Czy wierzysz w Boga?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
Marionetka
bywalec

Re: Czy wierzysz w Boga?

Post autor: Marionetka »

każdy interpretuje trochę inaczej Biblię. Ja mam kilka swoich ulubionych cytatów. Jestem protestantką. Jeżdzę na konferencje chrześciajańskie, życie nie jest nudne. Choć w tej chwili troche odpadłam, trochę mnie lęki przygniotły i nie mam siły wołać do Boga . ;/
spodoba się tobie, przekonasz się, że ból i krew są nałogiem.
dami79
zarejestrowany użytkownik

Post autor: dami79 »

Ja osobiście jestem ateistą. Pokładam swoje nadzieje życiowe w nauce. Nigdy mnie nie zawiodła. Bóg to halucynacja słabych umysłów, nie potrafiących wziąć odpowiedzialności za swoje życie.
P.S. Szczerze zachęcam wszystkich wierzących do modlenia się o swoje zdrowie psychiczne. Jednocześnie proszę odstawić leki. Dokładnie wiem gdzie się wówczas znajdziecie. W ciemnej dupie.
Awatar użytkownika
maniek123
nadużywający
nadużywający
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: maniek123 »

oczywiscie chcialem dodac ze moja wielka sile do zycia posiadam wlasnie od Boga i dziekuje Ci za to Boze ze mna zawsze jestes.
bylem juz na pieńku siedmiu piekieł ale teraz chyba nawet sie nie spoce...instruktor kulturystyki i fitnesu pozdrawiam. IMPOSSIBLE IS NOTHING. najsilniejsi przetrwają slabi się powoli wykruszają...
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

dami79 pisze:Bóg to halucynacja słabych umysłów, nie potrafiących wziąć odpowiedzialności za swoje życie.
A co ma piernik do wiatraka? Rozumiem, że z takim uproszczeniem łatwiej ci żyć.
Obrazek
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

dami79 pisze: Bóg to halucynacja słabych umysłów, nie potrafiących wziąć odpowiedzialności za swoje życie.
A jakiego Ty "Boga" odrzucasz w tym momencie i na rzecz "czego"? Jakiś ludzki obraz?
A jak weźmiemy w całości odpowiedzialność za swoje życie i uroimy sobie, że to my a jesteśmy jedynym celem i sensem Istnienia a nie Transcendentalny Wieczny Bóg Stwórca i Zbawiciel, to Odwieczny Bóg, który istniał bez początku i końca przestanie na nas czekać w Niebie?
Trzy ćwierci do śmierci, dwie ćwierci do śmierci, jedna ćwierć... :wink:
Awatar użytkownika
Mika07
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Mika07 »

michal1418 pisze: czw gru 13, 2012 6:16 am Taka mała ankieta :) z ciekawości...proszę się wpisywać,tak albo nie

TAK
Tak :)
F20.3
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Post autor: tylkoktoś »

Wierzę że istnieje,duchowo cały czas go poszukuję.
cezary123
zaufany użytkownik

Bozia na razie zajęta coraz bardziej przyrastającą masą tłumów zmarłych istot i nie ma czasu. Okienko teraźniejszości to prowizorka, żeby za bardzo nie absorbować nowych świadomości taką rzeczywistością. Przeminie i odkładamy na później. Reinkarnacji jako metody rozwiązania problemu, po długich debatach ze świętymi, aniołami i zainteresowanymi zmarłymi nie przyjęto, stąd chwilowa przerwa w życiu dla wielu w raju na Ziemi. :angelic-cyan:

Wierzę, że potencjalny Byt Najwyższy ma oprócz problemów Wszechświata też kosmicznie ciekawe Życie. Oby żył wiecznie. :angelic-flying:
cezary123
zaufany użytkownik

