Leki wcale nie pomagają,a mogą bardzo szkodzić

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Re: Leki wcale nie pomagają,a mogą bardzo szkodzić

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

Super, a możesz podać sposób jak wytrzymać bez leków (choćby w prywatnej wiadomosci) ?
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

wini pisze: Tak to właśnie wygląda, dawkowanie leku...
Trzeba samemu wyczuć optymalne dla siebie rozwiązanie, bo sam lekarz tego nie wie. Inaczej mówiąc trzeba dla siebie samego być dobrym lekarzem 8)
Wini nie zgadzam się z Tobą. Uważam, że leki należy brać zgodnie z zaleceniami lekarza, bo on na tym się zna. Nie należy ze sobą eksperymentować i zmniejszać dawki leków, gdy czuje się lepiej, bo potem może nastąpić znaczne pogorszenie.

Poza tym bywają leki, które źle dawkowane mogą mieć zły wpływ na serce, np. serdolect, który może wydłużać odcinek QT. Skoro biorę ten lek, to muszę przestrzegać zaleceń lekarskich. :(
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

wini pisze:Tak to właśnie wygląda, dawkowanie leku...
Trzeba samemu wyczuć optymalne dla siebie rozwiązanie, bo sam lekarz tego nie wie. Inaczej mówiąc trzeba dla siebie samego być dobrym lekarzem 8)
Dokładnie. :)
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Joanna_S pisze: Sama leków nie biorę i nie mam też żadnych objawów. Zamierzam "wytrzymać" bez leków i uważam, że to możliwe, zwłaszcza że nie jestem pierwszą, która tego próbuje.

Joanna_S, niedawno byłaś chora, leki odstawiłaś ponad miesiąc temu, mimo że dobrze się czujesz, możesz zaliczyć nawrót.

Uważam, że po pierwszym epizodzie psychotycznym leki należy brać kilka lat, najlepiej przez pięć- zgodnie z zaleceniami lekarzy... Nie należy ich odstawiać zaledwie kilka miesięcy po ataku psychozy, bo wówczas jest się niedoleczonym.

Sama odstawiłam leki po trzech latach ich brania, bo nie zgadzałam się z moją diagnozą. Nie brałam ich przez rok i było dobrze. Jednak potem pojawiły się omamy dotykowe, urojenia i głosy i wylądowałam w szpitalu.

Niestety trzeba przeboleć i brać leki tak długo, jak karzą.

Dobrze dobrane leki chronią przed nawrotem.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”