czarna lista psychologów

Moderator: moderatorzy

Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Re: czarna lista psychologów

Post autor: Zagubiona we mgle »

Ok.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Zagubiona we mgle pisze: Krytyka - owszem, ale trzeba pamiętać, że słowem można zabić.

Zagubiona, masz racje, mnie zabito słowem, wieloma słowami... :/
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Nie zabito. Póki oddychasz - żyjesz :-) I masz prawo do walki o lepsze jutro.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Zagubiona we mgle pisze:Jeżeli się o kimś mówi, to tylko dobrze, a to, co złe lepiej przemilczeć. :)
Nie wiem skąd taki dziwny pogląd. Przypomina mi to powiedzenie, że ptak nie kala własnego gniazda.
Ma to więcej wspólnego z hipokryzją niż z dobrymi obyczajami. Nikt tu nie mówi aby mieszać lekarzy z błotem.

Zawsze warto pokusić się o przemyślaną opinię na konkretnych faktach a nie podszytą emocjami.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze: Zawsze warto pokusić się o przemyślaną opinię na konkretnych faktach a nie podszytą emocjami.
masz racje, tylko że ludzie czesto nie panuja nad emocjami i mowia emocjami podszyci w dużym stopniu. Czasem nie panuja nad soba nawet.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

OFFTOP:

Ja nawet jestem z dala od poglądu, że o zmarłych mówi się tylko dobrze albo wcale.

EOT.
Obrazek
Awatar użytkownika
pisaknabaterie
bywalec
Gadu-Gadu: 46802206

Post autor: pisaknabaterie »

konstruktywna krytyka zawsze jest mile widziana.
Nauczyłem się wydawać o tym wszystkim powściągliwe zdanie, nauczyłem się wydawać o tym wszystkim chłodny sąd...
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Nie zgodzę się :-) Uważam, że ludzie lubią słuchać o sobie tylko w superlatywach ;-)
Osób otwartych na prawdę, nawet najgorszą, jest naprawdę bardzo mało.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Petruccio pisze:Nie zgodzę się :-) Uważam, że ludzie lubią słuchać o sobie tylko w superlatywach ;-)
Osób otwartych na prawdę, nawet najgorszą, jest naprawdę bardzo mało.
Tak
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Proponuję zrezygnować z "czarnej listy psychologów" i stworzyć "białą listę psychologów - polecanych".
Co ma na celu piętnowanie specjalistów? Oprócz tego, że można się narazić na proces cywilny w sprawie o pomówienie, niczego dobrego to nie wnosi.
Pamiętajmy, że kryterium umieszczenia kogoś na takiej liście jest tylko subiektywne odczucie pojedynczej osoby.

Znacznie bardziej przydałaby się lista polecanych specjalistów. Po pierwsze, w ten sposób nie wyrządzi się nikomu krzywdy a po drugie pomoże to innym osobom w szukaniu pomocy psychologicznej.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nikt tu nie zamierza nikogo pomawiac Dan - a procesy są w tym kraju na porządku dziennym o każdą możliwą bzdurę. Wystarczy spojrzeć na polityków. Także nie rozśmieszaj innych tym procesem o pomówienie. Każdy jest odpowiedzialny za własne słowa - poza tym to evot, czubków w tym kraju nikt nie bierze na poważnie. Musiałbym być ważną figurą aby ktoś chciał wytoczyć mi proces - albo wiedziałby, że może mnie oskubać z majątku, którego nie mam :)

A tak bardziej poważnie - każdy ma prawo powiedzieć, że dany lekarz jest w naszym odczuciu słaby w tym co robi i jest to zgodne z prawem. Oczywiście zawsze warto uargumentować dlaczego tak myślimy.
Każdy ma prawo do swojej subiektywnej oceny. Co innego pomawiać lekarza o jakieś zaniedbania na które nie mamy dowodu.

Jest forum "dobry lekarz" i ludzie tam różne rzeczy piszą. Nie sądzę aby ktoś pozywał ich za to do sądu.
Dla niektórych np. ważna jest skuteczność a dla innych kultura osobista lekarza - każdy ma prawo do takich informacji z których może wyciągać wnioski dla siebie.

the formless."

