ILE JUDASZ ZAROBIŁ NA JEZUSIE?
Moderator: moderatorzy
Re: ILE JUDASZ ZAROBIŁ NA JEZUSIE?
Unreal, prawdę zapewne poznamy po śmierci i wszystkiego się dowiemy, pytanie brzmi tylko, czy będę tam szczęśliwy, czy raczej nie?
Archeologia i historia potwierdzają istnienie człowieka Jezusa Chrystusa, dlaczego więc miałbym odrzucić co ma dla mnie do zaoferowania, tym bardziej, że zmartwychwstał i wiara w Jego święte imię oraz zbawcza moc Jego świętej krwi na prawdę działa w moim życiu.
Mitologiczne opowieści to wierzenia starożytnych z okultystycznymi korzeniami bałwany.
Nie mam Unreal odpowiedzi na odwieczne pytania ludzkości typu: po co? dlaczego? za co? Wierze natomiast bezgranicznie, że Jezus Chrystus udzielił już odpowiedzi na te pytania i Jego sprawiedliwość oraz wszechmoc dana od Boga Ojca wynagrodzi swoim wiernym wszystko czego doświadczają z powodu Jego imienia.
Tutaj jest krótka chwila na podjęcie decyzji jak spędzisz wieczność,"bo czymże jest wasze życie? Doprawdy jest parą, która pojawia się na krótko, a potem znika." Jak 4.14
Archeologia i historia potwierdzają istnienie człowieka Jezusa Chrystusa, dlaczego więc miałbym odrzucić co ma dla mnie do zaoferowania, tym bardziej, że zmartwychwstał i wiara w Jego święte imię oraz zbawcza moc Jego świętej krwi na prawdę działa w moim życiu.
Mitologiczne opowieści to wierzenia starożytnych z okultystycznymi korzeniami bałwany.
Nie mam Unreal odpowiedzi na odwieczne pytania ludzkości typu: po co? dlaczego? za co? Wierze natomiast bezgranicznie, że Jezus Chrystus udzielił już odpowiedzi na te pytania i Jego sprawiedliwość oraz wszechmoc dana od Boga Ojca wynagrodzi swoim wiernym wszystko czego doświadczają z powodu Jego imienia.
Tutaj jest krótka chwila na podjęcie decyzji jak spędzisz wieczność,"bo czymże jest wasze życie? Doprawdy jest parą, która pojawia się na krótko, a potem znika." Jak 4.14
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Moje pytanie oczywiście było za trudne?
Pozdrawiam.m.
Ale nie potwierdzają jego boskości. Budda też był historyczna postacią, a jednak odrzucasz jego nauki. Więc to argument, który można o kant biodra rozbić.arq pisze: Archeologia i historia potwierdzają istnienie człowieka Jezusa Chrystusa, dlaczego więc miałbym odrzucić co ma dla mnie do zaoferowania.
Pozdrawiam.m.
Hiob ani na moment nie odwrócił się od Boga. Bóg chcąc rozwiać wszelkie wątpliwości, poddał Hioba próbie. Szatan składał fałszywe świadectwo przed Bogiem jakoby Hiob był tak bogobojny z powodu swego bogactwa i tego jak Bóg mu błogosławi. Bóg odebrał mu wszystko, sprowadził chorobę, a Hiob dalej błogosławił Bogu.moi pisze:A Hiob? W jaki sposób odwrócił się od Boga? Dlaczego musiał tyle cierpieć? Jaki jest sens tego cierpienia?
Żona Hioba nawet złorzeczyła Bogu i zasiewała w swoim mężu wątpliwość, ale Hiob okazał się niezłomny i całkowicie oddany Bogu.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Przecież Bóg godził się na zło, które dotknęło Hioba. Przyzwalał na poddanie go tak strasznym próbom. A jak musiał cierpieć Abraham wiodąc na rzeź Izaaka? Bóg miłosierny? Bardzo w to wątpię.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
To jest już kwestia wiary.arq pisze:Ale nie potwierdzają jego boskości..moi pisze: Archeologia i historia potwierdzają istnienie człowieka Jezusa Chrystusa, dlaczego więc miałbym odrzucić co ma dla mnie do zaoferowania.
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2015 1:24 am przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
Moi nie rozumiesz istoty sprawy, słusznie twierdzi mój przyjaciel mówiąc mniej więcej, że sytuację i wersety z Biblii wyrwane z kontekstu staja się nadinterpretacją.moi pisze:Przecież Bóg godził się na zło, które dotknęło Hioba. Przyzwalał na poddanie go tak strasznym próbom. A jak musiał cierpieć Abraham wiodąc na rzeź Izaaka? Bóg miłosierny? Bardzo w to wątpię.
