Idzie nowe?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Re: Idzie nowe?

Post autor: Tal »

pogrzebany żywcem pisze:Spisano grube księgi religijny oszołomie zawierające niezbite dowody na ewolucję.
Może zacytuj grube księgi co by nie mieć wątpliwości.
pogrzebany żywcem pisze:.. chyba bym k.u.r.w.ę udusił.
Nie dziwię się, Twój nick mówi sam za siebie.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
pogrzebany żywcem
bywalec

Post autor: pogrzebany żywcem »

Pogrzebali mnie właśnie wzorowi katolicy tacy jak ty, co co niedziela karnie stawiają się w kościele. Zniszczyli mnie, zmusili do rezygnacji z pracy i zatruli życie bo mi odwaliło w miejscu publicznym.

Co do dowodów na ewolucję to po pierwsze musiałbym wygrzebać podręcznik do biologi mający dwadzieścia lat bo tyle upłynęło od czasu gdy kończyłem szkołę średnią, po drugie go przepisać. Pytanie po co? Gdybyś miał trochę oleju w głowie to mógłbyś sobie wygooglać jak wyglądają płody ludzkie na wczesnym etapie rozwoju. Może dowiedziałbyś się jak to się nazywa. Ty masz jednak obawiam się zbyt ciasny umysł.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

No więc właśnie, indoktrynacja teorii ewolucji w szkole zakończyła się sukcesem w Twoim przypadku i zbiera okrutne żniwo po dziś dzień.

Na tym zakończmy, bo Lepiej człowiekowi spotkać się z niedźwiedzicą, której zabrano młode, niż z głupim w jego głupocie. Prz 17:12

ps. nie jestem katolickiego wyznania ;)
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Ja myślę że arq jak i ta pani doktor mają sporo racji.
Ludzie niestety często gęsto żyją po swojemu i w dupie mają jakieś tam zasady !
A potem dziwić się że coraz więcej ludzi ma problemy z psychiką bo w dupie mają swoje sumienie i zasady według których od wieków ludzie żyją.
Popatrzcie na portale społecznościowe co ludzi teraz kręci ?... ano kto co zjadł, kto co kupił ostatnio i w jakich nowoczesnych trampkach pokazuje się na mieście.
To ludzi teraz kręci, tym się teraz ludzie interesują czego dowodem są setki tysięcy zdjęć w internecie.
I gdy popatrzeć na średniowiecze gdzie co trzeci obraz był związany z Bogiem to widać wyraznie czym ludzie w tedy żyli.... a w dzisiejszych czasach czym ludzie żyją ? ano nowoczesnymi trampkami !

Ale chce podkreślić, że nie neguje leków jak i terapii bo na pewno pomagają i są skuteczne w leczeniu chorób psychicznych. Ale do pełnego zdrowia potrzebne jest coś więcej niż dobre leki a mianowicie potrzebna jest odnowa moralna i duchowa.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Wczoraj, w Radiu Plus, opowiadała między innymi o pacjentce, której sugerowała, że jej problemy mają przyczynę w tym, że ta nie zorganizowała katolickiego pochówku mężowi.

Pacjentka zdenerwowała się, nakrzyczała na lekarkę pytając, co to ma do rzeczy, po czym wybiegła i już nigdy nie wróciła na terapię. Dr. Skrok-Wolska skomentowała (piszę z pamięci) "Dotknęłam najwyraźniej czułego punktu. Ta pacjentka już nie wróciła, odciągnął ją ode mnie zły duch!"
Lekarka, ktora sama wymaga leczenia. Dobrze, ze ujawniono jej nazwisko i miejsce w ktorym pracuje.
Jestem osoba wierzaca, ale poglady typu powyzszego wywoluja u mnie usmiech politowania. Ech, niby dorosli ludzie...
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Matt przemawia przez Ciebie głos rozsądku z czego bardzo się cieszę, bo chociaż Tobie uwidacznia się obraz człowieka jakiego Bóg stworzył i jakiego chcę widzieć.
Matt pisze:.. a mianowicie potrzebna jest odnowa moralna i duchowa.
Ponownie uchwyciłeś sedno problemu i to krótkie zdanie to wskazówki i droga do zdrowia.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze:
.. odciągnął ją ode mnie zły duch!"
Jestem osoba wierzaca, ale poglady typu powyzszego wywoluja u mnie usmiech politowania.
Rozumiem, że to Cię tak rozbawiło? Jesteś osobą wierzącą i nie wierzysz w złe duchy? To tak jakbym był miłośnikiem militariów, ale nie wierzył, że wojna jest zła.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

