piosenki o schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: piosenki o schizofrenii

Post autor: moi »

Daj mi dowolny tekst piosenki, a dołączę Ci do niego stosowną interpretację :)
Schizofrenia jest na tyle pojemnym zjawiskiem, że może pomieścić w sobie wszelkie emocje: od bólu po radość, od nienawiści do złości. Włączając w to opisy przyrody, które też mogą być schizofreniczne, bo tylko schizofrenicy przywiązują nadmierną wagę do szczegółów i przeżywają w niezwykłym uniesieniu takie zjawiska jak np. wschód, czy zachód słońca, opady deszczu, itd ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

moi pisze:bo tylko schizofrenicy przywiązują nadmierną wagę do szczegółów i przeżywają w niezwykłym uniesieniu takie zjawiska jak np. wschód, czy zachód słońca, opady deszczu, itd
Że co?? Tylko schizofrenicy?? Naciągasz już pewne skojarzenia. Takie rzeczy przeżywają ludzie wrażliwi a nie chorzy na schizofrenię. Nie dawaj znaku równości między dwoma tymi słowami, bo nie każdy wrażliwy człowiek jest chory na schizofrenię czy inną chorobę psychiczną. W kolędach też byś odnalazła chorobę psychiczną? ;-) Ja nie widzę wszędzie schizofrenii.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

moonrid pisze:W kolędach też byś odnalazła chorobę psychiczną? ;-)
Weźmy, dla przykładu, Bóg się rodzi czyli Pieśń o Narodzeniu Pańskim - kolęda, której autorem słów jest Franciszek Karpiński.

Śpiewamy w niej:
Ogień krzepnie, blask ciemnieje,

opis jak najbardziej pochodzący z głębin schizofrenicznego świata.

Dalej:
Wzgardzony okryty chwałą
Każdy schizofrenik powie, że to o nim, o jego losie w psychozie, kiedy unosimy się od misji i sławy, do upadku i pogardy do samych siebie.
A Słowo Ciałem się stało
i mieszkało między nami
Czyli o czytaniu znaków, symboli, które bierzemy za coś oczywistego w świecie rzeczywistym, kiedy jesteśmy w psychozie.

Itd. Wszędzie można spotkać opisy schizofrenicznego świata, bo to pojęcie jest bardzo szerokie- pomieści wszystko. Kwestia interpretacji.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Czyli metafory to wymysł schizofreników :-)
Jestem schizofrenikiem, a nigdy bym nie upatrywał choroby w tych piosenkach.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

moonrid pisze:Czyli metafory to wymysł schizofreników :-)
Nie wszystkie z przytoczonych tu środków stylistycznych to metafory. Akurat z tej kolędy to oksymorony :)
moonrid pisze:Jestem schizofrenikiem, a nigdy bym nie upatrywał choroby w tych piosenkach.
Jak napisałam wcześniej- wszystko to kwestia interpretacji.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Oczywiście, że na siłę można wszystko naciągnąć, ale chyba nie o to tu chodzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

To nie kwestia naciągania. Już wcześniej tłumaczyłam: schizofrenia jest na tyle pojemnym tematem, że da się w nim zmieścić niemal wszystko: i piosenki o miłości, i protest-songi, i -jak to wykazałam na przykładzie- nawet kolędy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Czyli jak umieszczę piosenkę "Miś Uszatek" w tym dziale, to też będzie się zgadzało?
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Oczywiście. Bo kto ma klapnięte uszko i jest małym, śmiesznym misiem? Tylko schizofrenik.

Widzenie siebie, jako zwierzęcia i widzenie siebie, jako osoby z defektami towarzyszyło mi podczas psychozy i zapewne nie tylko mnie.

Pozdrawiam.m.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

:lol:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Czyli niech lepiej dzieci nie oglądają Misia Uszatka, bo jeszcze wkręcą sobie psychozę. Nie mówię już o Reksiu, Gumisiach i innych potworach.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jeśli dziecko będzie miało schizofrenię dziecięcą, to wszędzie zobaczy coś niepokojącego. Taka jest prawda.

Inna sprawa, że oglądając kreskówki, w których pełno przemocy, szybkich zwrotów akcji, feerii kolorów i dźwięków, narażamy umysł dziecka na stymulację zbyt wieloma bodźcami. Dlatego tak ważne jest, by dzieci oglądały jak najmniej telewizji. Bo, tak - może to prowadzić do urazów psychicznych. Takie dzieci są nadpobudliwe i nieprzewidywalne. Nie czują lęku przed obcymi zwierzętami, bo widziały je jako milusie pieski i kotki w kreskówce. Nie boją się wysokości i nie czują zagrożeń innego typu, bo bohaterzy kreskówek latają i przeżywają po starciu z walcem drogowym.
Czyli niech lepiej dzieci nie oglądają Misia Uszatka, bo jeszcze wkręcą sobie psychozę.
Im mniej telewizji, tym zdrowsze psychicznie jest dziecko. A więc zależność między tymi dwoma czynnikami istnieje.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

moi pisze:Nie czują lęku przed obcymi zwierzętami, bo widziały je jako milusie pieski i kotki w kreskówce. Nie boją się wysokości i nie czują zagrożeń innego typu, bo bohaterzy kreskówek latają i przeżywają po starciu z walcem drogowym.
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Mój siostrzeniec dosłownie pochłania bajki tego typu, a jest raczej trzeźwo myślącym dzieckiem w tym względzie. Nie wejdzie do wody bez rękawków i nie będzie się bez potrzeby narażał w tych dziedzinach, o których wspominasz.
Zauważyłem, że widzisz wszędzie same skrajności. Czemu tak jest? Nie lepiej zachować we wszystkim umiar?
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Znam dzieci, którym oglądanie telewizji zaszkodziło. A i z Twoim siostrzeńcem nie wiadomo, jak będzie. Może okazać się, że nie może na dłużej skupić uwagi, albo wypada w testach gorzej od dzieci, które oglądały mniej telewizji od niego. Może mieć problemy z nawiązywaniem znajomości. Czas pokaże.

Zawsze lepiej poczytać dziecku, niż włączyć mu telewizor. Zgodzisz się chyba ze mną pod tym względem?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Oczywiście, że lepiej. Ale nic nie jest samo w sobie ani dobre, ani złe. Tak samo jest z telewizją - może szkodzić, ale dobrze wykorzystana - może pomagać. Wszystko zależy od wykorzystania i od umiaru w danej kwestii.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Moim zdaniem nie da się podważyć wyższości słowa pisanego nad przekazem medialnym. Czytałam pewne opracowanie naukowe na ten temat, które tłumaczyło w jaki sposób patrzenie na telewizor od najmłodszych lat upośledza potem zdolność czytania u dzieci i przekonało mnie to.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Wg mnie z tym jest jak z alkoholem: wszystko jest dla ludzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ale za dziecko odpowiedzialność ponoszą rodzice. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z zależności między oglądaniem telewizji a problemami w nauce. A powinni.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Jeżeli dziecko oglądałoby odpowiednie programy i z umiarem to uważam, że to by tylko służyło dziecku.
Obrazek
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

moonrid pisze:Jeżeli dziecko oglądałoby odpowiednie programy i z umiarem to uważam, że to by tylko służyło dziecku.
Np. ten:
Zamiast tego g:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „muzyka”