Czy psychoza zmieniła Wasz charakter?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
mama Ania
zaufany użytkownik

Re: Czy psychoza zmieniła Wasz charakter?

Post autor: mama Ania »

a może nie da się rozwinąć tematu, bo trudno tutaj na forum wyrokować jak jest obiektywnie, a nie jak sie subiektywnie wydaje?
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Właściwie odpowiedziałam tylko, że niekoniecznie rozwija się fobia. Zmiany zachowania (raczej nie charakteru) mogą wynikać z ciężkiego przeżycia jakim jest psychoza, ale na zachowanie wpływ mogą mieć też leki. Niektóre, jak rispolept, powodują np. pustkę w głowie. Przy niektórych można być cichym i wycofanym. Ale przy dobrze dobranych lekach można wrócić "do siebie". Cały czas będę podkreślać, ze psychoterapia też ma duży udział w zdrowieniu. Oczywiście potrzeba czasu, ale to indywidualne kwestia ile. W moim przypadku lekarka mówiła o zespole stresu pourazowego po psychozie, także trochę to trwało. Trzeba pilnować tez zdrowia somatycznego np. hormonów, serca. Kobiety powinny też odwiedzać ginekologa, koniecznie z badaniem usg.
Chciałam jeszcze powiedzieć, że napisałam o rispolepcie. Dla mnie był to zły lek, ale są osoby, którym on służy. Leki na każdego działają inaczej.
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2015 8:03 pm przez mei, łącznie zmieniany 2 razy.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
maajutka
zaufany użytkownik

Post autor: maajutka »

Ja na 1,5mg rispoleptu jestem taka jak przed choroba zyc nie umierac oby nie bylo nawrotu
Awatar użytkownika
Mika07
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Mika07 »

mama Ania pisze: sob cze 20, 2015 12:20 am To czego doświadczamy kształtuje nas w ciągu całego życia.
Czy i jak psychoza zmieniła Wasz charakter? Czy były to trwałe zmiany?
Psychozy pogłębiły moją nieśmiałość i izolację społeczną

UWAGA MODERATORA: Chłopiec Papuśny

Temat przeniesiony z innego działu.
Zapraszam do wypowiedzi.
Pozdrawiam!
Chłopiec Papuśny
F20.3
ODPOWIEDZ

Wróć do „definicje pojęć, często zadawane pytania”