Filmy i ksiązki

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Liliana

Filmy i ksiązki

Post autor: Liliana »

shock: Chciałabym się dowiedzieć jakie filmy o psychozach są wg Was warte obejrzenia i jakie książki są warte przeczytania. Wy to inaczej odbieracie niż krytycy.
Awatar użytkownika
Kozik
zaufany użytkownik

Post autor: Kozik »

ja polecam spidera naprawde warto obejrzec
Awatar użytkownika
nadine
zarejestrowany użytkownik
Kontakt:

a ja polece jeszcze parę filmów

Post autor: nadine »

np " Piękny umysł", "Podziemny krąg" " Przełamując fale" " Przerwana lekcja muzyki" " Lot nad kukułczym gniazdem" " Niżyński" " Fisher King".... i jeszcze parę...
pozdrowionka
Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie...
Liliana

Bardzo dziękuje za odpowiedzi(proszę o jeszcze). Przy okazji wpadłam na pomysł, żeby utworzyć z Waszą pomocą katalog najlepszych filmów i książek o ludziach takich jak Wy. Zapewniam Was, że to będą wybory bardzo prawdziwe, ponieważ macie takie właśnie problemy. Co o tym sądzicie?
Jeszcze Wam powiem, że jeśli film np o psychozach jest dobrze zrobiony, to staje się arcydziełem, jak "Lot nad kukułczym gniazdem"albo "Piękny umysł". Czy ktoś ma inne zdanie.....?
Wiktoria

Post autor: Wiktoria »

A jacy my jesteśmy?Łabuła filmów ciekawa,jednak uważam że tak w życiu nie jest.Tylko na filmie rodzina godnie traktuje chorych.
Gość

Post autor: Gość »

Wiktoria pisze:A jacy my jesteśmy?Łabuła filmów ciekawa,jednak uważam że tak w życiu nie jest.Tylko na filmie rodzina godnie traktuje chorych.
Dlaczego tylko na filmach? Mam brata ciotecznego, który ma schizofrenię stwierdzoną od 17 roku życia. Kiedy jest w formie, że tak powiem, wszyscy traktują go jak pozostałych członków rodziny. Jak ma tzw zły okres to wyłącza się z rzeczywistości a potem do nas "wraca". Wierz mi, że nauczyliśmy się żyć z jego chorobą. Nie jest czasami łatwo, ale....
Poza tym staramy się zrozumieć jego "połamany świat". Stąd moja prośba o te filmy i książki. Pozdrawiam-Liliana.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

to prawda, że film opisujący zwykłą powszednią niechęć, obawę i odrzucenie nie ukazywałby żadnej "głębszej" rzeczyswistości i trudno byłoby mu aspirować do arcydzieła, pewno dlatego nikt takich filmów nie robi.

mnie osobiści podobało się tylko kilka obrazów z czarnymi samochodami w "pięknym umyśle", a reszta to wszystko "hollywood". "lot nad kukułczym gniazdem" nie jest filmem to schizofrenii, lecz raczej o problemie wolności.

tu jeszcze uwaga techniczna dla liliany: forum umożliwia pisanie ankiet. wystarczy podać jako punkty te kilka filmów i już masz to, o co ci chodziło - głosowanie na filmy.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Właśnie czytam "Schizofrenię" Anglików z Birmingham Maxa Birchwooda i Chrisa Jacksona - modele kliniczne i techniki terapeutyczne - dla praktyków i pacjentów, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne 2004 (zob. też http://www.gwp.pl/add2cart.php?product=1126 ).
Zapłaciłem 29 zł - to na prawdę niedrogo, wspaniała książka streszczająca współczesną wiedzę o schizofrenii napisana raczej ambitnym językiem. niestety przekład Zofii Pelc zawiera drobnę niedociągnięcia, ale one są nieistotne.
Liliana

dzięki Zbyszek za propozycje. Co do ankiety, to jak będę mieć chwilę to się tym zajmę. jestem słaba w komputerach więc zajmie mi to dużo czasu.
Na razie skrzętnie notuje i czekam na urlop, żeby sobie obejrzeć i poczytać.
ewa-invis
zaufany użytkownik

