CBD dziś, znane fakty, gdzie kupić

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Re: CBD dziś, znane fakty, gdzie kupić

Post autor: Digital »

Acid, bardzo ciekawy wpis, podziwiam naukową wiedzę tematyczną i rozeznanie. To chyba dobrze, że lekarstwa kumulują się, lepsze działanie terapeutyczne i potrzeba ich mniej? Lekarze jeszcze długo nie będą tego zapisywać u nas. Badania są obszerne ale podejście jest jakie jest, ciemnogród, szufladkowanie oraz ogromna niechęć. Koleżance w Niemczech nie chcieli wypisać tego lekarstwa co tam wprowadzono na bazie czystego CBD. Lekarka stwierdziła, że nie będzie marihuany jej zapisywać. Krople też są różne, jedne po prostu gorzkie, inne pachną jak prawdziwe zioło, to chyba te full spectrum jak pisał Chwast. Skoro działają na te same receptory co trawa, to mogą faktycznie powodować chęć powrotu do nałogu. Co z tego że nie ma po tym haju, jak mózg poczuje znajome przyjemne łaskotanie może zacząć domagać się czegoś więcej.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Takie cos znalazłem na youtube:
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik
Status: Mój kotunio filemon

Post autor: Chwast »

Digital pisze: śr lip 22, 2020 9:28 pmTo chyba dobrze, że lekarstwa kumulują się, lepsze działanie terapeutyczne i potrzeba ich mniej?
No właśnie nie koniecznie.
Wyobraź sobie, że za każdym podaniem cbd które ma pierwszeństwo w szlaku metabolicznym, substancja zawarta w lekach czeka na swoją kolej a więc nie działa lub działa inaczej. A potem nagle przestajesz brać cbd i zwalniasz w ten sposób miejsce i wszystko co jest skumulowane trafia do mózgu. Musiałbyś brać bardzo regularnie cbd np. co 4 godziny w takich samych dawkach, i ewentualnie zwiększyć nie zmniejszyć dawkę leków. Tak mi się wydaje. NIe jestem naukowcem :P
blablabla
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Wyjątkowo ciekawy wpis, dziękuję Chwast! Trzeba jeszcze o tym poczytać albo najlepiej skonsultować się z dobrym specjalistą psychiatrą który zgodzi się poprowadzić kurację. Trzeba umiejętnie dobrać dawkowanie, to fakt. Obecnie raczej ciężko o takich specjalistów ale jest nadzieja, że z czasem może coś się poprawi. Podejrzewam, że nawet tu na forum jest więcej osób co mają spore doświadczenie w temacie ale wolą się nie wypowiadać, szkoda.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Enzym wątrobowy cytochrom P450 odpowiedzialny jest za wiele procesów w organizmie, między innymi za metabolizowanie tłuszczów, sterydów oraz ogólną detoksykację. https://mito-med.pl/artykul/enzymy-cytochromu-p450-cyp Idąc tym tropem, gdy używamy CBD organizm przestaje sobie radzić z usuwaniem toksyn polekowych. Smutne, czyli to raczej dla osób co nie biorą lekarstw bo można sobie uszkodzić wątrobę?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Chwast pisze: pt lip 24, 2020 11:13 am ...i ewentualnie zwiększyć nie zmniejszyć dawkę leków. Tak mi się wydaje.
Tego nie rozumiem, dlaczego?
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik

Digital pisze: pt lip 24, 2020 2:02 pm
Chwast pisze: pt lip 24, 2020 11:13 am ...i ewentualnie zwiększyć nie zmniejszyć dawkę leków. Tak mi się wydaje.
Tego nie rozumiem, dlaczego?
Bo jeżeli będziesz cały czas brał cbd, które ma pierwszeństwo to będziesz potrzebował większej dawki leków by osiągnąć taki sam ich poziom w organiźmie. Chyba, że ewentualne braki pokryje działanie cbd.
blablabla
zacziszor
zaufany użytkownik

Post autor: zacziszor »

Trzeba być dobrej nadzieii, że powstanie lek z CBD i może w końcu się wyleczymy albo będziemy mogli funkcjonować normalnie bez skutków ubocznych.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

zackieh pisze: pt lip 24, 2020 3:08 pm Trzeba być dobrej nadzieii, że powstanie lek z CBD i może w końcu się wyleczymy albo będziemy mogli funkcjonować normalnie bez skutków ubocznych.
Takie lekarstwo już jest, dostępne w Niemczech między innymi. Nazywa się Epidiolex.
Chwast pisze: Bo jeżeli będziesz cały czas brał cbd, które ma pierwszeństwo to będziesz potrzebował większej dawki leków by osiągnąć taki sam ich poziom w organiźmie. Chyba, że ewentualne braki pokryje działanie cbd.
Też tak to widzę. Większa dawka lekarstw może powodować natomiast większe szkody w organizmie w połączeniu z CBD. Dlatego nic na własną rękę i wyłącznie pod kontrolą lekarza!
zacziszor
zaufany użytkownik

Post autor: zacziszor »

Ale na padaczke jest Epidolex.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

A tu jak sprawa wygląda w poszczególnych krajach Unii Europejskiej: https://purehemp.pl/olej-cbd-czy-jest-l ... i-europie/
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

zackieh pisze: pt lip 24, 2020 3:40 pm Ale na padaczke jest Epidolex.
Nie tylko, w Niemczech go zapisują na depresję i chyba CHAD ale nie jestem pewien. Na schizofrenię koleżance lekarz odmówił więc kupiła w sklepie bez recepty.
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik

Osobiście wole izolat. Nawet nie wielka iloś thc, a w takim full spectrum czyli wyciągu z całej rośliny (czy też z pasty) może być nawet 0.2%, działa na mnie jak mgła smoleńska, lece w dół bez trzymanki.
blablabla
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Podobno olejek CBD działa dobrze na schizofrenię, psychozy wywołane przez palenie marihuany.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Długo falowo cbd szkodzi.
E ?= m + (*c²)
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik

Na pewno odstawianie CBD może być tak samo nieprzyjemne jak odstawianie jakiegokolwiek leku. Co by nie było cbd działa jak inhibitor wychwytu zwrotnego podobnie jak antydepresanty z grupy SSRI, z tą różnicą, że cbd działa w obrębie neuroprzekaźników kanabinoidowych, szczególnie anandamidu. Z drugiej strony jeśli CBD dałoby się zastąpić leki to ja osobiście wolałbym brać cbd niż leki, bo ma więcej skutków pozytywnych potwierdzonych badaniem. Jak np. wsparcie w leczeniu raka, cukrzycy i wiele innych chorób.
blablabla
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik

I znowuż, większość badań na jakie udaje mi się trafić, dotyczą przede wszystkim samego CBD. Rzadko trafiam na badania z użyciem wyciągu z całych konopii.
blablabla
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

A jak się spożywa te kryształy ? Widziałem takie w opakowanku typowym dla kosmetyków do włosów.
Czy takie kryształy się gdzieś wciera np. w łebek ?
Myślę, że to najlepiej zamówić późną jesienią, bo i tak przechowuje się je w lodówce i z dala od słońca, a transport paczki w tak wysokich temperaturach mógłby
być niekorzystny dla tych wyrobów...
No chyba, że paczki jakoś zabezpieczają to zrozumiem...
W sumie dobrze, że powstał ten wątek.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

https://www.cannabismed.pl/pl/n/18

To może nas zainteresować.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Kryształy z tego co czytałem dodaje się do pożywienia albo waporyzuje się z suszem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”