Nadajesz im Moi taki sens jaki chcesz widzieć i tyle w temacie.
Cierpienie Hioba nie było spowodowane jego grzechami.moi pisze:A Hiob? W jaki sposób odwrócił się od Boga? Dlaczego musiał tyle cierpieć? Jaki jest sens tego cierpienia?
To był ZAKŁAD między Bogiem a Szatanem, to Szatan miał wątpliwości.arq pisze:Hiob ani na moment nie odwrócił się od Boga. Bóg chcąc rozwiać wszelkie wątpliwości, poddał Hioba próbie
Ale potem Hiob dostał nowe dzieci i nowe kozy.
LaDopamina
O Abrahamie pisałem w innym temacie. Pisałem o słowach Pana Jezusa z jednej z książek że chciał po prostu, nie pamiętam dokładnych słów ale sens był mniej więcej taki, że chciał "wyleczyć" Abrahama z nadmiernej rodzicielskiej miłości, z nadmiernej czci oddawanej synowi i dlatego poddał go takiej próbie.A jak musiał cierpieć Abraham wiodąc na rzeź Izaaka?
Tak to miałem na myśli, może nieco uogólniając i zapominając napisać, że chodziło o wątpliwość szatana.unreal pisze:To był ZAKŁAD między Bogiem a Szatanem, to Szatan miał wątpliwości.arq pisze:Hiob ani na moment nie odwrócił się od Boga. Bóg chcąc rozwiać wszelkie wątpliwości, poddał Hioba próbie
Ale potem Hiob dostał nowe dzieci i nowe kozy.
A ja podawałam w innym temacie cytaty Z Biblii, że składanie ofiar z pierworodnych było nakazem Jahwe. (Wyjścia 22, 28-29)pawel534 pisze:O Abrahamie pisałem w innym temacie. Pisałem o słowach Pana Jezusa z jednej z książek że chciał po prostu, nie pamiętam dokładnych słów ale sens był mniej więcej taki, że chciał "wyleczyć" Abrahama z nadmiernej rodzicielskiej miłości, z nadmiernej czci oddawanej synowi i dlatego poddał go takiej próbie.A jak musiał cierpieć Abraham wiodąc na rzeź Izaaka?
LaDopamina
W jakim przekładzie Biblii masz napisane że chodzi o składanie ofiar z ludzi bo w moim przekładzie jest tylko napisane:
Przeczytaj też Wyjścia 13:12-16
Wyjścia 22:28I oddasz mi twego pierworodnego syna
Przeczytaj też Wyjścia 13:12-16
Widzisz że nie ma tu mowy aby zabijać swoich synów pierworodnych.I oddasz wszelkie pierwociny łona matki dla Pana i wszelki pierwszy płód bydła, jaki będzie u ciebie; co jest rodzaju męskiego, należy do Pana. 13 Lecz pierworodny płód osła wykupisz jagnięciem, a jeślibyś nie chciał wykupić, to musisz mu złamać kark. Pierworodnych ludzi z synów twych wykupisz. 14 Gdy cię syn zapyta w przyszłości: Co to oznacza? - odpowiesz mu: Pan ręką mocną wywiódł nas z Egiptu, z domu niewoli. 15 Gdy faraon wzbraniał się nas uwolnić, Pan wybił wszystko, co pierworodne w ziemi egipskiej, zarówno pierworodne z ludzi, jak i z bydła, dlatego ofiaruję dla Pana męskie pierwociny łona matki i wykupuję pierworodnego mego syna.
Ważniejsze, że Hiob godził się na zło, które pochodzi od Boga. Był bardzo wyrozumiały wobec Stwórcy.moi pisze:Przecież Bóg godził się na zło, które dotknęło Hioba.

"Dobro przyjęliśmy z ręki Boga. Czemu zła przyjąć nie możemy?" Hi 2:10
Pod koniec tej księgi następuje epifania. A może to było "olśnienie" po etapie "oczekiwania".
Okazuje się, że nawet niewinny Hiob nie ustrzegł się wielkiego błędu w pojmowaniu siebie i Boga. Też stanowczo twierdził, że jest niewinny i nie wie za co cierpi.
Na szczęście doznał olśnienia. Jest tylko częścią świata.
