prolaktyna

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
grenadine
bywalec
Gadu-Gadu: 22162777

Re: prolaktyna

Post autor: grenadine »

Mam wysoką prolaktynę na Solianie, próbowałam przejść na Abilify, ale zaczęłam czuć się psychotycznie, więc wróciłam do solianu. Wypadają mi włosy od tej prolaktyny, jestem senna, tłuszcz odkłada mi się w obrębie brzucha i nie mogę schudnąć, chyba czeka mnie kolejna zmiana leku, bo już mam dość hiperprolaktynemii. Boję się nowych leków, ale jeśli nie spróbuję czegoś nowego nie będę wiedziała...
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Wystarczy obnizyc dawke! Porozmawiaj ze swoim lekarzem. Ja mialem bardzo wyskoka prolaktyne nawet na 200mg, nie mowiac juz o 400! Stopniowo obnizalem, az doszedlem do 100mg. Obecnie prolaktyna jest praktycznie w normie, jestem na tej dawce juz 3 lata i uwierz mi jest ona skuteczna na objawy tak pozytywne jak i negatywne!
Omega
bywalec

Post autor: Omega »

Na Solianie miałem prolaktynę około 100, teraz jestem na Abilify i mam prolakynę poniżej normy- nie wiem czy to grożne? Chyba lepej mieć za niską niż za wysoką?
Damian77777
zaufany użytkownik

Post autor: Damian77777 »

Mi jak na Nowowiejskiej zajebali zastrzyki z Haloperidolem to po tygodniu mi wyrosły włosy na klacie i na ramionach a nigdy nei rosły mi :P
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Brałam regularnie solian w dawkach od 400 mg do 800 i miałam podwyższony poziom prolaktyny.

Obecnie biorę 300 mg Amisan, odpowiednik solianu i wciąż miewam nieregularnie miesiączkę- a to może być skutkiem podwyższonej prolaktyny. :(
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Obnizysz do 200 jak lekarz przykazal, pozniej poprosisz o obnizenie do 100 i bedzie git.
Oby Ci tylko do glowy nie przyszlo znowu odstawiac :roll:
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Czy po kuracji bromergonem, czy też innym lekiem obniżajacym prolaktyne, libido w czasie brania leków psychotropowych wraca do normy? Czy też nie wiele to daje?
U siebie po zrzuceniu paru kilo ładnie schudlem, ale zostały mi lekkie piersi. Nie wiem teraz, czy da się chociaż ćwicząc to zrzucić? Chciał bym zrzucić jeszcze od 3 do 6 kg max .
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

leonidas pisze: ndz maja 28, 2017 10:21 pm Czy po kuracji bromergonem, czy też innym lekiem obniżajacym prolaktyne, libido w czasie brania leków psychotropowych wraca do normy? Czy też nie wiele to daje?
U siebie po zrzuceniu paru kilo ładnie schudlem, ale zostały mi lekkie piersi. Nie wiem teraz, czy da się chociaż ćwicząc to zrzucić? Chciał bym zrzucić jeszcze od 3 do 6 kg max .
Kuracja Bromergonem poprawia funkcje sexualne, ale nie mam pewności czy u wszystkich poprawia w 100%. Poza tym tego Bromergonu musi być odpowiednio dużo i ta poprawa nie następuje z dnia na dzień. Raczej trzeba ten Bromergon brać miesiącami, a nawet wręcz całymi latami!
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Post autor: ola333 »

Ja brałam 1 tabletkę Bromergonu 2,5 mg przez 8 miesięcy bo miałam podwyższoną prolaktynę na rispolepcie ale niestety nic mi na to nie pomagał, badałam kilka razy poziom prolaktyny to był cały czas taki sam lub niewiele niższy, dopiero jak odstawiłam rispo to poziom prolaktyny wrócił do normy. Za to miałam dobre samopoczucie na Bromergonie, schudłam na nim i bardzo pomagał na sztywność mięśni.
Mam pytanie odnośnie prolaktyny, czy jest jeszcze jakiś lek, który nie podnosi prolaktyny oprócz abilify i kwetaplexu? Z kwetaplexu w ogóle nie jestem zadowolona, z abilify też tak nie do końca. Będę wdzięczna za odpowiedź :)
leonidas
zaufany użytkownik

