nie choroba,dar od Boga
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: nie choroba,dar od Boga
Kobiety wierzące mają łatwiej, bo zwracają się do pięknej mistycznej postaci Jezusa, a mężczyźni? Kto ich przytuli?
Najwyżej pod obronę Św. Matki Boskiej zawsze Dziewicy.
Najwyżej pod obronę Św. Matki Boskiej zawsze Dziewicy.
Jeżeli cierpiący Chrystus Syn Boży się przeliczył i zawiódł się na ponadwszechświatowej Transcendencji i zrobił wszystko łącznie z pokonaniem zła i śmierci dla nas na próżno, to wstyd za tamtejszą pierwotną "wszechmocną Pustkę"
Ostatnio zmieniony śr lip 31, 2013 9:48 am przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
Wtedy wszystko co ludzkie, jest darem od człowieka, a co nieludzkie - bezosobowym przypadkiem do pokonania.
Albo do machnięcia na to ręką jako niepoznawalne i niepokonywalne zło.
Albo do machnięcia na to ręką jako niepoznawalne i niepokonywalne zło.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Sorry za poprzednie powierzchowne potraktowanie sprawy. Rzeczywiście nawet w masochizmie znaleźć można sens i ukojenie, jeśli podejdzie się do tego z miłością. Chyba nie ma sensu odmawiać ludziom takich rozwiązań skoro efektywnie przynoszą im ulgę. Zamiast jednak hipnotyzować się ich cudownością wystarcza zauważyć, że człowiek jest dla miłości w stanie wiele wycierpieć i tak też chyba powinno być. Ani nie ma w tym cudów, ani nie należy rozumieć tego jako namowy do cierpień.Kamil Kończak pisze:... Matka Terasa mówiła podobno, że ból to pocałunek Boga ...
ps. Och, jeśli tam za niebieskim kolorem jest rzeczywiście TAAKA miłość, to muszą nieźle dostawać

- sombremasa
- bywalec
ciekawe, i wiem jeszcze,że ludzkim przekonaniom należy się szacunek,bez tego pozostajemy bandą śmierdzieli.zbyszek pisze: To ciekawe jak "fakty" mogą zależeć od ludzkich przekonań, nie uważasz ?

Kiedy czyjeś wyobrażenie o człowieku może stać zafałszowanym obrazem tego człowieka??
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Zbyszku - ja opieram się na informacjach które są dostępne na temat Matki Teresy - podobno umierającym odmawiała środków przeciwbólowych mówiąc właśnie o tych pocałunkach i miłości Boga. I to w Indiach gdzie ludzie mają zupełnie inne wyobrażenie Absolutu i cierpienia.zbyszek pisze:Sorry za poprzednie powierzchowne potraktowanie sprawy. Rzeczywiście nawet w masochizmie znaleźć można sens i ukojenie, jeśli podejdzie się do tego z miłością. Chyba nie ma sensu odmawiać ludziom takich rozwiązań skoro efektywnie przynoszą im ulgę. Zamiast jednak hipnotyzować się ich cudownością wystarcza zauważyć, że człowiek jest dla miłości w stanie wiele wycierpieć i tak też chyba powinno być. Ani nie ma w tym cudów, ani nie należy rozumieć tego jako namowy do cierpień.Kamil Kończak pisze:... Matka Terasa mówiła podobno, że ból to pocałunek Boga ...
ps. Och, jeśli tam za niebieskim kolorem jest rzeczywiście TAAKA miłość, to muszą nieźle dostawać![]()
![]()
Jezus podobno mówił, że niebo jest w nas a nie na chmurce. Ja przynajmniej jestem pewien, że istnieje coś ponad czasem i przestrzenią - ponad ludzkim umysłem.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Może ? Choć nie do końca to rozumiem, bo niektóre są przecież dość durne. Czy uszanujesz przekonania komunisty, który jest pewien, że "Polaczki są po to, żeby ich pieprzyć" ? A co z przekonaniami o wyższości rasy ?sombremasa pisze:...ludzkim przekonaniom należy się szacunek,bez tego pozostajemy bandą śmierdzieli.
Może szacunek należy się tylko ludziom, a nie przekonaniom ? A wręcz można by przypuścić, że szacunek dla ludzi ma funkcjonalny charakter - jest po to, żeby zmieniać durne poglądy w pokojowy sposób.
- sombremasa
- bywalec
co za cholera kradnie mi myśli....mam chyba gronostaja w głowie.
Odpowiem jednak. postaram się.
szacunek nie podejmuje walki z głupotą, rozumiem?
Odpowiem jednak. postaram się.
szacunek nie podejmuje walki z głupotą, rozumiem?
Kiedy czyjeś wyobrażenie o człowieku może stać zafałszowanym obrazem tego człowieka??
I to można wyczuć w pojęciu ofiarowania się Chrystusa za nasze i całej ludzkości Zbawienie.cezary123 pisze:Jeżeli cierpiący Chrystus Syn Boży się przeliczył i zawiódł się na ponadwszechświatowej Transcendencji i zrobił wszystko łącznie z pokonaniem zła i śmierci dla nas na próżno, to wstyd za tamtejszą pierwotną "wszechmocną Pustkę"
Ofiarujemy Bogu Boga, którego nie może nie być.
Chociaż w zasadzie może...
Jaja sobie robię trochę ale taka prawda.
Nasza egzystencja nie jest wcale do śmiechu
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
W końcu się przyznałeścezary123 pisze:Jaja sobie robię trochę ale taka prawda.

Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
Jak leżałam w szpitalu to od współpacjentki usłyszalam, że głosy są darem. Jesli głosy są darem, to ja dziękuję za taki dar. Z kolei w ostatnim moim pobycie kolega mówił, że też słyszy głosy, ale że on sobie rozmawia z Bogiem. Moje głosy nie są dla mnie łaskawe, straszą mnie śmiercią. Też się zastanawiam, czy ja przypadkiem w moim bujnym onegdaj życiu nie otworzyłam jakiegoś kanału jakimś bytom, które teraz mnie nawiedzają i nie dają spokoju.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
Na czym ta bujność twojego onegdaj życia polegała, jeśli to nie tajemnica lub niedyskrecja?maliana pisze:w moim bujnym onegdaj życiu

- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
Nadużywałam alkoholu... to mam na mysli.Makaron pisze:Na czym ta bujność twojego onegdaj życia polegała, jeśli to nie tajemnica lub niedyskrecja?maliana pisze:w moim bujnym onegdaj życiu
pozdrawiam, m.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
A już myślałem, że prowadziłaś bujne towarzysko życie, mówiąc bez ogródek - zepsute, rozwiązłe do granic, jakie mi się zawsze marzyło 

-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: nie mam
- Gadu-Gadu: brak
fakt ja zachorowałam bo traume przezyłam nie bede sie żalic. wszystko do du..
brakuje mi przyjacioł fakt, ale czy odrazu kara? i czy to prawda, za schizofrenia bieze sie z tego ze nie ma sie znajomych.
brakuje mi przyjacioł fakt, ale czy odrazu kara? i czy to prawda, za schizofrenia bieze sie z tego ze nie ma sie znajomych.
Ostatnio zmieniony ndz sie 18, 2013 8:23 pm przez kaszkietowka12, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Status: nie mam
- Gadu-Gadu: brak
tak ja traume przezyłam. i w tym czasie pojawiła sie schizofrenia dzieki wam jakos sobie radze i do usłyszenia
-
- Status: uczennica
- Gadu-Gadu: 39116206
Moje zdanie na temat Boga? Są ludzie, i są chorzy psychicznie. Chorzy psychicznie nie są ludźmi. Bóg kocha tylko ludzi.
Cywilizacje pozaziemskie też nie są ludźmi a Bóg ich kocha ( o ile jest).Monika98 pisze:Moje zdanie na temat Boga? Są ludzie, i są chorzy psychicznie. Chorzy psychicznie nie są ludźmi. Bóg kocha tylko ludzi.

Ciekawe, czy chorych psychicznie kochają ateiści