Stwórca to Stwórca.
I z wichru Pan odpowiedział Hiobowi tymi słowami:
2 "Któż tu zaciemnić chce zamiar
słowami nierozumnymi?
3 Przepasz no biodra jak mocarz!
Będę cię pytał - pouczysz Mnie.
4 Gdzieś był, gdy zakładałem ziemię?
Powiedz, jeżeli znasz mądrość.
5 Kto wybadał jej przestworza?
Wiesz, kto ją sznurem wymierzył?
6 Na czym się słupy wspierają?
Kto założył jej kamień węgielny
7 ku uciesze porannych gwiazd,
ku radości wszystkich synów Bożych?
Hi 38:1-7
http://www.nonpossumus.pl/ps/Hi/38.php
Ciekawe, czy dzieci Hioba też doznały takiej iluminacji.
Badacze Biblii są zdania, że historia o Abrahamie i Izaaku ilustruje przejście od składania rytualnych dosłownych ofiar z pierworodnych na rzecz składania ofiar ze zwierząt.
Ofiary z ludzi nadal dotyczyły wrogów:
I rzekł Pan do Mojżesza:Policzcie, ty i Eleazar (...) zdobycz w ludziach i w bydle. Podziel tę zdobycz na pół pomiędzy uczestników bitwy (...) i pomiędzy cały zbór. Od wojowników, którzy wyruszyli w bój, pobierzesz jako daninę dla Pana po jednym na pięćset, zarówno z ludzi, jak z bydła, jak z osłów, jak z owiec. Weźmiesz to z ich połowy i dasz Eleazarowi, kapłanowi jako dar ofiarny dla Pana.
Liczb 31;25-30
Albo były zarezerwowane na specjalne okazje:
A Jefta złożył Panu ślub tej treści: Jeżeli wydasz Ammonitów w moje ręce, to wówczas (...)do Pana należeć będzie i na całopalenie złożę mu to, co wyjdzie na moje spotkanie z drzwi mojego domu. (...) A gdy Jefta (...)zbliżył się do domu swojego, oto córka jego wyszła na jego spotkanie (...) A ona rzekła do niego :Ojcze mój, skoro złożyłeś ślub Panu, uczyń ze mną, jak ślubowałeś .(...) A po upływie dwóch miesięcy powróciła do swojego ojca, on zaś uczynił z nią zgodnie ze ślubem, jaki uczynił. Sędziów 11, 30-39
Jednak wszystko, co jest obłożone klątwą, co ktoś przez zaklęcie poświęca Panu ze wszystkiego, co posiada - czy to będzie człowiek, czy bydlę, czy dziedziczne pole - nie może zostać sprzedane albo wykupione. Każdy człowiek, który zostanie poświęcony przez obłożenie klątwą, nie może zostać wykupiony, lecz poniesie śmierć.
Kapłańska 27;28-29
Badacze Biblii są zdania, że historia o Abrahamie i Izaaku ilustruje przejście od składania rytualnych dosłownych ofiar z pierworodnych na rzecz składania ofiar ze zwierząt.
Ofiary z ludzi nadal dotyczyły wrogów:
I rzekł Pan do Mojżesza:Policzcie, ty i Eleazar (...) zdobycz w ludziach i w bydle. Podziel tę zdobycz na pół pomiędzy uczestników bitwy (...) i pomiędzy cały zbór. Od wojowników, którzy wyruszyli w bój, pobierzesz jako daninę dla Pana po jednym na pięćset, zarówno z ludzi, jak z bydła, jak z osłów, jak z owiec. Weźmiesz to z ich połowy i dasz Eleazarowi, kapłanowi jako dar ofiarny dla Pana.
Liczb 31;25-30
Albo były zarezerwowane na specjalne okazje:
A Jefta złożył Panu ślub tej treści: Jeżeli wydasz Ammonitów w moje ręce, to wówczas (...)do Pana należeć będzie i na całopalenie złożę mu to, co wyjdzie na moje spotkanie z drzwi mojego domu. (...) A gdy Jefta (...)zbliżył się do domu swojego, oto córka jego wyszła na jego spotkanie (...) A ona rzekła do niego :Ojcze mój, skoro złożyłeś ślub Panu, uczyń ze mną, jak ślubowałeś .(...) A po upływie dwóch miesięcy powróciła do swojego ojca, on zaś uczynił z nią zgodnie ze ślubem, jaki uczynił. Sędziów 11, 30-39
Jednak wszystko, co jest obłożone klątwą, co ktoś przez zaklęcie poświęca Panu ze wszystkiego, co posiada - czy to będzie człowiek, czy bydlę, czy dziedziczne pole - nie może zostać sprzedane albo wykupione. Każdy człowiek, który zostanie poświęcony przez obłożenie klątwą, nie może zostać wykupiony, lecz poniesie śmierć.
