Najciekawsze fragmenty z Biblii

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Najciekawsze fragmenty z Biblii

Post autor: Dobro »

jak czytałem biblię to mi się jedynie spodobało jak Jezus mówił, iż "nie patrzcie co jedzą, ale jak czynią" - coś w tym stylu

chyba Ewangelia św. Mateusza najbardziej mi się podobała, już nie pamiętam czemu dokładnie
albo najbardziej radosna, albo najgłębsza dla mnie

tak dzisiaj słyszałem dzwony kościelne z okna, i sobie myślę, że nie mogę wierzyć, gdyż w szatana bym nie uwierzył, w opętania też bym nie uwierzył za nic

w Boga bym nawet uwierzył, jakoś czasem sobie rozmyślam, ale Jezusa nie czuję, szybciej Ducha Św. ...

nie jestem dobrym materiałem na wierzącego, ale myślę, że to jest okej

zostaję przy swoim ...
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

pan dal i pan odebrał hiob najciekawsze to opisy piekla wieczny ogien zgrzytanie zebami placz pragnienia i cierpienia
schizek
zaufany użytkownik

Post autor: schizek »

Dokopali sie do piekla
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Post autor: kaznodzieja »

karuna pisze: ndz mar 19, 2017 7:20 pm jak czytałem biblię to mi się jedynie spodobało jak Jezus mówił, iż "nie patrzcie co jedzą, ale jak czynią" - coś w tym stylu

chyba Ewangelia św. Mateusza najbardziej mi się podobała, już nie pamiętam czemu dokładnie
albo najbardziej radosna, albo najgłębsza dla mnie

tak dzisiaj słyszałem dzwony kościelne z okna, i sobie myślę, że nie mogę wierzyć, gdyż w szatana bym nie uwierzył, w opętania też bym nie uwierzył za nic

w Boga bym nawet uwierzył, jakoś czasem sobie rozmyślam, ale Jezusa nie czuję, szybciej Ducha Św. ...

nie jestem dobrym materiałem na wierzącego, ale myślę, że to jest okej

zostaję przy swoim ...
CZŁOWIEKI SIĘ NIE RODZI Z WIARĄ.WIARĘ TRZEBA W SOBIE WYPRACOWAĆ NA PODSTAWIE WIAROGODNYCH DOWODÓW.
Zachęcające słowa do wiary w Boga są w Hebr 3;4 ,,oczywiście każdy dom jest przez kogoś zbudowany,ale tym ,który zbudował wszystko jest Bóg,,
czy ktoś jest w stanie uwierzyć że jakiś dom powstał przez przypadek czy wskutek ewolucji ?
najbardziej żałosna jest teoria że wszystko zaczęło powstawać w wyniku wielkiego wybuchu czy jakoś tam.
tak sobie kiedyś myślałem,,gdybym zgromadził na jedno miejsce piasek, cemęt,wapno,pustaki i inne materiały na dom a następnie wysadził to w powietrze przy użyciu materiałów wybuchowych,czy powstał by dom ? nawet gdybym to powtórzył milion razy na pewno by nie powstał.
a co ty o tym sądzisz powstał by ?
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

No trochę ten przykład nijako ma sie do rzeczywistości.
Ja uważam, że Big Bang, to jest na co wpadli naukowcy, i z resztą nie musi to być prawda.
Ale znowu: czy ktoś za tym stoi - za powstaniem rzeczy? Otóż dowodów na to nie ma.
:angelic-blueglow:
kaznodzieja
zaufany użytkownik

dowodem jest to co się widzi.
gdy widzimy jakiś dom to jesteśmy pewni że musiał mieć jakiegoś projektanta i wykonawcę chociaż możemy ich osobiście nie znać.
tak samo to co nas otacza musiało mieć inteligentnego projektanta i wykonawcę.potwierdzają t zdumiewające dzieła ,które nas otaczają.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

kaznodzieja pisze: ndz mar 19, 2017 8:37 pmnajbardziej żałosna jest teoria że wszystko zaczęło powstawać w wyniku wielkiego wybuchu czy jakoś tam.
Tę "żałosną teorię", o czym mało kto wie, zaproponował Georges Lemaître, belgijski ksiądz, profesor fizyki na Katolickim Uniwersytecie w Leuven.
LaDopamina
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

