Czy leki trzeba brać do końca życia ???

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Czy leki trzeba brać do końca życia ???

Post autor: zbyszek »

Nie liczyłbym na przebudowę DNA, to że środki farmakologiczne go przebudowują wygląda na bajkę. Jednak DNA to głównie matryca do budowy białek, a wiele ciekawsze rzeczy rozgrywają się bezpośrednio w ludzkim mózgu. Mózg sam się przebudowuje - dość trywialny przykład to uczenie. Lecz zmieniamy się także wraz z samym dojrzewaniem. Dlatego wystarczy tylko chcieć i włożyć pracę i wysiłek, a największą górę da się zdobyć małymi kroczkami.
Myślę, że także schizofrenię da się "kontrolować" - tak się zmienić, żeby samemu ją rozpoznawać i zapobiegać lekami jej nasileniu.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Może rzeczywiście to była bajka dla niegrzecznych dzieci, ale pytałem się o to mojego lekarza w przychodni i on powiedział, że w pewnym sensie tak jest.
Podobno nawet środowisko, w którym się przebywa, determinuje nasze DNA. Dowiedziono tego na podstawie badań kodu genetycznego bliźniąt jednojajowych rozdzielonych w dzieciństwie i wychowywanych w różnych środowiskach. Jedna dziewczynka była wychowywana w USA, druga w Chinach. Po 15 latach życia w różnych warunkach ich DNA się różniło. Ten temat był przedstawiany w programie dokumentalnym na TVP.
Skoro czynniki zewnętrzne mogą wpływać na "wygląd" DNA, to ingerencja wewnętrzna chyba tym bardziej? Tak mi się przynajmniej wydaje...
Obrazek
sylwia1978bart
zaufany użytkownik

Post autor: sylwia1978bart »

witam,choruje od 4 lat i moja doktor mówiła ze do konca zycia będe brała leki, chwilowo sie czuje dobrze, myslę o pracy , złożylam juz podanie w 2 miejscach, moge łykac te leki biore zolaxe, abym nie miała nawrotu, pozdrawiam
classy
zaufany użytkownik

Post autor: classy »

Daniel Fisher - to jest odpowiedź na zadane pytanie. Z przytaczanych przez niego badań długoterminowych (ok. 30 lat) wynika, że ze schizofreni wychodzi jakieś 50%, i nie biorą oni leków. Tak więc wydaje mi się, że trzeba się samemu przekonać po próbie odstawienia leków.
Ertis
zaufany użytkownik

Post autor: Ertis »

Mnie pocieszył psychiatra mówiąc, że jeszcze parę miesięcy i można próbować zmniejszyć dawkę i stopniowo odstawiać lek. Ryzyko jest, ale można funkcjonować bez leków, ale to wszystko kwestia indywidualna
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Post autor: Bezpieczny »

Odpowiadając na pytanie w temacie: Tylko do końca życia, później już nie. Ale można ponoć po kilku latach gdy stan zdrowia się poprawi zejść na niższą, podtrzymującą dawkę.
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
sylwia1978bart
zaufany użytkownik

witam, ja własnie biore tylko zoalxe 5 mg, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Ja mogę brać leki do końca życia. Byle tylko pomagały.
Obrazek
sylwia1978bart
zaufany użytkownik

hej, kiedys tez mialam 1 epizod sama przerwalam leczenie, mialam nawrot choroby , teraz tez biore zolaxe 5 mg , ale lekarka mowila ze bede juz do konca , wiem ze juz nie przerwe , nie chce nawrotu, na dzien dzisiejszy zachowuje sie normalnie jesli wogole zycie jest normalne haha, pozdrawiam, i zaakceptowalam swoja chorobę , buzka :D
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Niektórzy lekarz liczą to tak: po pierwszym epizodzie co najmniej 5 lat leki, po drugim dziesięć i tak dalej. Może u ciebie było ich już ponad sześć i tak przekroczyłaś 100 lat brania leków
sylwia1978bart
zaufany użytkownik

to do mnie 6? mialam tylko 2 nawroty ,pozdrawiam,
sylwia1978bart
zaufany użytkownik