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Samo określenie "czarna lista" z założenia ma wydźwięk negatywny . Myślę, że opinie są bardziej różnorodne w odniesieniu do każdego pojedynczego specjalisty, ponieważ to kwestia subiektywnych odczuć. Dajmy ludziom możliwość swobodnego wyrażania swoich opinii.

Co do pozwu. Jeśli psycholog faktycznie poniesie realne koszty, bo ktoś umieścił go na (lekkomyślnie nazwanej) czarnej liście, ubędzie mu pacjentów, pogorszy się jego sytuacja finansowa, to co innego może zrobić? Jak inaczej może oczyścić swój wizerunek? Siła internetu jest duża, wystarczy byle bzdura wysmarowana na portalu społecznościowym (np. na forum) żeby wyrządzić komuś krzywdę i narazić go na realne finansowe straty. Wiele osób zagląda m.in. na to forum w poszukiwaniu opinii na temat danego specjalisty i to, co tam znajdzie często ostatecznie przesądza o dokonaniu określonego wyboru. Dajmy więc wybór innym i niech sami wyrobią sobie zdanie na podstawie różnych opinii - nie tylko negatywnych.
agatcon
zaufany użytkownik

Post autor: agatcon »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 21, 2017 9:42 pm przez agatcon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

agatcon pisze: A pani doktor leczy w Tczewie, ma swoją poradnię i ma dwu-członowe nazwisko.
Miasto, zwłaszcza dość małe, to konkretny namiar, ale dwuczłonowe nazwisko u lekarki to żadna wskazówka. Spośród tych, które poznałem (choćby z wizytówki) miały właśnie takie złożone ze swojego i mężowskiego niemal wszystkie, chyba tylko jedna nie :)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

dan pisze:Dajmy ludziom możliwość swobodnego wyrażania swoich opinii.
No właśnie. Myślę, że patrzysz przez pryzmat środowiska, którego staniesz się za jakiś czas częścią(o ile dobrze pamiętam) czego Ci życzę. Ja jednak będę się upierał przy fakcie, że każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii. Kuje Cię w oczy tytuł wątku a ludzie tu nic takiego nie pisali. Lekarze to kasta, która dba o swoje prawa - pacjent nie ma żadnych. Kiedy dochodzi do błędu lekarza bardzo trudno go udowodnić a każdy lekarz broni drugiego bo to jedna klika. Szkoda, że tak bardzo kłują Cię w oczy błahostki - kiedyś ludzie ślepo wierzyli w to co powie lekarz - teraz się to zmienia. Widocznie nie wszystkim jest to na rękę.
Nie widzę powodu aby tego zawodu nie traktować jak innego - opinie na temat fachowców w innych branż można wyrazać bardziej swobodnie - ale widocznie dla wielu lekarz to wciąż bóg. Szkoda tylko, że prawie wszytko robią za niego firmy farmaceutyczne.

the formless."

agatcon
zaufany użytkownik

Post autor: agatcon »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 21, 2017 9:42 pm przez agatcon, łącznie zmieniany 1 raz.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

dan pisze:Dajmy więc wybór innym i niech sami wyrobią sobie zdanie na podstawie różnych opinii - nie tylko negatywnych.
A nie mają wyboru? Tematów o polecanych psychologach i psychiatrach jest jak na razie więcej. Na stronach z rankingami lekarzy też zwykle jest więcej ocen pozytywnych niż negatywnych - pewnie sami je sobie piszą. :wink:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Chodzi mi tylko o nazwę wątku - "czarna lista". Nic więcej, nic mniej :)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Subiektywna czarna lista psychologów

Rozumiem, że ewentualny pozew byłby tylko za nazwę wątku a nie za treść? Oj kręcisz :)

the formless."

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Re: Subiektywna czarna lista psychologów

Kamil Kończak pisze:Rozumiem, że ewentualny pozew byłby tylko za nazwę wątku a nie za treść? Oj kręcisz :)
Przypiąłeś się do tego pozwu. Mi chodzi o tworzenie "czarnej" listy. Stwórzmy po prostu - listę i niech dopiero treść buduje opinie. Bardziej lub mniej sprawiedliwe.
Kamil Kończak pisze:Oj kręcisz
Ja nie ale może Ty kręcisz? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „lekarze”