Kapłańska 27;28-29
LaDopamina
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Ofiary z ludzi były wielokrotnie potępiane przez JAHWEH w Starym Testamencie. Pierworodni mieli być poświęceni JAHWEH. A to jest dokładnie coś odwrotnego niż zabijanie.unreal pisze: A ja podawałam w innym temacie cytaty Z Biblii, że składanie ofiar z pierworodnych było nakazem Jahwe. (Wyjścia 22, 28-29)
Składanie ofiar z dzieci w Starożytnym Izraelu było sprawowane przez pogan ku czci molocha, ich bóstwa. I to było wielokrotnie potępiane.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
A jak to się ma do córki Jeftego albo do ofiar z Midianitów?44 pisze: Ofiary z ludzi były wielokrotnie potępiane przez JAHWEH w Starym Testamencie.
LaDopamina
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
JAHWEH nie nakazał składać ofiary Jeftemu ze swojej córki. Tylko Jefte zbyt pochopnie złożył przysięgę, że złoży ofiarę z człowieka i JAHWEH dał mu nauczkę, że padło na jego córkę. I Jefte przysięgi musiał dotrzymać. To opowiadanie jest przestrogą przed właśnie składaniem ofiar z ludzi.unreal pisze:A jak to się ma do córki Jeftego albo do ofiar z Midianitów?44 pisze: Ofiary z ludzi były wielokrotnie potępiane przez JAHWEH w Starym Testamencie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Choć nie przeczytałem jeszcze całej Biblii to zgadzam się z 44 a Jefte sam złożył taki ślub i go po prostu dotrzymał to nie znaczy że Bóg tego od niego żądał czy w ogóle pochwalał czy aprobował. Unreal cytaty przytoczone przez Ciebie w ostatnim poście wcale nie znaczą jakoby Bóg żądał ofiar z ludzi. Jest nawet fragment Biblii jeśli dobrze pamiętam mówiący o zakazie ofiar z ludzi czy o tym że taka praktyka nie podoba się Bogu tylko nie pamiętam dokładnie gdzie bo bym zacytował.
Dzieci zostały wcielone w te nowe dzieci Hioba, powstałe już po zakładzie Boga z Satanem i otworzyły oczy w jeszcze większym dobrobycie niż na początku.unreal pisze:Ciekawe, czy dzieci Hioba też doznały takiej iluminacji.
(postacie literackie drugoplanowe nie muszą mieć indywidualności)
Słyszałem opinię, że ten happy end został doklejony do księgi Hioba zupełnie sztucznie i na siłę.unreal pisze:Ale potem Hiob dostał nowe dzieci i nowe kozy.
Historia powinna zakończyć się bez owej nagrody.
Po prostu mnóstwo ludzi na przestrzeni wieków cierpi niezasłużenie i nie otrzymuje za to nic więc mogliby się zgorszyć czytając o tym, że to wszystko tylko po to, żeby Hiob awansował.
Wręcz to zakończenie pali cały efekt i morał.
Ostatnio zmieniony pn kwie 06, 2015 4:40 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
Znalazłem jeden fragment o ofiarach z ludzi który miałem chyba na myśli:
Jeremiasza 7:30-3130 Albowiem synowie Judy czynili nieprawość przed moimi oczami - wyrocznia Pana - umieścili swe obrzydliwe bożki10 w domu, nad którym wzywano mojego imienia, aby go zbezcześcić. 31 I zbudowali wyżynę Tofet w dolinie Ben-Hinnom, aby palić w ogniu swoich synów i córki11, czego nie nakazałem i co nie przyszło Mi nawet na myśl.
Ostatnio zmieniony pn kwie 06, 2015 4:39 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
Ofiar z Midianitów wyraźnie się domagał - Liczb 31; 25-30.pawel534 pisze: Unreal cytaty przytoczone przez Ciebie w ostatnim poście wcale nie znaczą jakoby Bóg żądał ofiar z ludzi.
A w przypadku przepisów z Księgi Kapłańskiej, najwyraźniej daje możliwość złożenia ofiary z człowieka.
LaDopamina