójść na skróty.
Awatar użytkownika
sheche
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 67364081

Post autor: sheche »

wierzę w to co głosi Biblia, dla mnie to nauka godnego życia, na pewno nie brednie
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

w sumie to ludzie szukają drogi w życiu, a biblia może być przeszkodą

w sumie zatem dobrze jest oddzielić religię od duchowości
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Z Biblii wynika (albo przynajmniej zdaje się wynikać) że świat ma kilka tysięcy lat
4700, coś koło tego. Ludzie w przeszłych czasach uważali to za początek. Ale co jeśli to było jedynie,( a może aż ) zorganizowanie świata na nowo, po tym jak rzeczony świat wpadł w chaos.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

klucz żurawi pisze: ndz mar 22, 2020 3:29 pm
Z Biblii wynika (albo przynajmniej zdaje się wynikać) że świat ma kilka tysięcy lat
4700, coś koło tego. Ludzie w przeszłych czasach uważali to za początek. Ale co jeśli to było jedynie,( a może aż ) zorganizowanie świata na nowo, po tym jak rzeczony świat wpadł w chaos.
chaos to ma ta dziwna książka na swoich stronach
kilka tys. lat ma świat? w sumie to nie wiem czy takie poglądy są niebezpieczne dla wyznawców czy śmieszne tylko..
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

to ciekawe ile wg was lat ma bóg?
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

kilka tys. lat ma świat?
No właśnie świat ma więcej lat. Ukształtowany na nowo, z nowymi zasadami ma te 4700. Ale oczywiście to co piszę to moje chciejstwo połączone trochę z urojeniami :P
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

ok, urojenia tylko, a już chciałem pytać o rzekome nowe zasady świata..
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

W każdym razie każdy ma prawo do urojeń...

Ja tam szukam drogi w życiu, żeby był sens, ale biblię to wolę omijać. Sorry, jeśli kogoś uraziłem..
cezary123
zaufany użytkownik

Starożytny Izrael był jednym z mądrzejszych narodów w owych czasach. I dlatego ich święte pisma też są ciekawe.
Można też popatrzeć na to w ten sposób, że święte pisma są dlatego takie, że tamten naród był jednym z mądrzejszych w owych czasach. Bardziej zaawansowany w ewolucji na tle reszty wszystkiego co w ogóle możliwe i dlatego w tamtym regionie świata pojawiły się takie dzieła.
Przetrwali Egipt, Mezopotamię, Babilon, Medo-Persów, Greków, Rzymian i nadal kombinują jak dostać się do Boga. :)
cezary123
zaufany użytkownik

Najlepiej przez następne, aktualne mocarstwo na planecie. A potem przez następne i tak dalej ewolucyjnie według tej zasady.

https://www.telemagazyn.pl/film/boze-bl ... e-2677837/
cezary123
zaufany użytkownik

sheche pisze: ndz mar 22, 2020 12:23 pm wierzę w to co głosi Biblia, dla mnie to nauka godnego życia, na pewno nie brednie
Słusznie, pięknie, szlachetnie. Stwórca na pewno doceni Twoją wiarę :)
Awatar użytkownika
guile
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: guile »

Chłopiec Papuśny pisze: ndz mar 22, 2020 4:53 am
guile pisze: śr mar 11, 2020 10:26 pm Gniewacie się na mnie? Wiem jaka to jest strona www, ale gniewajcie się na psychiatrię. Wszyscy mają prawo do zdrowia, w ludzkich warunkach i w ludzkim poszanowaniu.
Wierzący nieuznający słowa Bożego, w dodatku katolik szowinista. Jak to łatwo pójść na skróty.
Jak to łatwo pójść na skróty by akurat teraz się wziąć za swoje stanowisko moderatora :oops:. Tu jest Polska, a nie Holandia! Tu jeszcze obowiązuje minumum prawdomówności na temat tej obrzydliwej i destrukcyjnej choroby, a mianowicie jest to uznawane nie za orientację, ale dewiację (abominacje zachowania seksualnego), ile byś przez to tupał nóżkami w swoich czerwonych lakierkach, czy nie! Gdyby to było równoprawną orientacją, byłoby to w stanie istnieć pomimo naturalnej selekcji. Naturalna selekcja wyklucza to jako coś mogące być genetycznego, czyli naturalnego! Koniec tych kłamstw na ten temat!
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”