Czy schizofrenia jest od Boga ?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Kefas
zaufany użytkownik

Re: Czy schizofrenia jest od Boga ?

Post autor: Kefas »

salydus pisze:Jezus miał kilku braci, w tym Jakuba, którego praktycznie usunięto, bo nie pasował do obrazu Jezusa. I zgrozo! Jezus miał... siostry! Te już zupełnie psuło wizerunek Jezusa jako dziecię w sposób niepokalany poczęte.
teksty biblijne owszem wskazują że Jezus miał braci i siostry ale nigdzie nie jest wspomniane że Maryja i Józef byli ich cielesnymi rodzicami.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
awmi
zaufany użytkownik

Post autor: awmi »

Można się kócić o to która religia jest lepsza.
Moim zdaniem, to ta która pozwala człowiekowi i następnym pokoleniom zachować dobre zdrowie i szczęście.
Jeżeli spojrzymy na najbardziej prymitywne plemiona to funkcjonuje tam nie tylko wódz, ale również szaman.
Religia powstała bardzo dawno temu. Nie było wówczas opozycyjnych partii politycznych. To właśnie religia chroniła biedny lud przed ciemiężycielami.
Tak jest i teraz. I dlatego nie należy jej zwalczać - ona służy ludowi.
Nie należy rozpatrywać czy jest prawdziwa - ona ma przestraszać. To jest jedyny jej sposób na tych co mają władzę.
A jeżeli chodzi o to czy schizofrenia jest od boga- myślę, że tak. Myślę, że wszystko jest od boga.
Jeżeli przyjmiemy, że świat istnieje nieskończenie długo, to istot rozumnych jakim jest człowiek i planet takich jak Ziemia, w przeszłości było też nieskończenie wiele.
Oznacza to, że przy nieskończenie wielu próbach istotom tym udało się nie tylko osiągnąć nieśmiertelność ale również zapanować nad otaczającym go światem. Jak wtedy nazwiemy taką istotę? Kiedy to było? - nieskończenie dawno temu.
Tajemnica sukcesu to wytrwałość w dążeniu do celu. Benjamin Disraeli
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Jak ktoś wierzy to jest od Boga. Podziękujcie bozi, a, zapomniałem o krzyżu, że każdy dźwiga swój, więc dźwigajcie, wszystko pasuje jak najbardziej. Amen.
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Każdy coś tam dźwiga, a najtrudniej jest udźwignąć absurd swojej egzystencji :D
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
lostsoul
zaufany użytkownik

Post autor: lostsoul »

Ja myślę, że jest to proces "Przebudzenia"
"Potrzebuję jeszcze kilku, aby było jak u Wilków, co zaciekle walczą takie małe z takim wielkim bykiem"
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Ja nie postrzegam swojej egzystencji jako absurd. Ba, uważam nawet, że ta doczesność jest pouczająca i ciekawa. I nawet jeśli po życiu nic nie ma to w tym momencie dla mnie życie jest ciekawe.

Inna sprawa, że to ludzie utrudniają sobie i innym życie. Chodź, być może, dlatego się tutaj rodzą by co nie co nauczyć się o życiu między ludźmi, o samym sobie.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”