To tez, ale mniej. To z pochowkiem bylo smieszne, ale nie zabawne. Wierze w Boga, i tyle. Czuje jego obecnosc, W zle duchy nie wierze, mamy wolna wole na ktora zadne zle duchy nie maja wplywu, choc faktycznie latwiej jest myslec, ze maja. Nie bede sie dalej zaglebial w ten temat, to sa raczej osobiste sprawy. Natomiast porownania z militariami nie bardzo lapie, przeciez jedno z drugim sie nie wyklucza.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze:Nie bede sie dalej zaglebial w ten temat, to sa raczej osobiste sprawy.

Skoro nie chcesz zagłębiać się w temat i nie chcesz pisać o Bogu to po co prowokujesz swoją filozofią?
Catastrophique pisze:.. porownania z militariami nie bardzo lapie ..
Prawdopodobnie przeceniłem Twoje zdolności.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Wyraz "prowokuje" jest tutaj nieco nie na miejscu. Spojrz na swoja wypowiedz i zastanow sie, kto jest bardziej prowokacyjny. Nie tylko te tutaj. Lubisz tez nazywac ludzi glupcami i hipokrytami, tych ktorzy maja odmienne opinie od Twoich. Przyklad wyzej.
Moja "filozofia" to moj punkt widzenia, do ktorego mam prawo, moge tez go rozwijac lub nie, pisac ile mi sie podoba. Mozesz to uszanowac badz nie, widze jednak, ze masz z tym, nie po raz pierwszy, problem
Co do militariow, wytlumacz mi prosze, dlaczego jedno wyklucza drugie...albo nie, dyskusja z fanatykami religijnymi jest dla mnie strata czasu.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze:Lubisz tez nazywac ludzi glupcami i hipokrytami, tych ktorzy maja odmienne opinie od Twoich.
Nikogo nie obraziłem pisząc "głupiec" tym bardziej "hipokryta". Werset który zapewne masz na myśli w moim założeniu odnosi się do filozofii ewolucji i mu podobnych.
Smucą mnie Twoje insynuację wobec mnie i nie najlepiej interpretujesz moje zamysły, które głupotę zawsze będą nazywać po imieniu.
Catastrophique pisze:Moja "filozofia" to moj punkt widzenia, do ktorego mam prawo, moge tez go rozwijac lub nie, pisac ile mi sie podoba. Mozesz to uszanowac badz nie, widze jednak, ze masz z tym, nie po raz pierwszy, problem
Mój problem to duchowy letarg ludzkości, która nie dość, że nie wierzy to jeszcze szydzi i bluźni przeciwko Bogu i Jego umiłowanemu synowi Jezusowi Chrystusowi.
Rozwijać i pisać swój punkt widzenia jak najbardziej masz prawo, więcej nawet powinieneś o nim pisać i nikomu nic do tego, ale miej świadomość konfrontacji.
Catastrophique pisze:Co do militariow, wytlumacz mi prosze, dlaczego jedno wyklucza drugie...albo nie, dyskusja z fanatykami religijnymi jest dla mnie strata czasu.
Dla mnie nie jesteś stratą czasu, więc miłośnik broni i wszelkich militariów nie wierzy w zło wojny, którą inspiruje jego fascynacja i umiłowanie broni.
Mam nadzieję, że dostrzegasz już absurd tej sytuacji.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Wybacz, ze nie używam cytowania, ale pisze z telefonu i musialbym sie porządnie nagimnastykować aby to sensownie wygladalo.
Co do glupca i hipokryty masz racje, przeciez to są komplementy ;). Odnośnie wersetu, wszyscy wiemy jaki miał cel, nie traktuj wiec ludzi jak idiotów, jesli chcesz miec z kim dyskutować.
Oczywiscie, ze mam świadomość konfrontacji, to raczej oczywiste...
Miłośnik militariów itd moze jednocześnie nie pochwalać wojny, gdy jest np.tylko hobbysta, kolekcjonerem, nie uznajacym zabijania itd. Trzeba patrzeć nieco szerzej.

