Zaznaczasz w mojej wypowiedzi zdanie lub całość myszką i naciskasz przycisk znajdujący się w prawym górnym rogu tego mojego postu, ten z cudzysłowiem.kaznodzieja pisze: ,,nie umiem wklejać fragmentów,może mi podpowiesz jak to robić.to tak na marginesie.
co sądzicie o rozmowie Jezusa z szatanem-schizofrenia?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: co sądzicie o rozmowie Jezusa z szatanem-schizofrenia?
Bo na Bliskim Wschodzie jest zwyczaj, żeby nazywać braćmi i siostrami także dalszych kuzynów.kaznodzieja pisze: wkleiłeś fragment ,który jest nie do przyjęcia przez większość ludzi wierzących.
NIKT nie wierzy że Jezus miał rodzeństwo.
U Romów na przykład też tak jest.
-
- zaufany użytkownik
nie jest tak jak mówisz.Nowy testament jest napisany w języku greckim gdzie występują oddzielnie słowa,brat,kuzyn,krewny i uczeń.Biblia je konsekwentnie oddaje tak jak wynika z oryginału,
,,,,idę spać
,,,,idę spać
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Ale mogły to być dzieci Józefa z jakąś inną kobietą. Bracia i siostry przyrodnie. Maria była cnotliwa i dziewica a Józef nie wiadomo co mógł nabroić zanim ją poznał. Nie ma dogmatu o prawictwie Józefa. Ważne, że zaopiekował się panną z dzieckiem i został szlachetnym wzorcem.kaznodzieja pisze: Nowy testament jest napisany w języku greckim gdzie występują oddzielnie słowa,brat,kuzyn,krewny i uczeń.
Nowy Testament był pisany częściowo po aramejsku a potem przekładany na grecki.
Na czym dokładnie polegało pokrewieństwo tych „braci” z Jezusem? Na pewno nie byli braćmi rodzonymi. Gdyby tak było, nie byłoby możliwe powstanie wyraźnie poświadczonej w Ewangeliach wiary w dziewictwo Maryi (Mt 1,18-25; Łk 1,26-38). Gdyby Jezus miał rodzeństwo, nie miałaby też racji scena pod krzyżem (J 19,26n), w której Jezus powierza swoją matkę uczniowi umiłowanemu, wypowiadając adopcyjne formuły „oto syn twój”, „oto matka twoja”, ten zaś przejmuje nad nią opiekę. Twierdzenie, że chodziło o rodzonych braci, upowszechniali w czasach nowożytnych liberalni protestanci oraz Żydzi, zwalczający katolicką wiarę w dziewictwo Maryi. Pomagało im to, że w językach zachodnich słowo „brat” oznacza z zasady braci rodzonych, a nie ciotecznych.
W językach semickich, po hebrajsku i aramejsku, oznaczało ono natomiast ogólnie krewnych, nawet dalszych (Rdz 13,8; 14,14; 24,27; 29,12 — i tak samo w greckim przekładzie Starego Testamentu).
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TB/bracia.html
Kombinować można w różne strony, ale to drobiazg.
Dla mnie nie jest to problemem czy Maria miała jeszcze dzieci po dziecku Boga czy nie.

Pojęcie "Bóg" w tej całej historii i w ogóle jest zbyt abstrakcyjne i niejasne.
W każdym razie Jezus zaistniał na 100 % w rzeczywistości naszej i literackiej i miał takie problemy jak opisałem wcześniej, biedaczek.
Pewnie i gorsze, sądząc z innych scen ale na tym już się nie znam. Nie doświadczyłem powołania ani misji. Depresję i nerwicę tak.
-
- zaufany użytkownik
Marka 6;3 ,,Czyż nie jest to cieśla,syn Marii,a brat Jakuba i Józefa iJudasa i Szymona ?A jego siostry czyż nie są tu wśród nas ?
Mat 2;25,,Ale z nią nie współżył,DOPÓKI nie urodziła syna.
Łuk 2;7,,I urodziła ,PIERWORODNEGO,,,
Jana 7;5 ,,Jego bracia bowiem nie wierzyli w niego.
Te fragmenty pomagają głębiej wniknąć w ten temat.,,,,sądzisz że Józef miał 6-cioro dzieci gdy poślubiał Marię ?
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Z tego połowa to dalsi krewni.kaznodzieja pisze: Te fragmenty pomagają głębiej wniknąć w ten temat.,,,,sądzisz że Józef miał 6-cioro dzieci gdy poślubiał Marię ?
"Czyż nie jest to cieśla,syn Marii"
Powątpiewający w niego właśnie mylnie przypisywali mu równorzędne pokrewieństwo z tamtymi. Tymczasem nikt nie znał prawdy o tym, kto jest jego ojcem i dlaczego jest inny

