Samotność

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
bertha
zaufany użytkownik

Re: Samotność

Post autor: bertha »

schizofrenik82 pisze: Przez chwile pomyśl kiedy wychodzisz cieszyć się życiem a tu schizofrenia na te cudne kolory kręci Ci to co Cię boli wyzwala w tobie tymi stanami psychotycznymi przykre przeżycia
Oczywiscie, ze nie wiem co czujesz, jak bardzo cierpisz. Chcialbys pewnie tez zobaczyc ten kolorowy listek na wietrze, ale nie mozesz... Pisalam o sobie.
Jestem tutaj bo tak duzo ucze sie od Was. Tak bardzo mi pomagacie. Wszyscy tutaj jestescie wspaniali :D
"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Samotność IMHO rozwija schizofrenię, kontakty społeczne to podstawa aby wyjść z tej choroby. Nie jest przyjemne, kiedy nie masz z kim pogadać, wesprzeć kogoś, pośmiać się czy nawet pomartwić :).
bertha pisze: Jestem tutaj bo tak duzo ucze sie od Was. Tak bardzo mi pomagacie. Wszyscy tutaj jestescie wspaniali :D
Nie zrozum mnie źle, ale jak czytam Twoje wypowiedzi na forum to wyglądasz mi na dobrą, wrażliwą osobę o wielkim, ciepłym sercu. Tak więc i Ty nam pomagasz :). Oby takich osób więcej :).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Często samotność nie wynika z tego co można przeczytać w podręczniku dla psychiatrii. Niestety psychologowie czy też psychiatrzy wszystko tworzą na jedną melodię dlatego tak dobrze nieraz pomagają. Długo się uczą żeby rozpoznawać symptomy choroby potem wystarczy mieć etykietkę i wszystko potem ma miano choroby.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Kamil Kończak pisze:że aby z kimś być trzeba wpierw pokochać samotność, bycie tylko ze sobą. Wtedy w naszym byciu z kimś jest mniej uzależnienia a więcej wolności.

Nie ma więc "Kocham Cię, nie mogę bez Ciebie żyć" tylko "Kocham Cię i mógłbym bez Ciebie żyć ale nie chcę".

A jesień to moja ulubiona pora roku :)
zgadzam się. :)))
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Ja wolę niż iść z kimś na dwór czy z koleżanką gdzieś to wolę sobie posiedzieć w pokoju. Ewentualnie pobiegać .Napiję się czy zapale ziółko, po co mam się bawić w wymianę zdań skoro ja swoje mam już wyrobione . Polubiłem samotność do pewnego stopnia i kontakty z rodziną mi w pełni i aż nadto wystarczają i wypalają moją energię w tej sferze. Nowi ludzie nie są mi potrzebni bo praktycznie nic mi nie potrafią dać , nie są subtelni np. a prostaccy , są roszczeniowi , krzykliwi , głupkowaci , egoistyczni , wybierają sobie znajomych według chybionych kryteriów , za dużo gadają , nie myślą co mówią , nie mówią co myślą, grają . myślą że ja nie widzę , robią głupkowate miny. Coś zawsze się praktycznie zawsze znajdzie co ja wyczuję i mnie to zniechęca lub blokuje .
Ostatnio zmieniony sob wrz 21, 2013 11:54 pm przez Słonecznik1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

jutro mam iść z koleżanką na rower i już mi się nie chcę kuwa mać ale słowo się rzekło a raz już przekładałem
Ale potem się napiję :) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”