Co do nazywania głupoty po imieniu...bierzesz czasem pod uwagę, ze odmienne poglądy od Twoich nie świadczą o glupocie ani hipokryzji. Każdemu należy się szacunek.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze:Co do glupca i hipokryty masz racje, przeciez to są komplementy ;)
Tym zdaniem zabiłeś mi ćwieka, nie wiem jak je interpretować.
Catastrophique pisze:Odnośnie wersetu, wszyscy wiemy jaki miał cel, nie traktuj wiec ludzi jak idiotów, jesli chcesz miec z kim dyskutować.
To nie ja wyzywam ludzi od religijnych oszołomów, poza tym powściągnę swój język w dyskusjach, bo to jak rzucanie grochem o ścianę i wola Boga jeśli położy poznanie na czyimś sercu, dlatego Nie odpowiadaj głupiemu według jego głupoty, abyś i ty nie był do niego podobny. Prz 26:4
Jeśli już zajdzie potrzeba to Odpowiedz głupiemu według jego głupoty, aby nie był mądry we własnych oczach. Prz 26:5
Catastrophique pisze:Miłośnik militariów itd moze jednocześnie nie pochwalać wojny, gdy jest np.tylko hobbysta, kolekcjonerem, nie uznajacym zabijania itd. Trzeba patrzeć nieco szerzej.
Wybacz, ale graniczy to z szeroko pojętą tolerancją, która prowadzi ten świat na sąd. Poza tym wyobrażasz sobie miłośnika i hodowcę koni pracującego w ubojni?
Catastrophique pisze:Co do nazywania głupoty po imieniu...bierzesz czasem pod uwagę, ze odmienne poglądy od Twoich nie świadczą o glupocie ani hipokryzji. Każdemu należy się szacunek.
Szanuję każdego i biorę pod uwagę odmienne poglądy od swoich, jednak zawsze będą dalekie od prawdy i złe, jeśli pozbawione są Chrystusa ;)

ps. nie przejmuj się cytowaniem i dobrej nocy, bo zmęczenie coraz wyraźniejsze. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sophie
zaufany użytkownik

Post autor: sophie »

wg mnie ta pani doktor chyba sama ma urojenia jesli wydaje takie sady. Jej diagnoza bardziej przypomina mi osad jakiejs wrozki albo czarownicy. Oczywicie wierze w rozne rzeczy, ale przyklad podany w tym artykule wydaje mi sie komiczny i wydaje sie nie miec nic wspolnego z medycyna czy psychiatria.
:icon-mrgreen: :: https://mojelinki.pl - Kreator stron ::::: https://schizo.pl - Forum Schizofrenia :: :icon-mrgreen: https://randki.cc - Randki
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

@Arq
Nie tyle oszolomow co fanatyków. Bo nie wiem jak inaczej nazwać Twoje przepełnione jedynIe wg.Ciebie sluszna prawda posty.
I znowu werset o glupocie, reko Boga, szkoda słów...
Nie widac żebyś kogokolwiek szanowal. Nie sadze aby Chrystus chcial, aby w ten sposób przemawiano w jego imieniu, bo to raczej od niego odstrecza, niz zachęca do zbliżenia sie i wiary. Jak sie widzi takie "religijne" podejście do ludzi nic dziwnego, ze wierzący stają sie obiektem kpin.
A propos kpin, Malo, ze traktujesz innych i nazywasz glupcami, to z przeciwników w dyskusji próbujesz sobie w malo wybredny sposob żartować. Pozostala Ci wiec jedna osoba, z ktora mozesz prowadzić religijne wojny, Ty sam.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

