reinkarnacja

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Re: reinkarnacja

Post autor: AndrzejB »

Reinkarnacja nie istnieje. Mamy jedno życie któe powinniśmy wykorzystać najlepiej.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

"Mówię z całą stanowczością: reinkarnacja nie istnieje!"
Motyl
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Maldok pisze:Reinkarnacja nie istnieje. Mamy jedno życie któe powinniśmy wykorzystać najlepiej.
Tego my, zwykli śmiertelnicy, nie wiemy z cała pewnością. Opieramy się jedynie na wiedzy i doświadczeniu mądrzejszych od nas, którzy mówią nam, że :
a) reinkarnacja nie istnieje (chrześcijaństwo, islam, judaizm)
b) reinkarnacja istnieje (buddyzm, hinduizm, suficyzm).

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Dla mnie reinkarnacja jest jedynym wytłumaczeniem chorób,zła na świecie.Człowiek zbiera przez wszystkie wcielenia plony swojego postępowania.Grzech pierworodny jest według mnie symbolem karmy,tak samo Eden i historia Adama i Ewy.Teolodzy katoliccy ubrali pojęcie karmy w symbole,nic więcej.Dokonali syntezy różnych wierzeń.Według religii katolickiej Jezus umierający za nasze grzechy,to Jezus,który przerwał nasze karmiczne więzy,umarł za naszą przeszłość karmiczną.Umarł jednocześnie ją znosząc.Ja tak to dczytuje.Jest to jednak kwestia wiary.Tak więc ta dychotomia,którą podałaś Moi nie jest do końca prawdziwa bo jak pisałem Jezus według religii katolickiej umarł za karmę właśnie.Człowiek myślący logicznie nie traktuje hisotorii o Adamie i Ewie dosłownie.
Ostatnio zmieniony pn sie 01, 2011 2:11 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Oczywiście, to kwestia wiary w dogmaty. Na tym przecież polega religia - że się uznaje pozarozumowe racje, oparte jedynie na wierze.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Trzeba jednak powiedzieć, że wiara w reinkarnację związana z pełną odpowiedzialnością za swoje działanie, gdzie każdy mój czyn bedzie miał jakis rezultat, jest stowarzyszony z 'własciwym pogladem'. Ateista, jakkolwiek 'dobrym byłby człowiekiem' z punktu widzenia filozofii jest moralnym nihilistą utrzymujacym, że część dobrych jak i złych czynów nie bedzie miała swoich rezultatów. To Budda nazywa błędnym poglądem. Oczywiście dla ateisty to Budda ma błędne poglady, ale to juz jest inna sprawa. :)
Ze względów juz nie tylo na swoje własne dobro, ale nawet dla dobra społeczeństwa byłoby kozystne by ludzie wierzyli, że nie ma ucieczki przed swoimi działaniami ...
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Irish pisze:za nasze grzechy,to Jezus,który przerwał nasze karmiczne więzy,umarł za naszą przeszłość karmiczną.Umarł jednocześnie ją znosząc.
Być może tak to interpretuje część katolików ale jest to interpretacja błędna. Jezus umarł wskazując na właściwą drogę postępowania i dopiero gdy podąży sie Jego drogą, można uwolnić się od karmy. Nauka Jezusa jest o wąskiej bramie przez którą niewielu sie przeciśnie a nie o powszechnym zbawieniu.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Dla niektórych Bóg to wszystko i wszechogarniająca akceptacja.Pojęcie,które można traktować typowo instrumentalnie dla własnego progresu.

Piękna wypowiedź Jana Nowickiego na temat Boga.Od 4.38. Nawet Wojewódzki,telewizyjny błazen zachował się poważnie.

the formless."