Najlepsi coache świata mogliby mu tylko pozazdrościć. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Wierzę w Bogów Ojców stworzycieli niebios i ziem, jedynej rzeczy widzialnej i niewidzialnej. I w wielu Panów Jezusów Chrystusów, Synów Bożych wielorodzonych, którzy z Ojca są zrodzeni po jedynym wieku. Bogowie z Bogów, Światła ze Światłości, Bogowie prawdziwi z Boga prawdziwego. Stworzeni, a nie zrodzeni. Podrzędni Ojcom, a przez nich wszystko się stało. Oni to dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpili z nieb i za sprawą Duchów Świętych przyjęli ciało z dziewic i stali się ludźmi. Ukrzyżowani również za nas, pod Poncjuszami Piłatami, zostali umęczeni i pogrzebani. Trzeciego dnia zmartwychwstali jak oznajmia Pismo. Wstąpili do Nieba i siedzą po prawicach Bogów Ojców. I powtórnie przyjdą w chwałach sądzić żywego i umarłego; a Królestwo Ich nie będzie końca.
Wierzę w Duchów Świętych, Panów i Ożywicieli, którzy od Ojców i Synów pochodzą, którzy z Ojcami i Synami wspólnie odbierają uwielbienia i chwały; którzy mówili przez proroka. Wierzę w wszystkie, święte, powszechne i apostolskie Kościóły. Wyznaję wszystkie Chrzty na od­puszczenie grzechu. Oczekuję wskrzeszenia umarłego. I żywotów wiecznych w przyszłych światach. Amen.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Oto symbol religii z której została wzięta powyższa modlitwa.

Obrazek

Religia ta nazywa się multikatolizmem.
Uwzględnia ona istnienie wszechświatów równoległych oraz inne inkarnacje Chrystusa niż Jezus.
einsam
zaufany użytkownik

Post autor: einsam »

Wierzę w Boga.To Jezus i jego aniołowie uzdrowili mnie z uzależnienia od Benzodiazepin,które trwało około 10 lat.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

dami79 pisze: ndz sty 06, 2013 9:58 am Ja osobiście jestem ateistą. Pokładam swoje nadzieje życiowe w nauce. Nigdy mnie nie zawiodła. Bóg to halucynacja słabych umysłów, nie potrafiących wziąć odpowiedzialności za swoje życie.
P.S. Szczerze zachęcam wszystkich wierzących do modlenia się o swoje zdrowie psychiczne. Jednocześnie proszę odstawić leki. Dokładnie wiem gdzie się wówczas znajdziecie. W ciemnej dupie.
Niemożliwym jest pokładać nadzieję życiowe tylko w nauce. Wytłumaczę to na procesie który zaszedł gdy pisałeś posta- założyłeś że wszyscy wierzący mają halucynacje i słabe umysly.....Np. skąd tylu geniuszów ze schizofrenią? Np. ten John Nash ? Czy Albert Einstein? Czy słynni chorzy naukowcy są obrazą dla nauki? Jesteś najbardziej wierzącym w choroby człowiekiem.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
cezary123
zaufany użytkownik

Nasze całe życie to tylko mikroskopijny i chwilowy proces na tle Kosmosu, ale też i zależny od pierwszych reakcji jądrowych i chemicznych miliardy lat temu w gwiazdach i gorącej materii przed gwiazdami. Nie da się wziąć odpowiedzialności za kształt dzisiejszego świata i życia i postaci istot. To zależy od procesów nadludzkich. Mogło wszystko zupełnie inaczej się ułożyć według innych praw fizyki i stałych fizycznych.
Trzeba czasem mieć pretensje do Stwórcy za to jakie ustalił warunki miliardy lat temu i co z tego teraz wynikło czy się zlepiło w postaci istot.
einsam
zaufany użytkownik

Post autor: einsam »

Wierzę w Boga.Dziś przyjąłem Go w komuni świętej.On odpuścił mi wszystkie grzechy i wlał w moje serce pokój i zbawienie.
shadowman
bywalec

Post autor: shadowman »

Istnieje coś takiego co ludzie nazywają "bogiem''. Siła sprawcza która zainicjowała Wielki Wybuch, ewolucję, reinkarnację itd. Ludzie natomiast jak się wydaje od zawsze potrzebowali czegoś z czym mogliby się zidentyfikować, odróżnić od innych, "gorszych". Dlatego wymyślili religie, by czcić na swój sposób bóstwo. Wiele ścieżek wiedzie do "Niego", ale dla mnie Bóg nie potrzebuje żadnych modlitw i całej reszty obrzędów. Wręcz przeciwnie, "oczekuje od nas" byśmy zerwali z wszystkimi ograniczeniami, które narzucają nam np autorytety, religie, czy poglądy polityczne.
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Post autor: Jaskolka »

Tak
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

U mnie wiara łączy się z powstaniem psychozy.
Wierzę... Ale bardzo delikatnie.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

NIE
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

Nie wierzę. Przyjmuję tylko punk naukowy, jak nauka odkryje coś nadprzyrodzonego to uwierzę.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”