nowy lek na objawy negatywne

Moderator: moderatorzy

miodek
zarejestrowany użytkownik

Re: nowy lek na objawy negatywne

Post autor: miodek »

Nie ma co się cieszyć z tego leku. Nowości są bardzo drogie, tym bardziej, że to jest pierwszy lek o takim działaniu. Na refundację sobie więc poczekamy...
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Pojde do pracy i moge wydac na niego cala pensje, jesli tylko przywroci mi odczuwanie przyjemnosci i emocje.
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Tak jak napisałem odkąd biorę leki nie czuję większych skutków ubocznych. Mimike twarzy nie blokuje nic takiego nie poczułem. Jedyne miałem taki stan jak chorowałem przed braniem leków. Czy nie blokuje przyjemności też nie odczułem. A właśnie jaki czas można się spodziewać na refundacje tego leku. Bo neuroleptyki kosztują z kilka stów także to nie mały wydatek orientuje się ktoś w tym temacie?
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

leonidas pisze:Tak jak napisałem odkąd biorę leki nie czuję większych skutków ubocznych. Mimike twarzy nie blokuje nic takiego nie poczułem. Jedyne miałem taki stan jak chorowałem przed braniem leków. Czy nie blokuje przyjemności też nie odczułem. A właśnie jaki czas można się spodziewać na refundacje tego leku. Bo neuroleptyki kosztują z kilka stów także to nie mały wydatek orientuje się ktoś w tym temacie?
Nie mam pojecia kiedy mozna liczyc na refundacje tego leku.
Powiedz mi jeszcze jak trafiles do testowania tego leku? Mieszkasz w Polsce?
leonidas
zaufany użytkownik

Mieszkam w Poznaniu a badania było w skórzewie koło Poznania. Na test tego leku wysłał mnie mój psychiatra który mnie leczył nie wiem skąd on o tym wiedział pewnie mają jakieś informacje wymienne między sobą.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

A czy wraz z bitopertinem bierzesz jakies neuroleptyki?
leonidas
zaufany użytkownik

Ja już nie biorę tego leku bo zasada była taka że jeśli zaczynasz brać bitopirten to nie możesz już właczać żadnych nowych leków tylko te które brało się do tej pory. Zrezygnowałem bo dawka była za mała i mi nie wystraczająco pomagał. Na dobre mi to wyszło bo potym zacząłem brać rispolept i efekt o wiele lepszy
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

A czy ten bitopertin jest tez na objawy pozytywne?
jaka roznice czules miedzy braniem neuroleptykow a bitopertin?
leonidas
zaufany użytkownik

Wiesz co sam nie wiem czy jest również na objawy pozytywne. Z tego co czytałem na tym forum abiliffy też jest na objawy negatywne a u wielu ustępują po nim urojenia i omamy także chyba też będzie. Jak się po nim czułem hmm... Tak więc ogólnie wyglądało to tak że źle się czułem myślałem o jakichś przeżyciach z przeszłości ciągle wydawało mi sie że ludzie o mnie rozmawiają itp. a nagle bzdryk w głowie. I wszystko przechodzi nagle staję się spokojny o niczym nie myśle nic mnie nie denerwuję mogę swobodnie myśleć o przyjemnych rzeczach
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

tzn.po czym ci przeszlo to wydawanie ze ludzie na ciebie patrza?Czy podczas brania bitopertinu musiales byc w szpitalu?
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Nie ma czym sie tak zajawiac. Lek jest w fazie badan, nie wiadomo czy zostanie dopuszczony do obiegu. Moze po nim po kilku latach rosna wlosy na pietach i jezyku, albo wyrastaja skrzydla z uszu jak u nietoperza.
Jestes facet odwazny! Ja bym nie poszedl za krula doswiadczalnego. Jak minie z 15-20 lat jak w przypadku Solianu i nikomu nic zlego sie nie bedzie dzialo, to moze zaryzykuje.
leonidas
zaufany użytkownik

no po braniu bitopirtenu ale tylko jak pisałem na godzine teraz jak pisałem jestem na rispolepcie i jest o wiele lepiej a w szpitalu nigdy nie byłem
leonidas
zaufany użytkownik

spokojnie to była ostatnia faza badań lek był testowany u pacjentów co brali dawki do 300 mg pewnie brali jakichś żuli żeby zarobili sobie kase. No i jak uszy nietoperza im nie wyrosły;p
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

A skad wiesz, moze odlecieli juz do cieplych krajow i dlatego ich nie widac, ani ich uszu :lol: Poza tym moze minac kilka lat zanim te uszy nalezycie sie rozwina - w koncu to nowy autonomny organ :mrgreen:
leonidas
zaufany użytkownik

Ktoś wie może jak to jest z refundacją leku ile mniej więcej się czeka od mementu wejścia leku na rynek a jego refundacji
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Chyba nie ma reguly. To zalezy od rzadu po jakim czasie go zrefunduje.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony wt wrz 09, 2014 10:42 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
leonidas
zaufany użytkownik

Ma ktoś jakieś potwierdzone badania na temat kiedy wyjdzie bitopirten teraz słyszałem że nawet 2016. Najlepiej jak ktoś chodzi na te badania i się zapyta lekarza. Ja osobiście rozmawiałem z moim byłym lekarzem na ten temat i mówił że przez 2 lata nie ma o czym mówić, ale mówił to tak na odczepkę. Więc ma ktoś jakieś świeże info w tej sprawie?
leonidas
zaufany użytkownik

Jest także inny nowy lek na objawy negatywne który testują w Polsce nazywa się cariprazine też jest na objawy negatywne. W odróżnieniu do bitopirtenu działa on na dopaminę
waska79
zarejestrowany użytkownik

Post autor: waska79 »

Witam
Dzisiaj tzn 21.01.2014 Roche podał informację na temat bitopertinu. Napisali że w dwa z 6 badań nie potwierdziły skuteczności tego leku. Jak wyżej napisałem lek jest testowany w 6 badaniach. Trzy badania są na wskazania dotyczące negatywnych objawów schizofrenii (to właśnie dwa z tych trzech badań nie potwierdziły skuteczności tego leku) a pozostałe 3 na "suboptimally controlled symptoms" czyli na objawy pozytywne są kontynuowane. Czyli du... blada. Ktoś kto wiązał nadzieję że ten lek wejdzie na rynek w 2016 r to się zawiódł.
Jeśli chodzi o kariprazynę to FDA (amerykanie) odzucili wniosek o rejestrację tego leku ze względu na skutki uboczne. Chcą wyników z dalszych badań a to będzie niestety trwało. Ale jest jeszcze jeden obiecujący lek firm Otsuka i Lundbeck-brexpiprazol-następca aripiprazolu który jest testowany też na agitację w chorobie Alzheimera i ADHD. Jest trochę ulepszony bo działa też na receptory 5-HT7 (jak lurasydon) które są zaangażowane w funkcje poznawcze i nastrój.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”