Post autor: ewa-invis »

zbyszek pisze:Właśnie czytam "Schizofrenię" Anglików z Birmingham Maxa Birchwooda i Chrisa Jacksona - modele kliniczne i techniki terapeutyczne - dla praktyków i pacjentów, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne 2004 (zob. też http://www.gwp.pl/add2cart.php?product=1126 ).
Zapłaciłem 29 zł - to na prawdę niedrogo, wspaniała książka streszczająca współczesną wiedzę o schizofrenii napisana raczej ambitnym językiem. niestety przekład Zofii Pelc zawiera drobnę niedociągnięcia, ale one są nieistotne.
Czytałam tę książkę jakiś miesiąc temu. Rzeczywiście są w niej
przedstawione rzetelne informacje na temat schizofrenii, ale nie jest
to coś, czego szukam od dłuższego już czasu. Brakuje mi w niej
pełniejszego przedstawienia, jak można wyjaśnić psychologicznie
objawy choroby. Może znacie jakieś książki na ten temat?
Julia

:)

Post autor: Julia »

Czytałam tę książkę jakiś miesiąc temu. Rzeczywiście są w niej
przedstawione rzetelne informacje na temat schizofrenii, ale nie jest
to coś, czego szukam od dłuższego już czasu. Brakuje mi w niej
pełniejszego przedstawienia, jak można wyjaśnić psychologicznie
objawy choroby. Może znacie jakieś książki na ten temat?

Antoni Kępiński-Schizofrenia
Stwierdzam, że to wcale nie głupi pomysł z tymi książkami i filmami.
Może się ktoś w końcu zajmie i zrobi katalog.......
KrukBezOka
bywalec

Re: Filmy i ksiązki

Post autor: KrukBezOka »

Liliana pisze:shock: Chciałabym się dowiedzieć jakie filmy o psychozach są wg Was warte obejrzenia i jakie książki są warte przeczytania. Wy to inaczej odbieracie niż krytycy.
Jeśli chodzi o filmy.. http://www.nachtkabarett.com/celluloid/plcelluloid.html ..wśród opisanych na stronie filmów z pewnością wybierzesz jakiś dla siebie.
Polecam też film Mechanik ( http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=107377#122900 ), kultowy film zespołu Pink Floyd - The Wall. Historię związku Thomasa Stearnsa Elliota z niezrownoważoną psychicznie Viviene Haigh - Tom and Viv, kultowego już RainMana i obrady polskiego sejmu, ze szczegolnym uwzględnieniem zachowań Gabriela Janowskiego.

Z książek polecam "Zapiski z Podziemia" Fiodora Dostojewskiego i "Człowieka, który śpi" Georgesa Pereca.
"Twarz, która nie daje światła, nigdy nie będzie gwiazdą."
KrukBezOka
bywalec

Post autor: KrukBezOka »

Liliana pisze:Bardzo dziękuje za odpowiedzi(proszę o jeszcze). Przy okazji wpadłam na pomysł, żeby utworzyć z Waszą pomocą katalog najlepszych filmów i książek o ludziach takich jak Wy
Nie ma "wy", "my". Wszystkie wspólnoty są urojeniem. Usilną próbą łaczenia w calosc czegos, czego polączyć się nie da. Choc tak bardzo ze sobą powiązani, to mimo wszystko.. sami. Byłabyś mniej w błędzie, gdybyś napisała "jak każdy z Was", a tak.. mylisz się. Nawet nie masz pojęcia jak bardzo.
"Twarz, która nie daje światła, nigdy nie będzie gwiazdą."
Paulina

Poradnik kontorsjonisty

Post autor: Paulina »

Książką godną polecenia jest "Poradnik kontorsjonisty" Craig'a Clevenger'a.
Jest doprawdy doskonała.
Awatar użytkownika
Nowy
zaufany użytkownik

Post autor: Nowy »

Liliana pisze:... Przy okazji wpadłam na pomysł, żeby utworzyć z Waszą pomocą katalog najlepszych filmów i książek o ludziach takich jak Wy. Zapewniam Was, że to będą wybory bardzo prawdziwe, ponieważ macie takie właśnie problemy. Co o tym sądzicie?
...
Czy ktoś inny przejmie pomysł Liliany?[/b]
Gość

Post autor: Gość »

Uśpieni z De Niro
Dave
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Dave »

Jakiś czas temu przejrzałem bibliotekę uczelni u mnie-jest uboga w książki o schizofrenii, jedna z nich zwróciła moją uwagę, to: „Życie ze schizofrenią-poradnik dla rodzin” chyba autorów Mueser Kim Tornvall, Gingerich Susan, jest dosyć praktyczna.

Znacie może jeszcze inne książki mówiące o schizofrenii, a także o takich problemach które wiążą się z nią jak depresja (jak radzić sobie z własnymi emocjami), problem kontaktów z innymi ludźmi-ale książki, które podkreślają JAK RADZIĆ sobie z nimi(schizofrenią)
Dorota1
zaufany użytkownik

Post autor: Dorota1 »

"obłęd" Krzysztonia,
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”