Litzmannshtadt
Moderator: moderatorzy
Re: Litzmannshtadt
Może zadam jeszcze pytanie o niemiecką nazwę Łodzi, Litzmannstadt skąd ta nazwa
Ostatnio zmieniony śr lut 19, 2014 12:57 pm przez zigi, łącznie zmieniany 1 raz.
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
x
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 3:57 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie tak, gdy hitlerowcy zajęli miasto nazwali je na cześć jednego ze swoich generałów który zdobył Łódź podczas I WŚ, a dokładnie Karla Litzmanna.Gehenna pisze:Chyba od nazwiska...
Dodam, że podczas II WŚ Łódź zajął generał Johannes Blaskowitz.
My Way My Generation
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 3:58 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam pojęcia, ale biorąc pod uwagę że w Łodzi mieszkało wielu fabrykantów pewnie sporo.
Jeśli chodzi o cyrylicę na zwykłej klawiaturze to było by dość trudne zadanie, trzeba by zainstalować sterowniki i później troche pozmieniać ustawienia. W sumie sam nie wiem dokładnie jak to zrobić, dlatego może spróbuj z tej wirtualnej. Napisz zdanie po rosyjsku i skopiuj tekst i wklej do postu, tu masz link do e-klawiatury http://translit.ru/
A zapytam Cię czy znasz możę historię brata twórcy rosyjskiej WCzK, ta osoba mieszkała i pracowała w Łodzi... Wiesz o kogo chodzi?
Jeśli chodzi o cyrylicę na zwykłej klawiaturze to było by dość trudne zadanie, trzeba by zainstalować sterowniki i później troche pozmieniać ustawienia. W sumie sam nie wiem dokładnie jak to zrobić, dlatego może spróbuj z tej wirtualnej. Napisz zdanie po rosyjsku i skopiuj tekst i wklej do postu, tu masz link do e-klawiatury http://translit.ru/
A zapytam Cię czy znasz możę historię brata twórcy rosyjskiej WCzK, ta osoba mieszkała i pracowała w Łodzi... Wiesz o kogo chodzi?
My Way My Generation
x
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 3:58 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli chodzi o twórcę WCzK to był nim Feliks Dzierżyński http://pl.wikipedia.org/wiki/Feliks_Dzi ... y%C5%84ski
Zaś jego brat Władysław http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82ady ... y%C5%84ski
został lekarzem, był neurochirurgiem w szpitalu przy ul. Kopcińskiego (obecna nazwa ulicy) w trakcie II WŚ hitlerowcy oskarżyli go o leczenie żołnierzy AK i rozstrzelali podczas publicznej egzekucji wraz z setką innych więźniów w lasach pod Zgierzem. Dziś stoi tam pomnik, a o Władysławie Dzierżyńskim jest również napisane w przytaczanej przeze mnie książce "Radogoszcz", gdzieś tu na forum.
Feliks jako zagorzały komunista był odpowiedzialny za śmierć wielu ludzi w Rosji, w tym roku jest wydana książka, która ukazuje go jako namiętnego kochanka i człowieka oddanego rewolucji (http://ciekawostkihistoryczne.pl/2014/0 ... -kochanek/). W ten sposób ludzie którzy nie znają dokładnie historii nie wiedza kim tak na prawdę F. Dzierżyński był. Jego brat wybrał zupełnie inną drogę i został wartościowym człowiekiem, zupełnie inaczej niż Feliks. Hitlerowcy pewnie też wiedzieli kim był Władysław a pomoc AKowcom mogła być tylko pretekstem lub wymówką dla jego śmierci.
Aha:) nie odpisalaś ile jest pałaców w Łodzi... bo nie znam odpowiedzi
Zaś jego brat Władysław http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82ady ... y%C5%84ski
został lekarzem, był neurochirurgiem w szpitalu przy ul. Kopcińskiego (obecna nazwa ulicy) w trakcie II WŚ hitlerowcy oskarżyli go o leczenie żołnierzy AK i rozstrzelali podczas publicznej egzekucji wraz z setką innych więźniów w lasach pod Zgierzem. Dziś stoi tam pomnik, a o Władysławie Dzierżyńskim jest również napisane w przytaczanej przeze mnie książce "Radogoszcz", gdzieś tu na forum.