No właśnie piszesz, że kwetaplex nie podnosi prolaktyny. Jestem na nim od listopada zeszłego roku. Oprócz tego biorę jeszcze depakine i parogen.
Wcześniej brałem przez jakies 3 lata abilify, rispolept i klozapol razem. Czy to trzeba więcej czasu żeby prolaktyna się zmniejszyła, czy może parogen i depakine też mogą zwiększać?
maajutka
zaufany użytkownik

Post autor: maajutka »

Ja na duzych dawkach rispo prolaktyne mialam ponad 400,teraz na 1mg rispo mam 100,tsh norma
leonidas
zaufany użytkownik

A tsh też ma na to wpływ? Ja leczę się na niedoczynność tarczycy. 2 miesiące temu byłem u endokrynologa i miałem tsh 0.03 praktycznie w ogóle nie było tego hormonu. Zmniejszył mi lek o połowę, nie długo mam znowu zbadać tsh.
Jaki wpływ ma tsh na prolaktyne?
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

leonidas pisze: pn maja 29, 2017 11:21 pm Jaki wpływ ma tsh na prolaktyne?
Wydaje mi się, że żaden.

Prolaktyna jest powiązana z hormonami płciowymi, lh i estradiolem.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Przyznam szczerze że czytam co jest w tym temacie i nie wiem co napisać... No bo żaden lekarz nie zlecał mi badań prolaktyny. Nigdy. Nawet nie wiem ile mam tego czegoś. Ale z drugiej strony brałem 800 solianu i nigdy nie miałem powiększonej piersi czy jakiegoś tam mlekotoku. Musze się na najbliższej wizycie zapytać o to lekarza.
einsam
zaufany użytkownik

Post autor: einsam »

A ja wiem o co chodzi.Zażywałem kiedyś wysoką dawkę Sulpiryd.Psychiatra kazała mi zbadać poziom prolaktyny we krwi.Poszedłem do lekarza rodzinnego,który zlecił to badanie,ale odpłatnie.No i w wyniku prolaktyna poszybowała w górę.Ale nie miałem silnej ginekomastii,ani jakiegoś mlekotoku.Jestem chłopem.Psychiatra tylko nie zwiększała mi sulpiryd,tylko utrzymywała na średniej dawce,żeby nie przesadzić.Biorę Kefrenex,sulpiryd i cloranxen niską dawkę.Psychicznie jest Okej! :think:
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

einsam pisze: wt maja 30, 2017 12:44 pm A ja wiem o co chodzi.Zażywałem kiedyś wysoką dawkę Sulpiryd.Psychiatra kazała mi zbadać poziom prolaktyny we krwi.Poszedłem do lekarza rodzinnego,który zlecił to badanie,ale odpłatnie.No i w wyniku prolaktyna poszybowała w górę.Ale nie miałem silnej ginekomastii,ani jakiegoś mlekotoku.Jestem chłopem.Psychiatra tylko nie zwiększała mi sulpiryd,tylko utrzymywała na średniej dawce,żeby nie przesadzić.Biorę Kefrenex,sulpiryd i cloranxen niską dawkę.Psychicznie jest Okej! :think:
Wierze ci że jesteś chłopem, ja też jestem, ale uwierz mi mam takiego znajomego który też jest chory na schizofrenie i bierze leki, i mimo że jest dużo chudszy odemnie, to cycki mu urosły. To akurat wiem że niektórzy mają z tym problem.
einsam
zaufany użytkownik

Kiepsko mają kobiety.Nie mogą zażywać wysokich dawek sulpiryd,bo zaczynają produkować mleko.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

To prawda. A jeszcze gorzej mają na solianie na wysokich dawkach.
einsam
zaufany użytkownik

Co nie zmienia faktu,że sulpiryd w dawkach przeciwpsychotycznych,szybko sobie z objawami choroby radzi.Przynajmniej u mnie.
Ostatnio zmieniony śr maja 31, 2017 3:59 pm przez einsam, łącznie zmieniany 1 raz.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ja w każdym razie już nie wracam do solianu. Może sulpiryd ale nie solian.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”