Oglądałem jakiś czas temu ten materiał, bardzo dobry dokument szczerze polecam!creed pisze:Psychologia chrześcijańska
Święci schizofrenicy
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Święci schizofrenicy
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Re: Święci schizofrenicy
Ja raczej nie kwestionował bym osiągnięć naukowych tych wszystkich pionierów psychiatrii czy psychologi jak Freuda, Carla Junga, Maslova, Erica Fromm... Pewnie prawdą jest ze byli w większości ateistami ale to Oni właśnie zapoczątkowali rozwój współczesnej psychologii.
Zresztą jedną z książek Erica Fromma przeczytałem i nie znalazłem w niej aż tak bardzo ateistycznych treści a wręcz przeciwnie to co napisał jest zgodne z nauką kościoła katolickiego.
Ale wracając do nauki kościoła to chyba najlepszą wykładnią psychologii chrzescijańskiej jest sam dekalog według którego każdy ochrzczony powinien żyć.
Zresztą jedną z książek Erica Fromma przeczytałem i nie znalazłem w niej aż tak bardzo ateistycznych treści a wręcz przeciwnie to co napisał jest zgodne z nauką kościoła katolickiego.
Ale wracając do nauki kościoła to chyba najlepszą wykładnią psychologii chrzescijańskiej jest sam dekalog według którego każdy ochrzczony powinien żyć.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.