marność nad marnościami i wszystko marność tez w starym testamecie bylo
kaznodzieja
zaufany użytkownik

piotrs pisze: ndz mar 19, 2017 10:08 pm marność nad marnościami i wszystko marność tez w starym testamecie bylo
tak ,księga kaznodzieji 6 rozdział.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

kaznodzieja pisze: Zachęcające słowa do wiary w Boga są w Hebr 3;4 ,,oczywiście każdy dom jest przez kogoś zbudowany,ale tym ,który zbudował wszystko jest Bóg,,
czy ktoś jest w stanie uwierzyć że jakiś dom powstał przez przypadek czy wskutek ewolucji ?
Jak więc według Ciebie wyglądałaby rzeczywistość powstała przez przypadek? Czy jest gdzieś możliwa?
I kolejne pytanie zrodzone z poprzedniego: jeżeli tak i wiesz, że to nie to, co istnieje właśnie, czy istnieje w takim razie możliwość powstania czegokolwiek bez wiedzy i władzy owego Stwórcy, którego zakładamy?
Skąd więc porównywanie przez podmiot poznający rzeczywistość wszystkiego, co może poznać do czegoś co i tak nie miałoby prawa zaistnieć?
A jeżeli ten drugi wariant (rzeczywistości poza kontrolą Stwórcy) jest w ogóle możliwy, to czy właśnie być może to nie zaszło?
Ta rzeczywistość jest być może owym światem powstałym przez przypadek a świat zaprojektowany i stworzony musiałby być o niebo lepszy, wyższy i zupełnie inny? Wtedy nie godzi się nazywać dalej tego przykrego świata stworzonym bo obraża się wtedy potencjalnego Stwórcę nie doceniając jego możliwości. Tylko dlaczego właśnie nie ma tego lepszego świata?
Tak to jest jak się igra z szukaniem świata powstałego przez przypadek, który na pewno "nie może" być tym naszym :)
cezary123
zaufany użytkownik

Człowiek zależny jest od przypadku

11 A dalej widziałem pod słońcem,
że to nie chyżym bieg się udaje,
i nie waleczni w walce zwyciężają.
Tak samo nie mędrcom chleb się dostaje w udziale
ani rozumnym bogactwo,
ani też nie uczeni cieszą się względami.
Bo czas i przypadek rządzi wszystkim.
12 Bo też i nie zna człowiek swego czasu,
jak ryby, które się łowi w sieć zdradliwą,
i jak ptaki w sidła schwytane.
Jak one, tak uwikłani zostaną ludzie w złej chwili,
gdy spadnie na nich znienacka.
Koh 9:11-12 BT
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja
zaufany użytkownik

innym ciekawym fragmentem jest Psalm 37;29 ,,Sprawiedliwi posiądą ziemię i będą mieszkać na niej na ZAWSZE,,
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: wt mar 21, 2017 10:19 pm innym ciekawym fragmentem jest Psalm 37;29 ,,Sprawiedliwi posiądą ziemię i będą mieszkać na niej na ZAWSZE,,
Tak, sprawiedliwość nie może być skażona przypadkiem ani błędami.
Naprawdę istnieje tylko nasza Ziemia do podziału i polityka i każdy ateista to wie. :)
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Ezechiela 38;23 ,,,I się wywyższę i uświęcę,i dam się poznać na oczach wielu narodów;i będą musieli poznać ,że ja jestem Jehowa,,,
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: Ezechiela 38;23 ,,,I się wywyższę i uświęcę,i dam się poznać na oczach wielu narodów;i będą musieli poznać ,że ja jestem Jehowa,,,
I dalej wszystko się potoczy według scenariusza odgadywanego dzień i w nocy przez nas, śmiertelników podczas studiowania Biblii.
Domyślać się można wszystkiego i kombinować na wszystkie strony, wędrować we wszystkie ślepe uliczki i fikcję, zmieniać i powracać, przecież skoro sam Bóg coś tam nad nami kombinuje, to musi to być coś wielkiego. I człowiek wciąga się na całe życie zamiast zająć się przetrwaniem w tym świecie, w tych ruinach rzeczywistości, która nie była w ogóle możliwa w pełnym, lepszym kształcie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”