Feliks jako zagorzały komunista był odpowiedzialny za śmierć wielu ludzi w Rosji, w tym roku jest wydana książka, która ukazuje go jako namiętnego kochanka i człowieka oddanego rewolucji (http://ciekawostkihistoryczne.pl/2014/0 ... -kochanek/). W ten sposób ludzie którzy nie znają dokładnie historii nie wiedza kim tak na prawdę F. Dzierżyński był. Jego brat wybrał zupełnie inną drogę i został wartościowym człowiekiem, zupełnie inaczej niż Feliks. Hitlerowcy pewnie też wiedzieli kim był Władysław a pomoc AKowcom mogła być tylko pretekstem lub wymówką dla jego śmierci.
Aha:) nie odpisalaś ile jest pałaców w Łodzi... bo nie znam odpowiedzi
Ostatnio zmieniony sob lut 22, 2014 12:32 pm przez zigi, łącznie zmieniany 1 raz.
My Way My Generation
x
Wiki podaje że 26Gehenna pisze:zapomniałam o pałacach
27
My Way My Generation
Jeden z ciekawszych filmów jakie widziałem o Łodzi, ukazany jest w nim stary cmentarz żydowski. Oglądając go można dowiedzieć się co oznaczają symbole umieszczone na poszczególnych nagrobkach, bardzo ciekawy materiał zrealizowany przez pasjonata, polecam gorąco.
My Way My Generation
x
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 3:54 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
@Gehenna, dzięki za link ciekawie to wszystko wygląda, nie wczytywałem się dokładnie ale myślę że warto się z nimi wybrać choć raz
Może nawet uda nam się spotkać w jakimś terminie... Wszystko jest do ustalenia
Może nawet uda nam się spotkać w jakimś terminie... Wszystko jest do ustalenia
My Way My Generation
Zx
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 3:54 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziś przejeżdzałem tamtędy na rowerze, fakt ulica nieciekawa ale widziałem kilka odnowionych budynków i prezentowały sie całkiem okazale nie znam się na stylach i architekturze dlatego mogłem tylko luknąć na ciekawe i nowe budynki i jest ich tam kilka na pewnoGehenna pisze:Zigi, jak będziesz w Łodzi przejdź się ulicą Legionów. Powoli, spacerkiem, zadzierając głowę ku górze. To zniszczona ulica i cieszy się raczej złą sławą, ale architektura jaka tam niesamowita. Znam tą ulicę w miarę dobrze, zbierałam do części kamienic archiwalia. Zawsze kiedy tam przechodzę wpadam w jakiś zachwyt ogromny.
My Way My Generation
Kilka fotek https://plus.google.com/u/0/photos/1000 ... 4766793569 z ostatniego wypadu na rowerze, jest na nich więzienie na Radogoszczu. Niemcy podczas okupacji zamienili fabrykę na więzienie, a pod koniec wojny podpalili całość wraz z przebywającymi tam więźniami. Nie będe opowiadał tu całej historii, ale fotkami z chęcią się podzielę
My Way My Generation
x
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 3:55 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Gehenna pisze:Wydaje mi się, że ta pozycja może Cię zainteresować Zigi
http://culture.pl/pl/dzielo/andrzej-bar ... mucholapek
Dzięki Gehenna oglądałem nie dawno amatorski dokument o Rumkowskim na You Tube, było w nim porównanie Rumkowskiego z "kierownikiem" Getta w Warszawie. Zupełnie odmienne postacie, ten człowiek w Warszawie (którego nazwiska w tym momencie nie pamiętam) na wieść o likwidacji Getta popełnił, na znak sprzeciwu i bezsilności, samobójstwo... Jak skończył Rumkowski chyba oboje wiemy.
My Way My Generation
Zx
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 3:55 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm ciekawa pozycja gdzieś już słyszałem o tym człowieku, podobnież była to prawdziwa legenda w Łodzi swego czasu ... Co do "Fabryki muchołapek" to na pewno wypożyczę tę książkę, bo jest w mojej biblio ta druga to nowość, ale może nie długo też się pojawi w BUŁe. Dzięki za linki bardzo ciekawe rzeczy mi podsyłasz
My Way My Generation
x