reinkarnacja

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: reinkarnacja

Post autor: moi »

Mnie się nie podoba to, co napisano na tej stronie. To bardzo złe źródło informacji na temat reinkarnacji.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Maldok pisze:Jeśli chodzi o
"Cóż to jest w porównaniu do ilości zła, jaką wyrządzili w przeszłości Papieże z wyprawami krzyżowymi i paleniem chorych psychicznie (tzw. czarownic) na stosach."
To zbytnie uproszczenie.
To fakty a nie uproszczenie. Zdeprecjonowałeś je bo sam nie wiesz, jak się do nich odnieść.
Buddyści nigdy nie narzucali światu swojej religii.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Post autor: AndrzejB »

dan pisze:To fakty a nie uproszczenie. Zdeprecjonowałeś je bo sam nie wiesz, jak się do nich odnieść.
Buddyści nigdy nie narzucali światu swojej religii.
Przykro, że masz taki obraz Kościoła
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ale w tym, co pisze Dan jest sporo racji. Katolicyzm był religią wojującą "ogniem i mieczem". Buddyzm to religia pokoju. Ostatnio, na skutek represji chińskich to się nieco zmieniło i często dochodzi do samospalenia mnichów lub ich protestów, ale buddyzm nigdy nie narzucał swojej wiary innym narodom.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

A jak odniesiesz się do przypowieści:
Mt 13:44
44. Królestwo niebieskie podobne jest do skarbu ukrytego w roli. Znalazł go pewien człowiek i ukrył ponownie. Z radości poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił tę rolę.(BT)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

A Ty jak to rozmiesisz? Ja nigdy nie zastanawiałam się nad interpretacją Biblii, nie interesowałam się tym.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Pojawia się pragnienie skarbu, za których zgadza się oddać wszystko co ma i cierpieć. Gdyby uważał że należy pozbyć się pragnień, minął by się z celem swego życia.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Widzisz, widocznie tu te dwie koncepcje religijne się wykluczają. Pewnie nie tylko w tym miejscu. W moim odczuciu posiadanie pragnień prowadzi jedynie do większego uwikłania się w ciągi przyczynowo-skutkowe, czyli karmiczne. Wybawienia nie trzeba pragnąć, czy poszukiwać - ono jest w Tobie, na wyciągniecie ręki, ogólnodostępne.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

moi pisze:Widzisz, widocznie tu te dwie koncepcje religijne się wykluczają. Pewnie nie tylko w tym miejscu. W moim odczuciu posiadanie pragnień prowadzi jedynie do większego uwikłania się w ciągi przyczynowo-skutkowe, czyli karmiczne. Wybawienia nie trzeba pragnąć, czy poszukiwać - ono jest w Tobie, na wyciągniecie ręki, ogólnodostępne.
Wykluczają się w bardzo wielu miejscach. Zaczynając od tego że chrześcijaństwo jest optymistyczne a teorie reinkarnacyjne pesymistyczne. Dlatego wybieram optymistyczną wizję świata. :D
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Maldok pisze:chrześcijaństwo jest optymistyczne a teorie reinkarnacyjne pesymistyczne
Według mnie jest dokładnie odwrotnie. Weźmy dla przykładu wizję nieba i piekła oraz matkę z dzieckiem. Obydwoje umierają przy czym matka trafia do nieba a jej dziecko zostaje potępione za złe uczynki i ląduje w piekle. Cóż za nieprawdopodobne szczęście spotka tę kobietę!
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Dlatego dzieci trzeba wychowywać dla nieba. To bardzo optymistyczne w porównaniu z doktrynami gdzie nie ma nieba a jest tylko wieczne piekło wcieleń. :lol:
Poza tym Bóg kocha to dziecko znacznie bardziej niż matka i matka to zobaczy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Niestety, to co prezentujesz, to są mylne wyobrażenia na temat reinkarnacji,w której wcale nie ma piekła wiecznego wcieleń, a nawet można odrodzić się w świecie bogów ;) Ale nie to jest celem nauk buddyjskich. Celem jest wyrwanie się z nieprzerwanego kręgu wcieleń i to jest najlepsza nauka (Dharma) jaką można komukolwiek podarować. Także swojemu dziecku :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Sama piszesz, że "celem jest wyrwanie się z nieprzerwanego kręgu wcieleń" czyli te wcielenia są jakby piekłem. Cel jest negatywny - wyrwanie się, a nie wiadomo czym jest Nirwana, czy w Nirwanie jest lepiej niż w świecie bogów? czy też może jest nicością :lol:
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Czy Ty odbierasz swoje wcielenie jako wieczne piekło? Nie, życie jest czasami bardzo przyjemne ;)
Nirwana jest wygaśnięciem, wyzwoleniem się z cyklu narodzin i śmierci.
Osoba, która osiągnęła stan nirwany ma być wyzwolona od cierpienia i przyczyn cierpienia (patrz Cztery szlachetne prawdy), ponieważ usunęła niewiedzę, która jest źródłem cierpienia tak, że nie powstają splamienia i odpowiadająca im karma, a po jej śmierci nie dochodzi do kolejnego wcielenia (patrz dwanaście ogniw współzależnego powstawania).
To, że utożsamiasz ten termin z "niebytem", "nicością" to bardzo potoczne skojarzenie, nie do końca odpowiadające prawdzie. Owszem, te terminy pasują do nibbany, ale w gruncie rzeczy chodzi to właśnie o "wygaśniecie", "ustanie".

