Kawa
Moderator: moderatorzy
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Re: Kawa
Dzisiaj byłem z kolegą na kawie, co jakiś czas się spotykamy. Dobra kawa, rozmowa i klimat jaki panuje w kawiarni nastraja nas pozytywnie na cały dzień.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
-
- zaufany użytkownik
U mnie nie wiem, czy mieliby kubki w pizzerii do kawy na wynos (też chyba sprzedają).
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Kawa podobno zaburza gospodarkę hormonalną. Lepiej uważać.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Ostatnio kupiłem kawę Starbucks espresso roast i po otwarciu odrzucił mnie aromat świeżej ryby
Może ja się nie znam ale nie polecam.Po zaparzeniu w ekspresie w smaku bardzo mocno palona, wręcz gorzka.

"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
- Catastrophique
- bywalec
A ja kupiłem kawę smakową w Carrefourze. Smak Malibu. Bardzo dobra, ale tylko walory smakowe, bo w ogole nie budzi.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- Józef80
- zaufany użytkownik
Bardzo lubię kawę. Najbardziej smakuje mi gatunek arabica. Arabica ma mniejszą zawartość kofeiny, ale jest mniej gorzka i ma wiele więcej związków smakowych i zapachowych od gatunku robusta, która ma wzanian więcej kofeiny.
Z rana piję kawę robusta by się pobudzić. I tak wypijam ją na jeden łyk, więc nie dbam o smak. Zalewam kubek z dwóch łyżek kawy do połowy, mieszam i czekam kilka minut i uzupełniam mlekiem.
Z południa robię podobnie ale nie w kubku lecz w porcelanowej filiżance. Wsypuję jedną łyżeczkę kawy arabica i zalewam do połowy, mieszam i uzupełniam mleka em z lodówki.
Taką kawę piję od razu, jest sam raz ciepła.
Zauważyłem że kawa parzona w porcelanie lepiej smakuje, jest lepsza poprostu. Nie lubię kawy z ekspresu. Dla tego parzę sypaną.
Kawa ziarnista mielona zawartość kofeiny
(Dwie łyżeczki to 10 gram dla zarnistej i 4 gramy dla rozpuszczalnej granulowanej)
Arabica 10 gram = 150mg kofeiny
Robusta 10 gram = 250mg kofeiny
Rozpuszczalna 4 gramy = 70mg kofeiny
Z rana piję kawę robusta by się pobudzić. I tak wypijam ją na jeden łyk, więc nie dbam o smak. Zalewam kubek z dwóch łyżek kawy do połowy, mieszam i czekam kilka minut i uzupełniam mlekiem.
Z południa robię podobnie ale nie w kubku lecz w porcelanowej filiżance. Wsypuję jedną łyżeczkę kawy arabica i zalewam do połowy, mieszam i uzupełniam mleka em z lodówki.
Taką kawę piję od razu, jest sam raz ciepła.
Zauważyłem że kawa parzona w porcelanie lepiej smakuje, jest lepsza poprostu. Nie lubię kawy z ekspresu. Dla tego parzę sypaną.
Kawa ziarnista mielona zawartość kofeiny
(Dwie łyżeczki to 10 gram dla zarnistej i 4 gramy dla rozpuszczalnej granulowanej)
Arabica 10 gram = 150mg kofeiny
Robusta 10 gram = 250mg kofeiny
Rozpuszczalna 4 gramy = 70mg kofeiny
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
-
- bywalec
Elegancko! Ja też z kawy chciałbym zrobić podobny rytuał. Mam oczywiście swoje sposoby na jej picie, to jak mnie najdzie wena to opiszę.
Ogólnie porcelana jest spoko do parzenia, bo ma cienkie ścianki, dlatego nie pobiera temperatury potrzebnej do zaparzenia kawy. Na pewno wiąże się również z pewnego rodzaju prestiżem itp. Tak jak mówiłem - elegancko;]
Ogólnie porcelana jest spoko do parzenia, bo ma cienkie ścianki, dlatego nie pobiera temperatury potrzebnej do zaparzenia kawy. Na pewno wiąże się również z pewnego rodzaju prestiżem itp. Tak jak mówiłem - elegancko;]
Człowiek
- Józef80
- zaufany użytkownik
Dobrze mieć takie rytuały, bo z nich wynika pasją i przyjemność.ManMachine pisze: ↑pn sty 31, 2022 10:29 pm Elegancko! Ja też z kawy chciałbym zrobić podobny rytuał. Mam oczywiście swoje sposoby na jej picie, to jak mnie najdzie wena to opiszę.
Chyba faktycznie chodzi o warunki podczas parzenia w porcelanie. Cienkie ścianki i lepsza izolacja cieplna. Kawa lepiej wydobywa aromat.ManMachine pisze: ↑pn sty 31, 2022 10:29 pm Ogólnie porcelana jest spoko do parzenia, bo ma cienkie ścianki, dlatego nie pobiera temperatury potrzebnej do zaparzenia kawy. Na pewno wiąże się również z pewnego rodzaju prestiżem itp. Tak jak mówiłem - elegancko;]
Czemu ty się, zła godzino,
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
-
- bywalec
Nom i z tą arabiką i robustą to w sumie nie do końca wiedziałem o tej różnicy. Tzn arabica jest bardziej szlachetna i smaczniejsza, ale żeby umknął mojej uwadze fakt, że ma też mniej kofeiny.. wstyd.
Teraz hehe, jak już kawusia na mnie ponownie zaczyna działać, hehe chyba skorzystam z twojego pomysłu, albo też będę sobie robił mieszankę. Grunt to dobre ziarno, mielenie na świeżo i odpowiednie parzenie oraz podanie.
Co do parzenia, to mam zamiar robić to np. w chemexie, ale myślę też nad jakimś super zaawansowanym procesem. Bardzo fajnie wygląda ten sprzęt i jest właśnie z cienkiego szkła.
Także o ile nie umniejszam twojemu sposobowi parzenia, to spróbuj na początek w takim plastikowym kubku tj. driper. Ogólnie możesz zrobić nawet dziurki w plastikowym kubku i tam włożyć filtr. Kawa jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Ogólnie jestem zdania, że każdy sposób parzenia ma swój urok.
Teraz hehe, jak już kawusia na mnie ponownie zaczyna działać, hehe chyba skorzystam z twojego pomysłu, albo też będę sobie robił mieszankę. Grunt to dobre ziarno, mielenie na świeżo i odpowiednie parzenie oraz podanie.
Co do parzenia, to mam zamiar robić to np. w chemexie, ale myślę też nad jakimś super zaawansowanym procesem. Bardzo fajnie wygląda ten sprzęt i jest właśnie z cienkiego szkła.
Także o ile nie umniejszam twojemu sposobowi parzenia, to spróbuj na początek w takim plastikowym kubku tj. driper. Ogólnie możesz zrobić nawet dziurki w plastikowym kubku i tam włożyć filtr. Kawa jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Ogólnie jestem zdania, że każdy sposób parzenia ma swój urok.
Człowiek