-
- zaufany użytkownik
Gdyby to byli krewni to by pisało ,,, krewni,,,a pisze bracia
Gdyby byli naprawdę bracia w pełnym znaczeniu tego słowa, to ojcem Jezusa byłby tak samo jak ich - Józef. Tymczasem wg. Ewangelii ojcem Jezusa nie był żaden człowiek. Widocznie nie bracia rodzeni.kaznodzieja pisze: Gdyby to byli krewni to by pisało ,,, krewni,,,a pisze bracia
-
- zaufany użytkownik
Bracia tej samej matki,innych ojcówcezary123 pisze: ↑pt mar 31, 2017 10:44 pmGdyby byli naprawdę bracia w pełnym znaczeniu tego słowa, to ojcem Jezusa byłby tak samo jak ich - Józef. Tymczasem wg. Ewangelii ojcem Jezusa nie był żaden człowiek. Widocznie nie bracia rodzeni.kaznodzieja pisze: Gdyby to byli krewni to by pisało ,,, krewni,,,a pisze bracia
Ostatnią fazą człowieka uwikłanego w studium Biblii często jest ateista.
Człowiek z zapałem i nieziemską ekscytacją studiujący mity często dochodzi do wniosku, że....
Kaznodzieja może droga na skróty: nie było żadnego nadprzyrodzonego przeniesienia życia jaźni pozaziemskiej w łono żydowskiej dziewicy bez biologicznego stosunku seksualnego, tylko po prostu:
"bracia tej samej matki, innych ojców" albo "bracia tego samego ojca, innych matek". Wszystko ludzkie i naturalne.
Ale co wtedy z całym scenariuszem boskim i rajem na Ziemi?

nie straciłem wiary jak nie czytałem a mi opowiadali
nie stracę wiary jak czytam sam
Wiara mi pomaga
Wiara Nadzieja Miłość z tych trzech największa zaś jest Miłość
nie stracę wiary jak czytam sam
Wiara mi pomaga
Wiara Nadzieja Miłość z tych trzech największa zaś jest Miłość
Ja też nie straciłem wiary.
Wiara potężnieje tym bardziej im bardziej widać, że nic z tego. Jak wszystko wydaje się już być śmiertelne, bez wyjścia i w ogóle niemożliwe, to wtedy dopiero wiara ma do pokonania nieskończoną niewiarę. Ma się z czym mierzyć. I dopiero nabiera charakterystycznego smaku
Wiara potężnieje tym bardziej im bardziej widać, że nic z tego. Jak wszystko wydaje się już być śmiertelne, bez wyjścia i w ogóle niemożliwe, to wtedy dopiero wiara ma do pokonania nieskończoną niewiarę. Ma się z czym mierzyć. I dopiero nabiera charakterystycznego smaku

-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
jeśłi o mnie chodzi
to nic nie straciłem
jeśli chodzi o Was
to Was lubię
a pierdole shizę
jećli chodzi o resztę
to mogliby nie udawać
jeśli chodzi o śmierć
to się nie boję
pozdrawiam
k

to nic nie straciłem
jeśli chodzi o Was
to Was lubię
a pierdole shizę
jećli chodzi o resztę
to mogliby nie udawać
jeśli chodzi o śmierć
to się nie boję
pozdrawiam
k

nic
- Francesco
- zaufany użytkownik
- Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
- Gadu-Gadu: Czarnokrwista
Czyli co..? Szatan zaoferował Jezusowi wszystkie królestwa, a ten odmówił!? Ja go nie rozumiem tego Jezusa... czego on chciał?;) Wystarczyło się pokłonić;)) Przecież to propozycja nie do odrzucenia! No chyba, że Jezus chciał czegoś więcej/innego od Szatana...
Nie powiem głośno czego;)))

