Chrześcijaństwo to ściema.

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Chrześcijaństwo to ściema.

Post autor: cezary123 »

A tymczasem może zobaczymy co to takiego teologia ewolucyjna i dlaczego nie musi być herezją a może być odkrywaniem prawdy:

Teologia ewolucyjna stanowi nowy paradygmat teologiczny, zakładający jako podstawę konceptualną dynamiczny (ewolucyjny) obraz Wszechświata, w którym obserwowana złożoność form życia jest wynikiem powolnego działania doboru naturalnego: historia człowieka integralnie splata się z historią Wszechświata".
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

uno pisze: pn maja 17, 2021 1:16 am Apostołowie nie napisali ewangelii.

Marek, Mateusz, Łukasz ani Jan nie mogli spisać swoich ewangelii, bo nie znali języka, w którym powstały święte księgi chrześcijaństwa. Według tradycji tylko Mateusz i Jan byli apostołami, ale jest mało prawdopodobne, by to oni byli odpowiedzialni za powstanie tekstów, które napisano w nieznanym przez nich języku.
Bardzo dobrze, że ktoś to tu napisał.

Poza tym Ewangelia Jana była napisana najpóźniej, długo po śmierci Jezusa.
Dlatego też zawiera największe przebóstwienie dla Jego.

Łukasz niby taki historyk, a wspomina o rzezi niewiniątek która się nigdy nie wydarzyła xD
cezary123
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze: czw maja 13, 2021 7:33 pm

Ja polecam Wam szczerze taki jeden fajny filmik (zaraz sobie go też obejrzę drugi raz):
Na temat Absolutu to akurat marne i płytkie hipotezy przedstawia w filmiku. Dziecko bawiące się mrówkami.
Niech spróbuje odczytać kod genetyczny mrówek i policzyć elektrony w ich reakcjach chemicznych życiowych.

No to poczytajmy też Victora Frankla.
Ja mam już swój pogląd na to skąd się bierze zło w rzeczywistości i swoją metodę radzenia sobie z tym, ale skoro najważniejsze jest poszukiwanie sensu przez każdego osobiście, niepowtarzalna droga prowadząca do celu a nie cel, to może z ciekawości warto spojrzeć dalej niż czubek swojego nosa. W obozie koncentracyjnym nie byłem jak on i dziwnym trafem takie ostateczne zło mnie ominęło od początku do końca. A jednak ono istniało.
Statystyka czy przypływ dobra ze strony Wszechświata?
Cieszyć się czy martwić?

"Wybrane prace"

Wola sensu. Założenia i zastosowanie logoterapii (The Will to Meaning. Foundations and Applications of Logotherapy);

Bóg ukryty. W poszukiwaniu ostatecznego sensu (The Unconscious God: Psychotherapy and Theology);

Człowiek w poszukiwaniu sensu (Man’s Search for Meaning);

Psychoterapia dla każdego (Psychotherapie für den Laien Rundfunkvorträge über Seelenhellkunde);

Człowiek cierpiący (Homo patiens);

Psycholog w obozie koncentracyjnym (Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager);

Nieuświadomiony Bóg (Der unbewusste Gott)"

https://pl.wikipedia.org/wiki/Viktor_Frankl
cezary123
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: czw maja 20, 2021 11:14 pm Niech spróbuje odczytać kod genetyczny mrówek i policzyć elektrony w ich reakcjach chemicznych życiowych.
Chodzi mi to to, że nawet jeżeli Bóg nie dał rady w ogóle zaistnieć, to być może rzeczywistość rozminęła się z Absolutem o włos. O niewiele.
Tragedia polega na tym, że te ruiny samoistnie prą do przodu, żyją, są skomplikowane, prawie jak stworzone przez ...
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Wszechświat to software, natomiast hardware to komputer fraktalny.
Dysk twardy, na którym się znajduje rzeczywistość nie jest wcale twardy. Jest urojony.
Istniejemy w wiecznej przestrzenii matematycznej, w której mogą zaistnieć wszelkie możliwe matematyki.
Matematyka sama w sobie jest poza czasem, choć istnieją warianty, w których "1" powoli staje się "2"
Kto stworzył przestrzeń matematyczną? Ona nie była nigdy stworzona. Znajduje się na samym dnie naszej rzeczywistości będąc zarazem nieboskłonem wszystkiego. Jest jak wąż pożerający swój ogon.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”