Delikatnie mówiąc, nie chce wiary

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Re: Delikatnie mówiąc, nie chce wiary

Post autor: kotek »

Mam poważny problem z religią, moja psychika oburza się na niemal wszystkie religie abrahamowe (nie tylko na katolicyzm, ale też m.in. i na mozaizm czy koranizm), uznaje ona, że idea wiecznego potępienia jest arcyszatańska i niewyobrażalnie bluźniercza oraz fałszywa. Już ponad 10 lat temu pewna nauczycielka powiedziała, że jestem okaleczony przez religię. Od ponad 12 lat mam skrupuły. Mam myśli mówiące też, że wiara katolicka nie jest prawdziwa i np. Prawo Mojżeszowe nadal obowiązuje albo Koran jest Słowem Boga. Byłem kilkanaście razy w życiu u spowiedzi generalnej (zwłaszcza(?) w latach 2008 - 2010 i w styczniu 2017). Przez problemy religijne miałem coś w rodzaju epizodów depresyjnych (w styczniu 2017 r. dostałem diagnozę umiarkowanego epizodu depresyjnego zamiast OCD na wypisie z oddziału dziennego). Wiosną 2009 r. miałem coś w rodzaju depresji spowodowanej lękiem, że popełniłem niewybaczalny grzech, wtedy chodziłem do spowiedzi generalnych. Mam coś w rodzaju derealizacji od jakiegoś czasu, chyba ok. 3 miesięcy, mówi to, że świat nie jest rzeczywisty, wszyscy inni ludzie na świecie poza mną tak naprawdę nie istnieją i jestem bohaterem czegoś w rodzaju gry RPG czy filmu. Oczywiście nie chcę nikogo gorszyć tym postem!
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

Po co schizofrenikowi religia?
Żeby robił z siebie idiotę
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Po co ludziom schizofrenia i inne diagnozy psych?
Żeby manipulować ludźmi.
:angelic-blueglow:
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”