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

moi pisze:Czy Ty odbierasz swoje wcielenie jako wieczne piekło? Nie, życie jest czasami bardzo przyjemne ;)
Nie wieczne piekło, bo żyje się tylko raz i jest to droga do Boga.
moi pisze: Nirwana jest wygaśnięciem, wyzwoleniem się z cyklu narodzin i śmierci.
Osoba, która osiągnęła stan nirwany ma być wyzwolona od cierpienia i przyczyn cierpienia (patrz Cztery szlachetne prawdy), ponieważ usunęła niewiedzę, która jest źródłem cierpienia tak, że nie powstają splamienia i odpowiadająca im karma, a po jej śmierci nie dochodzi do kolejnego wcielenia (patrz dwanaście ogniw współzależnego powstawania).
"Po jej śmierci nie dochodzi do kolejnego wcielenia" :D czyli co jest, znika, rozpływa się w niebycie?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Maldok pisze:
moi pisze:Czy Ty odbierasz swoje wcielenie jako wieczne piekło? Nie, życie jest czasami bardzo przyjemne ;)
Nie wieczne piekło, bo żyje się tylko raz i jest to droga do Boga.
To jest Twoje zdanie na ten temat. Wielu ludzi uważa inaczej.
moi pisze: Nirwana jest wygaśnięciem, wyzwoleniem się z cyklu narodzin i śmierci.
"Po jej śmierci nie dochodzi do kolejnego wcielenia" :D czyli co jest, znika, rozpływa się w niebycie?[/quote]

Tak, wygasa się. Wyzwala samego siebie. Jest to najwyższy stopień urzeczywistnienia. Ty biedne postrzegasz to, jako unicestwienie. Tymczasem jest to stan poza wszystkimi cierpieniami i zmianami, trwały, spokojny, niezepsuty, nieskażony, itp.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

To już ateizm jest o niebo bardziej optymistyczny :lol:
Tyle się męczyć w kolejnych wcieleniach aby na końcu zniknąć.
To jest doktryna szczególnie pesymistyczna. Jakiś demon stworzył świat, w którym każe żyć istotom. Życie ma ujemną wartość.
Ja jako optymista nie mogę się na to zgodzić.
------Powstał dopisek, który wnosi trochę optymizmu. Ale dlaczego taki stan nazywa się wygaśnięciem? Czy osoba w Nirwanie czyje się jak ktoś w świecie bogów, i skąd wiadomo czy Nirwana jest trwała?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Mam książkę pt. "Jeszcze w tym życiu". Autor, nauczyciel buddyjski, przekonuje w niej, że każdy ma szansę jeszcze w tym życiu doświadczyć oświecenia i nibbany. Dla chcącego nic trudnego ;)

http://merlin.pl/Jeszcze-w-tym-zyciu_Sa ... Q#fullinfo
Powstał dopisek, który wnosi trochę optymizmu. Ale dlaczego taki stan nazywa się wygaśnięciem? Czy osoba w Nirwanie czyje się jak ktoś w świecie bogów, i skąd wiadomo czy Nirwana jest trwała?
Trudno mi odpowiedzieć na te pytania, bo nie byłam nigdy w stanie nibbany. O tym, że ten stan istnieje i że jest trwały wiemy z nauk Buddy - tego, który poznał prawdę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Czy osoby będące w Nirwanie kontaktują się ze sobą? Na przykład czy będąc w Nirwanie widać gdy przybędzie ktoś osiągając ją?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

W niektórych szkołach buddyjskich (np. w buddyzmie tybetańskim) opisuje się oznaki najwyższego stopnia urzeczywistnienia: np. pojawia się wtedy tęczowe ciało.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzialu

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”