tak wydawało mi sie ze juz jestem zdrowa, dobrze sie czulam jakiś chyba rok przestalam jedzic do lekarza psychiatry . nie bralam lekow, ok 4 miesiace, nawet przez ten czas pracowalam, juz nie przestane brac lekow, nie chce nawrotu, rodzina mi na nowo ufa, traktuja tak jak kiedys, buzka
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Mój przemiły i genialny psychiatra, jak zapytałam się go, jak długo mam brać leki, powiedział mi, że nie jest wróżką. :evil: Przypomniałam mu, że raz mówił mi, że leki mam brać trzy lata. Nie zaprzeczył, że tak powiedział i stwierdził, że leki mam brać do końca życia. :twisted:
Na szczęście w przyszłym roku zmienię psychiatrę i może trafię na takiego, który będzie chciał abym odstawiła w przyszłości leki. Chciałabym spróbować żyć bez leków.
Poza tym mój genialny psychiatra powiedział, że na lekach też mogę mieć nawrót. Pocieszające. :twisted:
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 45723214

Post autor: Anime »

u
Ostatnio zmieniony sob gru 22, 2012 12:55 am przez Anime, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 3:21 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

pola pisze:czy te leki zawsze bierze się codziennie ...zdarzyło się żeby ktoś brał tego typu leki np co drugi dzień, pomijając zastrzyki
Obecnie tendencja jest taka, że nawet u osób, które od wielu lat nie maja objawów wprowadza się tzw. dawkę podtrzymującą. Jest to minimalna dawka brana codziennie. Choć może być i tak, że lekarz zaleci powstrzymanie się od brania leków i sięgania po nie tylko w momentach, gdy chory zaczyna źle się czuć, czy źle funkcjonować. Jednak takie zachowanie wymaga dużej samokontroli ze strony chorego i dużego doświadczenia, jeśli chodzi o chorobę - znajomości jej objawów, czy sytuacji stresujących, mogących ją prowokować, itd.
Raczej nie zdarza się, by zalecano branie leków co dwa dni. Choć wszytko, tak naprawdę zależy od lekarza - jego wiedzy i doświadczenia.

Pozdrawiam.m.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Raczej trzeba brać codziennie, aby utrzymywać stały poziom w organiźmie. Ja brałam przez 2 lata, nie ominęłam żadnej dawki. Nie wiem ile miałam epizodów, mam chyba przewlekłą postać czy coś w tym stylu.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
pinokio
zaufany użytkownik

Post autor: pinokio »

Cynk to akurat na włosy, skórę i paznokcie działa - na pewno nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Anime pisze:Leki na schizofrenię bierze się:
2 lata - po jednym epizodzie,
5 lat - po dwóch epizodach,
do końca życia - po więcej niż dwóch epizodach.

Jednak granice te są płynne. I nawet jeśli ktoś się dobrze czuje, to lekarz nie musi odstawić leku pacjentowi.
Uświadomiłam sobie właśnie że mija już 6 lat od mojej drugiej ostrej psychozy, która zakończyła się pobytem w szpitalu a lekarz ani nie wspomina o odstawieniu leków, a gdy ja coś napomknę to mówi że u mnie odstawienie leków zawsze źle się kończyło więc lepiej nie ryzykować :roll: A ja się czuję tak dobrze biorąc abilify 15mg, że też myślę- po co ryzykować?
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
arek77
zaufany użytkownik

Post autor: arek77 »

to że po 2 latach mozna odstawiać to moim zdaniem zależy od przypadku,ja biorę 2,5 roku po pierwszym epizodzie i nie ma mowy o odstawieniu,nawet nie ma mowy o zmniejszeniu dawki przynajmniej narazie,ciągle biorę dużą dawkę bo 600mg ketrelu,10mg zolaxy i 40 mg bioxetin.I ufam swojemu lekarzowi bo ogólnie stopniowo jest coraz lepiej.Także mogę brać te leki nawet do końca życia byleby było w miarę dobrze(mam gorsze dni)i żebym mógł pracować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”