Miłość & Muzyka
~ Amen ~
~ Amen ~
Świadkowie Jehowy często zadają podchwytliwe a naiwne naprawdę pytanie: "Czy Satan mógłby zaoferować Jezusowi wszystkie królestwa świata, gdyby naprawdę do niego nie należały?" Sam przecież stwierdził w dalszej części wypowiedzi: "bo do mnie należą i mogę zrobić z nimi co zechcę i dać je komu zechcę".
Stąd wniosek, że Satan jest władcą całej Ziemi aż do naszych dni i dalsze mroczne i zapętlone scenariusze Strażnicy, klepane od dziesięcioleci na zebraniach i w służbie głosicielskiej.
Niestety sprawa przedstawia się inaczej. Pisarz biblijny opracował scenę, w której Satan zażyczył sobie tego, żeby i Jezus stał się jego poddanym, żeby uznał go za władcę.
W odpowiedzi pisarz biblijny każe Jezusowi odpowiedzieć: "Bogu tylko będziesz się kłaniał i jemu służył".
Satan przedstawiany był w Biblii jako przeciwnik Boga i nieuprawniony uzurpator chwały wszystkich jego stworzeń.
Stąd wniosek, że Satan zachował się jak bezczelny złodziej, który oferuje komuś bogactwo wyjęte uprzednio z jego kieszeni i jeszcze żąda za to poddaństwa. Prosta scenka literacka.
Stąd wniosek, że Satan jest władcą całej Ziemi aż do naszych dni i dalsze mroczne i zapętlone scenariusze Strażnicy, klepane od dziesięcioleci na zebraniach i w służbie głosicielskiej.
Niestety sprawa przedstawia się inaczej. Pisarz biblijny opracował scenę, w której Satan zażyczył sobie tego, żeby i Jezus stał się jego poddanym, żeby uznał go za władcę.
W odpowiedzi pisarz biblijny każe Jezusowi odpowiedzieć: "Bogu tylko będziesz się kłaniał i jemu służył".
Satan przedstawiany był w Biblii jako przeciwnik Boga i nieuprawniony uzurpator chwały wszystkich jego stworzeń.
Stąd wniosek, że Satan zachował się jak bezczelny złodziej, który oferuje komuś bogactwo wyjęte uprzednio z jego kieszeni i jeszcze żąda za to poddaństwa. Prosta scenka literacka.
@up a to nie jest tak ze stworzenia sie samoposiadaja?
Zależy od światopoglądu.
Według chrześcijaństwa tylko człowiek jest istotą, którą Stwórca chciał dla niego samego. Inne byty mogą mieć właściciela a cała Ziemia ma być czyniona poddaną człowiekowi.
Według libertarianistów człowiek ma prawo samoposiadania a zwierzęta czy dzieci nienarodzone nie wiadomo.
Wynika stąd też, że Satan nie może być władcą naszego świata, bo libertanianiści mu nie pozwolą 
Nawet w literaturze starożytnej Stwórca nie pozwolił Satanowi na nic więcej niż tylko obdarcie z bogactwa i materialnej postaci Hioba.
"Na to PAN rzekł do szatana: „Oto jest w twoich rękach. Ale życia mu nie odbieraj”. Hi 2:6 Pau
Prawo do samoposiadania człowiek zachował.

Nawet w literaturze starożytnej Stwórca nie pozwolił Satanowi na nic więcej niż tylko obdarcie z bogactwa i materialnej postaci Hioba.
"Na to PAN rzekł do szatana: „Oto jest w twoich rękach. Ale życia mu nie odbieraj”. Hi 2:6 Pau
Prawo do samoposiadania człowiek zachował.
libertarianie a nie libertarianiści ;pcezary123 pisze: ↑sob kwie 08, 2017 4:05 pmZależy od światopoglądu.
Według chrześcijaństwa tylko człowiek jest istotą, którą Stwórca chciał dla niego samego. Inne byty mogą mieć właściciela a cała Ziemia ma być czyniona poddaną człowiekowi.
Według libertarianistów człowiek ma prawo samoposiadania a zwierzęta czy dzieci nienarodzone nie wiadomo.