sophie pisze:.. przyklad podany w tym artykule wydaje mi sie komiczny i wydaje sie nie miec nic wspolnego z medycyna czy psychiatria.
Zacytuję mojego ulubionego muzycznego wieszcza:
A czy ty wiesz, że pozory często mylą?
Tak wiem, tak wiem
Ludzie przed byle gównem czoła chylą
Tak wiem, tak wiem
Catastrophique pisze:.. przepełnione jedynIe wg.Ciebie sluszna prawda posty.
Słono się mylisz, bo nie według mnie, ale nauki i słów Jezusa Chrystusa oraz Jego uczniów.
Catastrophique pisze:Nie widac żebyś kogokolwiek szanowal.
Cóż, nie zamierzam przypodobać się Tobie, ani tym bardziej komukolwiek innemu, ale nie oznacza to, że nie szanuję drugiej osoby.
Niestety widzisz to co chcesz widzieć i to Chrystus mnie rozliczy z moich słów i uczynków.
Catastrophique pisze:Nie sadze aby Chrystus chcial, aby w ten sposób przemawiano w jego imieniu, bo to raczej od niego odstrecza, niz zachęca do zbliżenia sie i wiary. Jak sie widzi takie "religijne" podejście do ludzi nic dziwnego, ze wierzący stają sie obiektem kpin.
Prawdziwi chrześcijanie zawsze będą w opozycji do tego świata, więc zawsze będą wyszydzani i lekceważeni. Jakie inne podejście mieliby mieć do życia, jeśli nie na fundamencie Słowa Bożego? Poza tym czytasz Biblię? Gdzie miałbyś okazję poznać wersety które wklejam, jeśli nie czytasz?
Daj Boże, by przemówił do Ciebie jeden z nich, a jeśli przeszkadza Tobie moja gorliwość, a tym bardziej wersety z Pisma Świetego to najwidoczniej nie chcesz poznać prawdziwego Boga i żyjesz z dala od Niego. Akurat nie sądzę, aby Jezus miał coś przeciwko mojemu głoszeniu ewangelii, myślę, że robię to dość umiejętnie.
Gal 1:8 Lecz choćbyśmy nawet my albo anioł z nieba głosił wam ewangelię inną od tej, którą wam głosiliśmy, niech będzie przeklęty.
Catastrophique pisze:Pozostala Ci wiec jedna osoba, z ktora mozesz prowadzić religijne wojny, Ty sam.
Jestem daleki od prowadzenia wojen, poza tym jak można wojować z samym sobą? Jakiś paradoks?
I proszę Cię nie pomawiaj mnie, jakobym wszystkich dyskutantów traktował jak głupców, niestety wielu błądzi i jest w błędzie, ale ocena nie do mnie należy.
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Jak widzę zdjęcie T.Lisa w naTemat.pl i reszty redaktorków z TVNu to wiadomo o co chodzi. Niestety Ci z lewej mają w genach zapisaną niechęć do Boga i religii.
Ostatnio zmieniony pt sie 14, 2015 4:03 pm przez Matt, łącznie zmieniany 1 raz.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Słusznie Matt zauważyłeś, propaganda kliki TVN-u nie jest tu bez znaczenia. Manipulacja medialna to najgroźniejsza broń XX i XXI wieku jej skutki można zauważyć w każdej dziedzinie życia. Sama telewizja nie jest zła, podobnie jak pieniądze, bo właściwie wykorzystana mogłaby służyć ku dobru, ale niestety nie w tym świecie.
Awatar użytkownika
mama Ania
zaufany użytkownik

Post autor: mama Ania »

Arq, przypominasz mi trochę krewnego męża, który przyszedł do mnie do szpitala gdy leżałam z powikłaniami i zaczął mi wmawiać, że to wszystko się stało, bo się odwróciłam od Boga.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

mama Ania pisze:Arq, przypominasz mi trochę krewnego męża, który przyszedł do mnie do szpitala gdy leżałam z powikłaniami i zaczął mi wmawiać, że to wszystko się stało, bo się odwróciłam od Boga.
Jeśli rzeczywiście się odwróciłaś to przykro mi to słyszeć, że zanikła Twoja relacja z Nim. Możliwe, że ciężko będzie Tobie pojąć, ale skoro pozbawiona jesteś Jego błogosławieństwa nie dziw się jeśli spotykają Cię różne problemy i trudności. Zachęcam do przeczytania V Księgi Mojżeszowej rozdział 28 od 1 wersetu do 67.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”