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Boris widzę,że znasz prawdę :D Ja tylko przedstawiam jedną z możliwych interpretacji.Tak w ogóle ostatnio miałem ciekawy sen.Spotkałem człowieka,który powiedział,że mnie uzdrowi.Rozciął moją skórę,dostał się do wnętrza ręki.Wyciągnął z niej małą książeczkę i spojrzał w nią nie zdradzając żadnych emocji.Książeczkę tą od razu we śnie nazwałem "Księgą życia i śmierci".Potem "zaszył" moją rękę i spytał ile warte jest dla mnie moje zdrowie.Nie pamiętam czy coś odpowiedziałem a on zazyczył sobie 10 zł :D
Ostatnio zmieniony pn sie 01, 2011 8:17 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Księga życia i śmierci istnieje:

http://www.dobreksiazki.pl/b4730-tybeta ... erania.htm

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Moi,mi chodziło o coś innego."Księga życia i śmierci" z mojego snu to była księga gdzie był zapisany mój los.

the formless."

Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Irish pisze:Boris widzę,że znasz prawdę :D
No skoro jest Prawda, to i muszą być tacy co ją znają :) A że ci co twierdzą, że znają prawdę piszą na forum dla schizofreników, to już nie powinno nikogo dziwić :)
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Irish pisze:Dla mnie reinkarnacja jest jedynym wytłumaczeniem chorób,zła na świecie.Człowiek zbiera przez wszystkie wcielenia plony swojego postępowania.
Nie jest. Gdyby tak było, byłoby potwornie. Poczytaj księgę Hioba, nie został ukarany za swoje przeszłe wcielenia.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Kto powiedział o karze?Człowiek zbiera plony swojego własnego postępowania.Nikt go nie karze.

the formless."

Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Nie ma plonów z poprzedniego życia które się nie pamięta. Przypomnij sobie niewidomego od urodzenia, gdy pytano Jezusa, kto zgrzeszył on czy rodzice, że się taki urodził. Odpowiedź: nikt, ale aby objawiły sprawy Boże.
Wiara w karmę jest potworna bo gdy ktoś ma jakieś cierpienie to oskarża się że to jego wina z przeszłego wcielenia, podobne oskarżenia jak "przyjaciół" Hioba.
Człowiek ma jedyne i niepowtarzalne życie. W każdym życiu jest krzyż.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

A ja uważam, że wiara w karmę to wzięcie odpowiedzialności za własne postępowanie, a nie zwalanie tego na 'plan boży". Jeśli robię dobrze, spotykają mnie dobre rzeczy, jeśli robię źle - złe. To proste. W tym życiu mam szansę naprawić swoje poprzednie błędy i postaram się ją wykorzystać.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zlomiasz
zaufany użytkownik

Post autor: zlomiasz »

To, co nazywamy karmą, stanowi po prostu uniwersalną siłę równoważącą, Raz wahadło wychyli sie w jednym kierunku, to potem musi tyle samo w drugim - żadna magia, którą trzeba by brać na wiarę.

W przypadku człowieka sprawy komplikuje fakt, ze podlega on nie tylko karmie indywidualnej, ale też, w relatywnie słabszym stopniu, rodzinnej, narodowej, planetarnej, być może nawet Układu Słonecznego i dalej... Kiedy gdzieś pracuje, przynależy do jakiegoś kościoła czy stowarzyszenia - również bierze na siebie cząstkę karmicznego "dorobku" owych instytucji. I jesli w ramach tych ponadindywidualnych powiązań spotka go jakaś niezasłużona krzywda (np. zginie w trzęsieniu ziemi), to bez obaw - w przyszłych wcieleniach zostanie mu to zrekompensowane.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Jest to Twoje pierwsze i jedyne życie. Dobrze je wykorzystaj. Cierpienie spada zarówno na dobrych jak i na złych. Niemoralne jest mówienie że gdy ktoś cierpi, widocznie był zły. Święci wiele cierpieli, nie mówiąc o Jezusie.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Irish pisze:Potem "zaszył" moją rękę i spytał ile warte jest dla mnie moje zdrowie.Nie pamiętam czy coś odpowiedziałem a on zazyczył sobie 10 zł :D
He he to niewiele, może przez to podświadomość chciała coś powiedzieć?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Maldok pisze:Jest to Twoje pierwsze i jedyne życie.
Ja nie byłabym tego taka pewna. Możliwe, że nie masz racji, a ci, którzy wierzą w reinkarnację ją mają. Zwykły śmiertelnik musi uwierzyć w coś pozarozumowo. Ja wybrałam wiarę w reinkarnację i odpowiedzialność za własny los.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”